trudnica-mazi-stomak
Lole iz komšilukanajnovijeO životu

Trudnica u epizodi: Gingivitis nadrljitis!

Ja sam bila ono što se zove divna i aktivna trudnica. Minimum mučnina, minimum tegoba, minimum briga. Jedino što mi je išlo na maksimum bila je sreća, i – gingiva! Gingivitis nadrljitis!

Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Od svih boljki na svetu, usred noći, negde u 6. mesecu trudnoće probudio me je strašan bol u glavi. Namerno kažem u glavi, jer je bio toliko jak da nisam mogla da odredim koji me zub boli. Tvrdoglava i trudna kažem sebi, neka, popiću vode i proći će. Jedva preživim noć.

Može li da se odloži bol?

Dan prođe mirno, bez bola. Nisam kukavica, al’ kažem sebi: smirilo se, super, ne moram da se preznojavam kod zubara! Al’ ne lezi vraže, pade noć, umiri se sve – probudi se bol! Posle dva sata prevrtanja u krevetu, hladnih obloga, šetanja po kući, rešim i popijem jedinu tabletu koju smem u popiti u trudnoći. Lažem sebe da mi je bolje. Boli me cela desna strana. Na momente mi se čini da je gornja vilica, na momente da je donja. Ne znam je li osmica ili sedmica, sve je nekako blizu i prebolno.

Nije mi jasno šta me boli. Poslednji pregled je pokazao da je sve zdravo. Jedva preživim noć. Obećam sebi: sutra pravac zubar!

Ne plašim se zubara!

Za ovu priču je mnogo važno da se kaže: ne plašim se zubara. Nisam imala loša ni neprijatna iskustva. Tri najbolje drugarice su mi stomatolozi. U stvari, zamalo da i ja budem jedan. Završila sam srednju medicinsku školu, smer: stomatološka sestra. Znam da nacrtam zub! Pravi, sa svim kanalićima! Odlično razumem koje su bolesti zuba i usta, šta je zubna protetika, koliko je važna oralna higijena. Zapravo, na vežbama sam učila i često bila „model“: sredila zubni kamenac, naslage, sve kvarove. Na fakultet sam otišla blistavih i zdravih zuba.

Na studijama me je samo jednom boleo zub, i to naravno, najjače na svetu. Mislila sam da će izvaditi četiri zuba odjednom, eto koliko je bio jak bol. Ispostavilo se da mi niče umnjak. Nije mi bilo spasa (dok ne izbije).

Kad god sam popravljala zube insistirala sam na tome da se to radi bez anestezije. U školi sam naučila da je i pacijent asistent stomatologu. Bol je, u ovom slučaju, prijatelj – pomaže da se potpuno otkloni kvar.

Donedavno sam znala imena svih instrumenata koji se nalaze na stomatološkom stočiću. Šta instrumenata, znala sam stomatološku stolicu u delovima! Ja sam štreber i kad nešto ne volim mnogo. Zbog toga, verujte mi na reč, ne bojim se zubara, jer znam šta me tamo čeka.

stomatološki-instrumenti-na-tacni

Foto: Unsplash.com

Gingivitis nadrljitis

I tako sutradan pozovem svoju drugaricu zlatnih ruku i kažem: „Ubi me zub, ne znam koji, spasi me!“ Lepo je kad su vam prijatelji lekari, a najlepše kad su stomatolozi. Nežni su do bola!

Moja Maja me smesti onako trudnu u stomatološku stolicu i kaže: „’Ajmo.“ Ja zinem i – ona zine! „Koliko su ti samo upaljene desni!“

Pregleda mi sve zube, sve zdravo – što me boli?!

„Da li je moguće da je zbog upaljene gingive, stvarno? Ja imam i džepove, možda se zavukla neka hrana? Šta misliš?“

Zavuklo se. Ali ne hrana, već gingiva!

Ovde počinje avantura gingivitis nadrljitis. Upaljene desni su toliko nabujale da su popunile sve džepove između zuba. To je meso koje ne može da se iščačka, samo raste, buja, buja, buja i vrši pritisak. „Znaš, to nije nimalo naivno“, priča mi Maja dok zagreva instrument kojim će mi spaliti tu suvišnu gingivu, „Gingivitis ume da boli kao pravi pulpitis. Zato si i imala osećaj da te boli cela glava. Je l’ nisi mogla da lokalizuješ bol? Nije ni čudo. Stvarno te boli svuda.“

Spašavanje trudnice od gingivitisa trajalo je pola sata – u ovoj epizodi! Usledilo je još nekoliko poseta, gde je tretiranje trajalo sve kraće i kraće. U međuvremenu sam koristila gel za umirenje desni, „grgorila“ i ispirala usnu duplju čajem od kamilice i četkala zube, četkala…

Za sve su krivi hormoni!

Kao i za sve u trudnoći i ovde treba krivca tražiti i naći – u hormonima. Kad hormoni počnu svoj ples, najživlje igra progesteron. Povišen nivo progesterona dovodi do povećane osetljivosti vezivnog tkiva i sluznice na bakterije iz zubnog plaka. Upaljena gingiva je jarko crvene boje i blago otečena, i ono najbitnije, bolna na četkanje. Trudnice izbegavaju jak pritisak četkicom na desni, pa se tako one ne očiste lepo. Nekim budućim mamama je muka od paste za zube. Dodajmo mučnini i povraćanje i eto – raj za bakterije!

Trudnički gingivitis je nimalo naivna tegoba, jer može dovesti i do nekih ozbiljnih posledica ako se ne tretira i ne reši na vreme. Jedna od njih je paradontitis i ono strašno ispadanje zuba. Prvi simptom paradontopatije je upravo upaljena gingiva. Ukoliko se ne leči na vreme, upala postaje sve veća i jača, dolazi do povlačenja desni, do klaćenja zuba i na kraju – ispadanja.

Kako se leči?

Dugo se verovalo da zubi u trudnoći ispadaju zbog nedostatka kalcijuma. Jednom zasvagda valja srušiti taj mit i stati na put i paradontopatiji i gingivitisu. Kako? Rešenje je u besprekornoj oralnoj higijeni. Trudnice moraju čistiti zube i gingivu bez obzira na bol ili mučninu. Neretko će, kao u mom slučaju, to činiti uz profesionalnu pomoć. Stomatolozi su tu da pomognu savetom, gelovima i tretiranjem gingive, kada ona previše nabuja pa se zavuče u džepove između zuba. Iako zvuči strašno kada se pomene „spaljivanje gingive“, to je samo otklanjanje suvišnog mesa zagrejanim instrumentom. Moja divna zubarka mi je pre tog tretmana utrljala gel za blagu anesteziju tkiva, tako da nije bilo ni bola.

Foto: fizkes / Shutterstock.com

Trudnički gingivitis kao lekcija

Trudnički gingivitis za mene nije bio samo nadrljitis, već i odlična lekcija o zdravlju. Možda bi bilo iskrenije reći: lekcija o tome koliko smo nemarni prema svom zdravlju. Pošto me je mnogo bolelo i izazvalo nepotrebnu nervozu u najdivnijem životnom dobu – razvila sam čitavu filozofiju. Zašto se, pored očiglednih hormonskih razloga, javlja gingivitis u trudnoći? Baš zato da nas podseti koliko možemo i umemo biti nemarni i neodgovorni. Baš zbog toga što za taj nemar više nemamo opravdanja, jer više ne odgovaramo samo za sebe, već i za biće koje nosimo u sebi.

Naravoučenije zbog toga nije samo besprekorno četkanje, već i besprekorna briga o sebi. Četkajmo zube da što duže traju, negujmo sebe da nas duže ima – za nas i našu decu. Neka briga ne bude samo redovna kontrola, već šetnja, joga, uživanje na suncu, sve što vam prija. Važno je da se osećate dobro.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije