najnovijeO životuSponzorisanoZabavna Lola

7 najopuštenijih zemalja na svijetu – tamo se živi #samoopušteno

Kada bi vas neko pitao koje su to zemlje na svijetu u kojima se najopuštenije živi sigurno biste prvo pomislili na one s najvećim standardom. Jesmo li u pravu?

Piše: Ivana Simikić

Foto: Shutterstock

Šta je za vas definicija #samoopušteno života? Da li je to luksuz da do kraja života ne morate brinuti o stanju na bankovnom računu? Da li je to život u uređenoj zemlji sa veoma niskom stopom nezaposlenosti i kriminala? Da li je to mir ili nešto savim peto?

Prema podacima UN-a sreća se definitivno ne mjeri novcem već načinom na koji uživamo u onome što imamo. Jednoga dana kad to shvatimo, pogled na svijet će nam pratiti #samoopušteno uzrečica.

Na svijetu postoji nekoliko zemlja čiji su stanovnici davno shvatili formulu za srećan i opušten život. Moraćemo vas razočarati, nema veze sa novcem.

Kukova ostrva

Shutterstock/Andrea Izzotti

Iz nekog neobičnog razloga Kukova ostrva nikada nisu dospjela ne listu “najsretnijih” destinacija na svijetu. Uprkos činjenici da je kod njih cijele godine sunčano. Uprkos tome što je gotovo svako ostrvo okruženo pogledom kao sa razglednice, što su bogati bijelim pješčanim plažama, što im je more toplo, bistro i bogato ribom. Stanovnici ovih ostrva tvrde da žive ljubav 24 sata dnevno, a mi nemamo niti jedan jedini razlog da im ne vjerujemo.

Italija

Shutterstock/Oleg Voronische

Za razliku od Kukovih ostrva, Italija je zemlja koja je na ovim listama jednostavno neizostavna, a svi koji su je posjetili bar jednom u životu znaju i zašto. Iako postoje političke, geografske i, naravno, fudbalske podjele, Italijani zaista žive “la dolce vita”. Uprkos svim problemima sa kojima se suočavaju, znaju uživati i to na prvom mjestu zato što pronalaze sjajan balans između poslovnog i privatnog života. Oni uživaju u dobroj hrani, vinu i trude se da svakodnevno otkrivaju neke nove životne ljepote. Šta čovjeku više treba?

Novi Zeland

Shutterstock/gary yim

Kada u životu nemate baš previše stvari oko kojih trebate brinuti sasvim je logično da ćete biti opušteni ili opušteniji.  Novozelanđani imaju veoma stabilnu ekonomiju, veoma progresivnu politiku i jedan od najljepših krajolika na svijetu. Neki bi rekli za sreću sasvim dovoljno. E, pa izgleda da jeste. Upravo iz tog razloga Novozelanđani su sjajni domaćini, imaju odličan smisao za humor, žive dobro i, što je najvažnije, znaju to cijeniti.

Brazil

Shutterstock/marchello74

Zahvaljujući prilično lošem PR-u za vrijeme posljednje Olimpijade održane u Rio de Ženeiru, 2016. godine većini nas je nasilje prva asocijacija na Brazil. Naravno, ako izuzmemo fudbal i karneval. To ipak nije realan prikaz stvari, a dokaz tome je i #samoopušteno način života koji Brazilci vode. Oni spadaju među najtoplije, najljubaznije ljude na svijetu koji zaista znaju uživati.  Od sambe, preko fudbala do dugih dana provedenih na plaži…

Argentina

Shutterstock/BonnieBC

Zahvaljujući snažnoj kulturnoj istoriji koju su donijeli Španci, te brojnim italijanskim imigrantima, Argentinci zaista znaju kako uživati u životu.  Tome u prilog govore rezultati ankete na jednom popularnom sajtu za putovanja koji su pokazali da Argentinci od svih naroda na svijetu imaju najviše zabavnih dana tokom mjeseca. Oni su veoma strastveni oko mnogo stvari, najviše cijene dobro društvo, hranu i, naravno, za Latinsku Ameriku nezaobilazni fudbal.

Turska

Shutterstock/Seqoya

Ako ne razmišljamo o određenim problematičnim situacijama koje im se odvijaju u susjedstvu i ako uzememo u obzir život prosječnog Turčina, zaključujemo da Turska zaista pripada ovoj listi #samoopusteno zemalja.  Turci zaista žive za uživanje, ako se to tako može nazvati.  U Turskoj možete vidjeti kafiće i barove koji se nalaze na samoj ulici, možete otkriti drevna kupališta, čajdžinice i mnoga mjesta namijenjena isključivo uživanju i opuštanju.

Laos

Shutterstock/Guitar photographer

Neke nesrećne okolnosti koje su zadesile stanovnike Laosa “natjerale” su ih da više cijene život i da ga pokušaju gledati sa neke ljepše, vedrije strane, a oni su taj zadatak ozbiljno shvatili.  Oni zaista uživaju u “običnim” stvarima kao što su priroda, skromni obroci koji se sastoje od mesa sa roštilja i ljepljive riže, sport i porodična druženja.

Ne, na ovoj listi se ne nalazi Amerika, Japan i ostale velike svjetske sile, jer visok standard ne znači nužno #samoopušteno način života. Jurnjava za novcem i ubrzan način života sigurno nije ono što čovjeka može učiniti srećnim. Zato, pokušajte uživati u malim stvarima, okrenite stvari u svoju korist i #samoopušteno. Nemojte žrtvovati vrijeme sa dragim ljudima zarad poslovnih obaveza. Zakasnite na posao, pokušajte ne raditi stvari radi reda već zato što želite, uživajte u onome što imate, ne kukajte za onim što nemate.  Na kraju će ionako sve biti u redu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije