najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Ovih 17 stvari vam može pomoći u borbi protiv anksioznosti

Ne govorimo mi ovdje o nekom čudu. Iako je jednostavno – i sasvim razumljivo – samo prevrnuti očima kada vam neko ponudi „magični lijek“ za vašu anksioznost (Da! Probala sam jogu, hvala lijepa!), takođe je važno priznati istinu: Postoje svakodnevne…

Prevela: Saša Leper

Sarah Schuster / The Mighty

Foto: Pete Linforth / Pixabay

Ne govorimo mi ovdje o nekom čudu.

Iako je jednostavno – i sasvim razumljivo – samo prevrnuti očima kada vam neko ponudi „magični lijek“ za vašu anksioznost (Da! Probala sam jogu, hvala lijepa!), takođe je važno priznati istinu: Postoje svakodnevne male promjene koje vam mogu pomoći da se nosite sa svojom anskioznošću.

Ne govorimo mi ovdje o magičnom lijeku. Ne kažemo da će disanje na podlozi za jogu rastjerati vaše probleme. Samo je važno da, dok prevrćete očima, upamtite da NISTE bespomoćni u ovoj borbi. Iako nešto što je upalilo kod nekog drugog možda neće odgovarati vama, to nikako ne znači da vama neće odgovarati ništa, niti da je svakodnevna, destruktivna anksioznost neizbježna.

Naravno, i pored toga, do anksioznosti će i dolaziti i dalje, a kada pomoli svoju ružnu njušku, to nije vaša krivica. To ne znači da se „niste dovoljno trudili“. Ali za neke od nas, majušna promjena ili prilagođavanje rutine može makar učiniti taj pad mekšim, a anksioznost podnošljivijom. Takođe, te male promjene ne treba da zamjene posjetu terapeutu ili uzimanje terapije, ukoliko je to ono što je vama potrebno. Samo je bitno da budete svjesni toga da postoje opcije.

Ovo su samo neke od stvari koje su napravile značajnu razliku u životima ljudi sa anskioznošću:

 

 1. Napravite krevet svako jutro

Clarissa L. kaže da joj pravljenje kreveta svakog jutra daje osjećaj toga da je na samom početku dana već postigla nešto. „Takođe, bez obzira na to koliko mi je loš dan, imam nešto lijepo čemu se vraćam kući“, kaže ona.

 

 1. Utišajte telefon

Kathryn W. drži svoj telefon utišanim, jer ranije nije ni shvatala koliko joj anksioznosti izaziva iznenadni poziv ili neočekivana poruka.

 

 1. Budite otvoreni sa drugima o anskioznosti

„Vrlo sam otvorena i iskrena sa svima u vezi sa tim da imam tešku anksioznost. Kad je zaista loše, umjesto skrivanja, ja postanem još otvorenija. Takođe nacrtam malenog smajlija na zglobu svaki dan i natjeram se da pomislim na nešto lijepo svaki put kad ga vidim“ – Cherokee M.

Slično tome, Monica T. svako veče priča sa svojim momkom. Rasprave o danu i pričanje o tome šta je muči kao i svim pozitivnim i negativnim stvarima koje se dešavaju joj pomažu da spava. „Hvala nebesima što je on pun razumijevanja i strpljenja sa mnom u trenucima kada mi moja anksioznost postane previše.“

Nadalje, Bailey S. je obavijestila ljude o svojoj anksioznosti i rekla im da ponekad mora da napusti neko mjesto i zamolila ih da to ne shvataju lično već da joj ostave ličnog prostora.

 

 1. Provodite manje vremena na društvenim mrežama/Ograničite vrijeme provedeno ispred ekrana

Randi D. priznaje da povremeno obriše aplikaciju za Facebook sa svog telefona. Tako ipak i dalje može da uđe na stranicu putem telefona ali to je manje praktično, zbog čega će tamo provesti i manje vremena.

I Jen S. takođe ograničava vrijeme koje provodi na društvenim mrežama, jer tada upoređuje svoj život sa tuđima, što veoma negativno utiče na njeno samopouzdanje.

„Trudim se da prva stvar koju uradim ujutru ne bude da posegnem za telefonom. To i nije jednostavno kada se uključi alarm, ali ugasim ga i okrenem se svojim psima. Trudim se da provedem neko vrijeme mazeći se s njima prije nego što uradim bilo šta drugo, recimo provjerim mejlove ili Facebook. Prije nego što stvarnost dobije priliku da se uvuče, okružim se ljubavlju svojih djevojaka. One su daleko važnije i voljenje njih pozitivno oblikuje moj dan.“ – Nicole R.

Capri B. ide i korak dalje i dopušta si čitave dane kada se prosto isključi. Nema telefona, nema interneta, nema izlaženja iz kuće. Naziva to „ultimativnim punjenjem baterija u mom mjestu sigurnosti i spokoja, bez distrakcija.“

 1. Kažite “ne”

„Iskrenost i govorenje ljudima „ne“. Govorenje „možda“ ne pomaže. Govorim ti „ne“ sa razlogom, poštuj to i nemoj mi zamjerati na tome. Dajem sve od sebe, ali postoje granice toga šta mogu da uradim. Ako mogu nešto uraditi – hoću to uraditi.“ – Saige D.

 

 1. Koristite tehnika kognitivne bihevijoralne terapije (poznato i kao džedaj mentalni trikovi)

„Praktično odradim džedaj mentalni trik sama na sebi. (To što sam štreber mi takođe pomaže sa anksioznošću, lol) Evo kako to funkcioniše: Pokušam da objektivno sagledam i procijenim svoj dan. Na primjer, razmišljam o tome šta se desilo taj dan i ocijenim koliko je taj dan bio dobar. Međutim, moram biti u stanju da to potkrijepim „dokazima“. Pošto me anksioznost ubijedi da sam imala loš dan, kada ga sagledam konkretno gledajući određene ciljeve koje sam ostvarila i određene stvari koje sam postigla i određena mala iznenađenja koja su bila pozitivna, shvatim da je to zapravo bio dobar dan. Moje viđenje tog dana se popravi. Srezalo je učestalost toga da tvrdim da sam imala loš dan. Mogu razlikovati da li je to do anksioznosti ili je dan zaista bio loš. Ako je riječ samo o anksioznosti, razmatranje mi pomogne da vidim da me anksioznost laže i moje sjećanje na taj dan postane pozitivno. To je neka vrsta svakodnevne prakse zahvalnosti. Čak imam i aplikaciju kojom mogu pratiti kako sam ocjenjivala koji dan i uvidjeti neke obrasce i mogu vizuelno primjetiti da zapravo imam više dobrih nego loših dana.“ – Jessica R.

 

 1. Praktikujte svjesnost

„Joga i meditacija!“, kaže Eirenne E. Ona tvrdi da joj praksa svjesnosti dosta pomaže, jer joj vraća pažnju na sadašnji trenutak, ali i fokusira je na disanje. To joj pomaže da ostane prizemljena.

Istovjetno, Alyssa P. je rekla: „Zahvalnost i svjesnost zaista dobro funkcionišu i nakon što mi je nekoliko puta na terapiji rečeno da ovo pali, i, uz oklijevanje, i isprobala sam to. I to zaista pali. Anksioznost je često fokusirana na budućnost i to šta se možda hoće ili neće desiti. Svjesnost i zahvalnost vas drže u trenutku i pomažu vam da cijenite ono što već imate. Na primjer, svako jutro dok idem na posao vježbam svjesnost i zahvalnost. Primjećujem izlazak sunca i divim se njegovoj ljepoti, različitim bojama, teksturama, itd. U tom trenutku nisam zabrinuta o poslu tog dana niti se sjećam nečega što baš i nije prošlo najbolje prethodni dan. Tu smo samo ja i izlazak sunca.“

Brianna N. je takođe počela meditirati. Presnimila si je nekoliko sesija meditacije sa vođstvom i sada meditira dva puta dnevno. „Prva je generalna sesija ujutru, a naveče je to sesija o bilo čemu što mi je smetalo u toku dana. Mnogo mi to pomaže.“

 

 1. Zapisujte raspored / liste zadataka

Kami L. ima dnevni planer ali koristi i ploče sa kredom, samoljepljive papiriće i aplikaciju na telefonu kako bi učinila podsjetnike i ohrabrujuće bilješke vidljivijima. „To je jedan od najboljih načina na koji se nosim i sa anksioznošću i sa hiperaktivnim poremećajem nedostatka pažnje.“

 

 1. Fizička vježba

„Teretana. Najčešće traka za trčanje ili bicikl. Jednostavne ali spore vježbe. Radim ih rano ujutru. Ako krenem dobijati napad, hodanje ili trčanje u mjestu mi pomaže.“ – Jordan S.

 

 1. Vježbajte prihvatanje

„Prihvatam ovo kao dio svoje ličnosti. To mi dopušta da se povučem kada mi je to potrebno, bez ikakve grižnje savjesti. Takođe ne brinem o tome kako se zbog toga drugi osjećaju, bez ikakve grižnje savjesti. To ne utiče na nivo moje anksioznosti, ali otklanja osjećaj krivice što je imam.“ – Kathi F.

 

 1. Izbacite toksične ljudi/stvari iz života

Naoko P. je izbacila sve toksične ljude iz svog života. Blokirala. Obrisala. Tako jednostavno. Prestala je da prati sve vijesti i političke stranice na Twitteru i Facebooku. Tvrdi da je život daleko bolji kada si malo sebičan i stavljaš svoje potrebe na prvo mjesto. Ne možeš sipati drugima ako je tvoja šoljica prazna. Takođe tvrdi da je, koliko god to zvučalo kučkasto i bezdušno, zapravo više u stanju da voli i brine se o onima kojima je stalo do nje nakon što se riješila odnosa koji su joj isisavali energiju.

I Allison M. je takođe izbacila iz svog života sve negativne ljude, i to ne samo sa društvenih mreža. „Bila sam prinuđena i nekim bivšim prijateljima reći da mi je DOSTA: Bilo je teško kada je postojalo toliko toga neraščišćenog, ali zbog neprestanog razočarenja prosto to nije bilo vrijedno truda.“

Jessa P takođe koristi sličnu tehniku: „Uklonila sam sve toksične ljude iz svog života, a trudim se i da izbjegavam susrete sa takvim ljudima koliko je to god moguće. Najveća promjena koju sam napravila je prekidanje veze sa najtoksičnijim bivšim momkom kog sam ikada imala i bijeg iz najtoksičnije veze u kojoj sam ikada bila. Podsjećanje same sebe da dišem svaki dan je izuzetno važno. Opustiti se. I sjetiti se da stvari iziskuju vrijeme.“

 

 1. Uspostavite rutinu za odlazak na spavanje

„Uspostavila sam rutinu za odlazak na spavanje. To se možda čini blesavo, ali nakon što operem zube i slično, operem ruke sapunom od lavande. Koristim ugodan miris na rukama. Onda se uvučem u krevet i udahnem duboko nekoliko puta. Dok ponavljam svoju mantru: „Fizički, mentalno i emotivno si bezbjedna. Svijet ti ne pokušava napakostiti. Ništa nije toliko loše kao što se to čini.“ To mi zaista pomaže.“ – Niki T.

S druge strane, Alexis H. unaprijed naveče pripremi sve što joj je potrebno za naredni dan tako da ne mora da razmišlja prerano ujutru. Takođe napravi krevet prije nego što ujutru izađe iz kuće, što je odlično jer doći kući na gotov krevet nakon iscrpnog dana je prosto fantastično. Tako joj soba ostane uredna i čista, što joj pomaže i mentalno.

Slično tome, prije nego što legne u krevet, Maisie B. zapisuje sve što treba da uradi naredni dan. Kako kaže: „To mi pomaže da zaspim jer sam manje zabrinuta da ću zaboraviti neku obavezu.“

 

 1. Vodite dnevnik

„Sada vodim dnevnik u kom bilježim sve što se događa kada dobijem onaj osjećaj da mi svega postaje previše. Sa unutrašnje stranice korica se nalazi lista tehnika za smirivanje. To mi pomaže da vodim računa o stvarima koje podstiču moju anksioznost i nađem način da se nosim sa tim situacijama ili ih čak i izbjegnem.“ – Megan K.

 

 1. Uposlite ruke

„Sada gdje god da idem sa sobom nosim svoje pletivo. Pomaže mi dok sjedim i razgovaram sa ljudima. Čak i kada ne razgovaram sa nekim, to može poslužiti kao odličan početak razgovora i umanjti moju napetost dok su mi ruke zauzete.“ – Tatauq M.

 

 1. Smanjite kofein

Ashley S. kaže da je izbacila većinu kofeina iz svog života. Drži se biljnog čaja i povremeno popije zeleni čaj ili kafu bez kofeina. Tvrdi da je nakon ove promjene imala znatno manje napada panike.

Sličan je savjet poslušala i Amanda W: „Ukini kofein i pij više vode. Terapeut mi je rekao da će to pomoći i zaista radi. Primjetila sam da se bez kofeina ne osjećam toliko anksiozno. Ne samo da mi pomaže sa anksioznošću već znam i da sam hidrirana.“

„Izbacila sam kofein! To što nemam taj dodatni naboj kada postanem anksiozna mi je zaista pomoglo da smanjim nivoe panike. Da, bilo je teško – ali vrijedno toga“ – Polly B.

 

 1. Dajte si dovoljno vremena ujutru da se pripremite za dan

Stephanie Q. ujutru sebi ostavi dovoljno vremena da se pripremi za dan. Kaže da joj to čini ogromnu razliku u tome da bude u pravom stanju uma prije nego što izađe iz kuće.

To  praktikuje i Alicia H. to: „Ustanem sat vremena ranije kako bih dobila nekog slobodnog vremena da budem sama u kući prije nego što se svi ostali probude.“

 

 1. Praktikujte zahvalnost

„Napišem spisak tri stvari za koje sam zahvalna svaki dan (nema ponavljanja, ako sam jedan dan zahvalna zbog sunca to ne mogu ponoviti ikada više) i odem u šetnju.“ – Crystal G.

Karri H. se natjera da prestane o nečemu negativnom kad joj naiđu takve misli i da pomisli na nešto za šta je zahvalna. Navodi primjer situacije kada joj je pukla guma i umjesto da se iznervira sjetila se da je bila dovoljno mudra da angažuje Pomoć na putu prije dvije godine jer se plašila da bi se nešto moglo dogoditi. „Bila sam zahvalna na svojoj anksioznosti jer sam sada bila pokrivena. Zvuči neobično ali funkcioniše.“

 

Bilo kako bilo, upamtite: nešto što je funkcionisalo za nekog drugog ne mora nužno jednako raditi i za vas, ali sigurno postoji nešto što vam može makar malo olakšati borbu. Na vama je da budete uporni i istrajni i pronađete to. NISTE bespomoćni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije