najnovijePraktična LolaŽivot

Ljepota i operacije – gdje je granica?

Ljepota je u oku posmatrača – rečenica je koju često čujemo kada je tema estetika. I to estetika bilo koje vrste. Međutim, u poljednjih nekoliko godina, riječ „estetika“ se direktno i najviše povezuje sa ljepotom ljudskog tijela. U današnje vrijeme…

Redakcija

Foto: Pexels

Ljepota je u oku posmatrača – rečenica je koju često čujemo kada je tema estetika. I to estetika bilo koje vrste.

Međutim, u poljednjih nekoliko godina, riječ „estetika“ se direktno i najviše povezuje sa ljepotom ljudskog tijela. U današnje vrijeme veći trend postaje biti lijep, nego biti zdrav, iako svi znamo da bez ovog drugog nema ni ovog prvog. Pretrpani smo različitim preparatima, hirurškim i nehirurškim metodama kojima se možemo „podmladiti“, „zategnuti“, „pritegnuti.“ I ekonomski podaci govore u prilog nikad većeg interesa za estetske procedure-industrija estetike godišnje inkasira $25 milijardi, sa potencijalnim rastom od 5.7% svake godine. Dakle, ne možemo je zaobići.

Poseban segment estetske industrije je estetska hirurgija. U njoj posebno mjesto zauzima estetika lica. Zašto je upravo estetika lica posebna u odnosu na ostale regije tijela?

Zato što na licu ne smijete napraviti hiruršku grešku. Odnosno, nastalu grešku ne možete sakriti i prekriti, kako što možete greške (čitaj: ožiljke) na drugim regijama na tijelu.


Zašto je blefaroplastika specifična?

Operacije podmlađivanja kapaka (blefaroplastike) su još specifičnije i zahtjevnije od svih ostalih estetskih operacija na licu.

Zašto?

Prije svega, zato što su oči prvo što na nekome primijetimo.

Oči uspostavljaju prvi kontakt sa spoljnom sredinom i one su te koje najviše i pamtimo kod ljudi.

Sa medicinske strane, ne samo oči, nego i regija oko oka ima svoje anatomske karakteristike koje ne daju mnogo opcija za eventualne hirurške greške ili komplikacije. Stoga u svijetu imate estetske hirurge ili oftalmologe koji su subspecijalizovani samo za hirurgiju kapaka. Dovoljno je napomenuti i to da je koža kapaka najtanja koža na našem tijelu i da je podložna dužem zadržavanju modrica i podliva, pa se ozbiljnost operacije podmlađivanja kapaka poveća.

 

Kada raditi blefaroplastiku?

Istina je da se podmlađivanje kapaka može raditi u bilo kojem životnom dobu. Ali se iskreno ne savjetuje.

Operacija se smatra opravdanom onda kada stvara funkcionalne probleme sa vidom (višak kože sužava vidno polje), ili kada značajno narušava estetiku lica. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a po želji pacijenta može da se radi i u opštoj.

Ono što je najvažnije, jeste oporavak nakon operacije. Zbog tankoće kože oko očiju, podlivi i edemi za mnogo duže zadržavaju nego na drugim dijelovima tijela. Stoga je važno znati da će 7-10 dana regija oko očiju biti otečena i podlivena, a ako se rana šije sa koncima koji se sami otapaju, i nekoliko dana duže. Isti je slučaj i sa operacijom podočnjaka, odnosno masnih „kesica“ ispod očiju. Ako se radi sa unutrašnje strane kapka (što je i najčešći pristup), rana se ne šije nego zarasta sama spontano, ali će otoci i podlivi biti izraženi.

Važno je istaknuti i to da je efekat operacije vidljiv 10-15 godina, ali i to zaviti od osobe od osobe. Ako se brže stari, ako se naglo izgubi višak kilograma, ili ako se uzimaju lijekovi koji mogu uticati sa gubljenje tečnosti iz organizma, višak kože može ponovo da se pojavi. Ipak, blefaroplastika može da se radi i nekoliko puta.

 

Kada ne raditi blefaroplastiku?

 

Sigurno ne u ranom životnom dobu.

Moj lični savjet uvijek je bio da se hirurgiji prepustite tek onda kada su sve ostale metode iscrpljene.

Jer kada se jednom podvrgnete hirurškom zahvatu, više nema povratka.

Jedni će vidjeti da će uvijek morati nešto dorađivati, a drugi će postati ovisni o stalnom dorađivanju.

Bilo kako bilo, trudite se da budete lijepi sebi, a ne drugima. Radite na tome da očuvate svoju mladost i ljepotu zdravim životom i dobrim navikama. Ipak, kada vrijeme učini svoje, hirurgija je sigurno tu da popravi ono šta se može i koliko se može. A može…

Piše: dr Bojan Kozomara, oftalmolog

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije