Praktična LolaŽivot

Konačno otkriven uzrok sindroma policističnih jajnika

Najčešći uzrok neplodnosti žena – sindrom policističnih jajnika – možda uzrokuje hormonalna neravnoteža prije poroda. Ovo otkriće je dovelo do razvijanja lijeka za miševe, a testiranje ljekova za žene će početi kasnije ove godine. Sindrom policističnih jajnika pati jednu od…

Prevela: Saša Leper

Alice Klein / New Scientist

Foto: Martin Lopez / Pexels

Najčešći uzrok neplodnosti žena – sindrom policističnih jajnika – možda uzrokuje hormonalna neravnoteža prije poroda. Ovo otkriće je dovelo do razvijanja lijeka za miševe, a testiranje ljekova za žene će početi kasnije ove godine.

Sindrom policističnih jajnika pati jednu od pet žena širom svijeta, od kojih čak tri četvrtine imaju problema da zatrudne. Ovo stanje karakterišu visoki nivoi testosterona, ciste na jajnicima, neredovan menstrualni ciklus te problemi sa regulisanjem šećera, a uzroci su već dugo misterija. „To je daleko najučestaliji hormonalni problem koji pogađa žene u reproduktivnom dobu, ali za sada nije zadobio mnogo pažnje“, kaže Robert Norman sa Univerziteta u Adelejdu u Australiji.

Terapije mogu pomoći ženama koje pate od ovog stanja da zatrudne, ali njihova stopa uspješnosti je manje od 30% kroz pet menstrualnih ciklusa.

 

Promjene materice

Sada, Paolo Giacobini sa Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja i njegove kolege su otkrile da sindrom može biti podstaknut prije poroda prekomjernim izlaganjem anti-Milerovom hormonu u materici.

Pixabay / Pexels

Istraživači su otkrili da trudnice sa sindromom policističnih jajnika imaju 30% više anti-Milerovih hormona nego što je to normalno. S obzirom na to da je poznato da se ovaj sindrom prenosi kroz porodicu, pa su se pitali da li ovaj hormonalni disbalans u toku trudnoće može izazvati isto stanje kod njihovih kćeri.

Kako bi testirali ovu ideju, ubacili su višak anti-Milerovih hormona u trudne mišice. Kako su njihovi ženski potomci rasli pokazivali su brojne znakove sindroma policističnih jajnika, uključujući kasni ulazak u pubertet, rjeđu ovulaciju, kašnjenja u zatrudnjivanju i manje potomaka.

Čini se da višak hormona izaziva ovaj efekat time što previše stimuliše dio ćelija u mozgu koje podižu nivo hormona.

Lijek za miševe

Robert Owen Wahl / Pexels

Tim je uspješno obrnuo ovaj efekat kod miševa koristeći cetroreliks, lijek za vantjelesnu oplodnju koja se rutinski koristi za kontrolisanje hormona. Nakon što su primili ovaj lijek, miševi su prestali pokazivati simptome sindroma policističnih jajnika.

Tim sada planira kliničku studiju cetroreliksa kod žena u ovom stanju a nada se da će ga započeti do kraja godine. „To bi mogla biti privlačna strategija za ponovo podsticanje ovulacije i eventualno povećanje stopa trudnoće kod ovih žena“, kaže Giacobini.

„To je novi radikalni način razmišljanja o sindromu policističnih jajnika koji otvara čitav niz prilika za daljnja istraživanja“, kaže Norman.

„Ako se sindrom zaista prenosi sa majke na kćerku putem hormona u materici, to bi moglo objasniti zašto je do sada bilo toliko teško odrediti uzrok ovog poremećaja“, dalje navodi Norman. „To je nešto na čemu smo zapeli već dugo vremena“.

Ovo otkriće takođe objašnjava zašto se čini da žene koje pate od ovog sindroma lakše zatrudne u kasnim 30tima i ranim 40tima. Poznatno je da nivoi anti-Milerovih hormona opadaju sa godinama, što inače označava smanjenu plodnost . Međutim, u ženama koje počnu sa visokim nivoima, opadanja u vezi sa godinama ih mogu dovesti u normalan opseg plodnosti – iako je još uvijek neophodno ovo testirati.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije