MjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini? (TOP 17 lokacija)

Ako te zanima šta vidjeti u Bosni i Hercegovini i tražiš nova i neotkrivena mjesta koja možeš obići, onda je ova lista baš za tebe, jer sam ovdje, na samo jednom mjestu, uspio da stavim sve ono najbolje što ova zemlja može…

Prenijela: Saša Leper

Rio priče sa putovanja

Foto: Pixabay

Ako te zanima šta vidjeti u Bosni i Hercegovini i tražiš nova i neotkrivena mjesta koja možeš obići, onda je ova lista baš za tebe, jer sam ovdje, na samo jednom mjestu, uspio da stavim sve ono najbolje što ova zemlja može da ponudi.

Ok, možda ne sve.

To je malo hrabro za reći, jer mislim da BiH zaista nudi toliko toga. Mislim da ti ni ja, ponekad nismo svjesni koliko toga imamo u zemlji u kojoj živimo. Možda nam se nekada ne dopadaju neke stvare koje se dešavaju oko nas, ali za to nije kriva naša zemlja. Ona je divna i nudi mnogo toga lijepog, naša država je ta koja nekada pravi probleme, a ove dvije stvari nikada ne treba stavljati pod jedno.

Ono što bih htio da znaš je da ova lista nije nužno poredana po ljepoti, jer o njoj je isto jako teško govoriti. Sva mjesta o kojima ti pišem ovdje, posebna su na svoj način.

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini? – lista najboljih mjesta

1. Štrbački buk

Štrbački buk na Uni

Ako bi me pitao da ti preporučim samo jedno mjesto u BiH, to bi bio Štrbački buk. Nevjerovatna oaza zelenila, smještena u srcu prirode u čijem centru dominiraju vodopadi visine skoro 25 metara.

Evo i video kako to izgleda.

Iako bih mogao o njemu mogao još satima da pišem neću da dužim previše. Napisao sam odvojen putopis o svojoj posjeti Štrbačkom buku ako te zanima.

2. Nacionalni park Sutjeska

nacionalni park sutjeska

Pazi ovaj podatak! Više od 66 odsto teritorije NP Sutjerska pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Park obuhvata široko planinsko područje, smješteno između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u njemu se nalazi i najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić sa visinom od 2.386 metara.

Nacionalni park “Sutjeska” čuva  najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, a u srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (površine 1.434 ha), koji je ujedno najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka.

Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, poznatih “gorskih očiju”, a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice, bistrih planinskih rijeka koje su bogate potočnom pastrmkom.

Velika ljubav za Sutjesku.

3. Vodopadi Kravice

Kravice

Mrtva trka bila je odlučiti koje vodopade da stavim na prvo mjesto ove liste. Iskren da ti budem, mislim da Kravice nisu ništa manje lijepe nego Štrbački buk. Drugačije su jednostavno. Još jedna oaza zelenila i nestvarne prirode koju naša zemlja ima.

Visoki do 30 i širine 150 metara, ovi vodopadi više čine da se osjećate negdje u džunglama Amazona nego u kršnoj Hercegovini. Super je što izlet na Kravicama može se upotpuniti obilaskom takođe prelijepog vodopada Koćuša koji se nalazi nešto uzvodnije, a vrijedni posjete su i neobični slapovi koje pravi rijeka Buna na svom ušću u Neretvu.

Sve što treba da znaš o Kravicama, nalazi se ovdje.

I da!

Možda nisi znao ali čuveni domaći film, Orlovi rano lete, sniman je ovdje.

4. Sarajevo

Sarajevo

Bez dileme, Sarajevo nudi najveći broj kulturno istorjskih spomenika u našoj zemlji. Nezaobilazna je čuvena Baščaršija, to staro srce grada, kroz koji šetnja izgleda kao povratak u neki drugi vijek, kao i Gradska vijećnica, po meni najljepši objekat u Sarajevu, sagrađen po uzoru na džamiju i medresu Hasana II u Kairu.

Obavezno posjeti i Latinsku ćupriju, poznatu po činjenici da je upravo u njenoj neposrednoj blizini Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je bio povod za Prvi svjetski rat.

Ali ono najbolje od Sarajeva, po meni bi bio Muzej Ratnog djetinjstva, jedini muzej ovog tipa na svijetu!  U njemu ćeš naći pravo malo blago ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u rat. Sve ono što vidiš ovdje, stvarni su predmeti, stvarnih ljudi, koji pričaju nevjerovatne priče.

5. Prokoško jezero

Prokoško jezero
Credits: pinterest

Ušuškano na planini Vranici na 1636 metara nadmorske visine, svega 22 kilometra od centra grada Fojnice, smješteno je Prokoško jezero. Ako bi me pitao koje mjesto mi je najveća želja u BiH, onda je to ovo bez sumnje. Imam osjećaj da se o njemu nepravedno malo priča, a da predstavlja pravu oazu mira i spokoja.

Ovo jezero koje danas nazivaju Gorskim okom, zajedno sa svojom okolinom, proglašeno je nacionalnim parkom prirode 1982. godine, te su danas pod strogom zaštitom.

Zanimljivo je napomenuti da je u jezeru je još uvijek ostao endemični primjerak vodozemca – tritona

P.S. Uz samo jezero nalaze se i autentične kolibe, u kojima možeš predahnuti i uživati u pravin domaćim specijalitetima (hljeb i pita ispod sača, sir, kajmak, borovnice).

Ispod se nalazi prikaz jezera iz zraka.

6. Banjaluka

Moj rodni grad. Najljepši grad na svijetu. Izvini Rio. Lisabon. Izvinite svi. Možda sam previše emotivno vezan za ovaj grad da bih bio objektivan, ali Banjaluka je ipak moj rodni grad i mjesto na kojem stanuje sve ono što mi je bitno. Moji prijatelji. Porodica. Sva iskustva i emocije koje imam u sebi.

Toliko toga možeš da radiš ovdje. Možeš na dajak ili rafting. Na ćevape.

Na ovom tekstu se nalazi, TOP 20 stvari koje možeš raditi u Banjaluci.

7. Pećina Vjetrenica

Pećina Vjetrenica

Nakon Prometejeve pećine u Gruziji, najbolja pećina koju sam ikada vidio! Ako bi postojalo turističko blago naše zemlje, koje i dalje nije toliko komercijalizovano, bila bi to VjetrenicaPećina broj 1 u svijetu po biodiverzitetu!

Ovaj speleološki objekt sa čak četiri vodena toka, od 1952. godine predstavlja zaštićeni spomenik prirode, a čini ga više od desetak manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima, smješten je na području južno-dinarskog krša, 12km zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

Ono što je zanimljivo je da je tokom čitave godine, temperatura u pećini oko 11 stepeni, a vjerovali i ili ne, u pećini može da se vidi čak 186 vrsta životinja!

8. Trebinje

grad Trebinje

Kada govorimo o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini, moramo spomenuti Trebinje, pravi mali mediteranski grad, omeđen bedemima koji datiraju iz perioda vladavine Otomanske imperije. Šetajući centrom ovoga grada, prvo što će ti vjerovatno zapasti za oko su gorostasni platani.

Evo jedne preporuke.

Sjedi u hlad u neku od bašti, naruči kafu u uživaj. Odmaraj. Mozak na pašu. Kako prija ova tišina, zar ne?

U samom centru grada, u Dučićevoj ulici, može se vidjeti spomenik trebinjskog pjesnika i ambasadora Jovana Dučića, kao i katolička katedrala iz XIX vijeka.

Moram još napomenuti da se na rijeci Trebišnjicim nekada najvećoj ponornici u Evropi, nalaze tri mosta, od kojih je Arslanagića/Perovića most kojeg je prema predanju sagradio Mehmed Paša Sokolović 1574. godine, svakako najznačajniji.

trebinje grad u Hercegovini

I da!

Trebinje je poznato po svojim vinskim podrumima, a jedna od najpozatijih vinarija svakako je Vukoje, koji spada među najhvaljenije proizvođače vina u čitavoj Bosni i Hercegovini.

9. Jajce

Jajce vodopadi

Svaki grad ima svoju istoriju, ali jedan od malobrojnih gradova koji brižno čuva veliki dio historije ove zemlje je Jajce. jedan od naših najstarijih gradova. Naime, prema podacima, dolina Plive i Vrbasa bile su nastanjene još u antičko doba, a sam grad Jajce se razvija kasnije u srednjem vijeku.

Svakako najveća atrakcija grada su njegovi čuveni vodopadi, koji spadaju među 12 naljepših vodopada na svijetu, a nastali su prije čak 50.000 godina!  Ovo je i jedini vodopad na svijetu koji se nalazi u centru grada.  Ne propusti da posjetiš i staru tvrđavu, u kojoj se nalazi zaista veliki broj istorijskih spomenika poput Medvjed kule, Hrama Boga Mitrasa, kao i zanimljive katakombe.

A ukoliko poželiš da se odmoriš u prirodi, nepropusti da posjetiš sjajne Mlinčiće koji se nalaze na samo izlazu iz grada. Taksi do tamo koštaćete 5 KM.

10. Blagaj

Blagaj - izvor Bune

Izvorište Bune je jedno od najvećih i zasigurno najljepših u Evropi. Voda izbija ispod 200 metara okomite litice, na čijem vrhu se nalazi ruševina starog grada Herceg – Stjepana, posljednjeg vladara Hercegovine, prije otomanske vlasti.

Vidjevši toliku količinu vode koja sama od sebe tvori rijeku, vjerovatno je i turski sultan bio impresioniran time, pa je naredio da se pored Vrela Bune sagradi predivna Derviška tekija, koja danas predstavlja najmističnije mjesto u cijeloj Bosni i Hercegovini.

11. Mostar

Postoji li slika naše zemlje koju češće viđamo na turističkim prospektima BiH, od Starog mosta u Mostaru? Prvobitno građen između 1557 – 1566. godine, te kasnije ponovo obnovljen 2004. godine, ovaj most uvršten je na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Luk mosta dug je skoro 29, a visok 20, metara, a njegov profil je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mijenja tokom dana, zavisno od Sunca.

Ali nije Stari most jedino vrijedno pomena u Mostaru.

Biščevića i Kajtazova kuća, Karađoz-begova džamija, mostarska gimnazija, kao i katolička crkva i Franjevački samostan, samo su još neke od stvari zaista vrijedne pomena u najposjećenijem gradu naše zemlje.

12. Počitelj

Grad Počitelj

Simpatičan gradić orijentalno – mediteranskog karaktera, poznat i pod imenom „Grad od kamena“ kako ga je nekada nazvao nobelovac Ivo Andrić, Počitelj je smješten u dolini Neretve, na svega 3 km od Čapljine.

Ono vjerovatno najbitnije što možeš vidjeti ovdje su Šišman – Ibrahim pašina džamija iz 15. vijeka, remek-djelo arhitekture osmanskog perioda, kao i čuvena Sahat kula iz 17. vijeka, koja je nekada služila kao skrovište stražarima koji su čuvali grad od neprijatelja.

Možda nisi znao, ali prema popisu iz 1991. godine, Počitelj je imao više od 600 stanovnika, dok je danas taj broj znatno manji, te ovdje zvanično boravi tek oko 13 porodica, koje čini uglavnom starija populacija.

13. Jahorina

Jahorina planina
Credits: Dijaspora.tv

Kad neko pomene Jahorinu prva asocijacija je snijeg i skijanje, jer samo Jahorina ima Rajsku dolinu. Ok, nama koji živimo ovdje, možda su to ipak čuvene Olimpijske igre održane 1984. na ovoj ljepotici, ali bilo kako bilo, Jahorina je sasvim sigurno jedno od najprepoznatljvijih mjesta naše zemlje.

Možda ti se čini da stalno pričam o prirodi dok pišem ovaj tekst, ali ne mogu si pomoći. Priroda ovdje opet je neka nova dimenzije prirode kakvu ćeš rijetko vidjeti u BiH, a čist planinski vazduh koji ćeš osjetiti, predstavlja savršen odmor za tvoje tijelo i dušu

Ali Jahorina nije kao ostale planine.

Svojom tišinom, dalekim i prekrasnim vidicima ili snijegom pokrivenim obroncima, vrelima i potocima, te svojom raznovrsnom florom i faunom predstavlja poseban dragulj naše zemlje.

14. Travnik

Travnik grad u Bosni i Hercegovini

Čuveni putopisac Evlija Čelebija je u 18. vijeku nazvao Travnik “grad sa hiljadu vrela”, a danas je ovo malo mjesto, smješteno u samom središtu Bosne i Hercegovine, usudio bih se reći jedan od najautentičnijih gradova naše zemlje, sa zaista posebnim šmekom i velikim brojem značajnih istorijskih stvari.

Neki ga stoga nazivaju i “muzej pod otvorenim nebom“, a grad je čak 150 godina bio glavni grad bosanskog pašalukarezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata.

Danas je posebno poznat po tome što se u njemu nalazi najveći broj očuvanih turbeta na području BiH – ukupno sedam.

15. Mogorjelo

Mogorjelo

U neposrednoj blizini Čapljine smješteno je Mogorjelo, nekadašnja rimska Villa rustica, čiji spomenik spada među najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u našoj zemlji.

Treba samo reći da predmeti nađeni u Mogorjelu potiču iz IV. vijeka, da bi se shvatio značaj ovog lokaliteta. U okviru vile, iza velikih zidina s isturenim tornjevima nalazili su se i ostaci dijelova stare vile iz 1. vijeka koja je uništena u požaru.

16. Hutovo blato

park prirode Hutovo blato
Credits: www.fortuna.ba

Park prirode Hutovo blato nalazi se na jugu Hercegovine, sa lijeve strane Neretve, na pola puta između Jadranskog mora i Mostara. Hutovo blato poznato je prije svega kao jedinstvena submediteranska močvara u Evropi, poznatija kao zelena oaza sa obiljem vode u kojima je uslove za život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta.

Kada se govori o biljnom svijetu, konkretno o vodenim površinama, treba spomenuti kako su vodene površine najvećim dijelom pokrivene lokvanjem. Tu su još i mrijesnjak i žabnjak, trska, rogoz, šaš i sita. Ovakav bogat biljni svijet pogoduje razvoju životinja. Potrebno je izdvojiti ptice, od kojih se u parku nalaze čak 163 vrste, a sam park se nalazi na jednom od četiri puta migracija ptica iz Sjeverne i Srednje Evrope prema Aziji i Africi.

17. Janjske otoke

Janjski otoci - Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini

Iako se možda nalaze na posljednjem mjestu ove liste, ponoviću još jednom da brojevi na listi ne znače poziciju. Jednostavno je morao neko da bude prije nekoga. Nešto kao polufinale Evrovizije ako pratiš.

Ako se pitaš šta su u stvari Janjske otoke, najbolji odgovor bio bi “pravi mali prirodni ekosistem, bogat raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom.” Rijeka Janj koja teče ovim krajem, jedna od hladnijih rijeka u zemlji, a njena temperatura bez obzira na godišnje doba, uvijek je negdje oko sedam stepeni Celzijusovih.

Više o ovom mjestu pročitaj u mom putopisu sa Janjskih otoka.

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini? – poruka za kraj

I to bi bilo to ako pričamo o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini. Barem za ovaj put. Svakako planiram da listu proširim sa još nekim lokacijama, ali evo ide prva verzija. Stoga, volio bih kada bi mi u komentar pisao dodatna mjesta koja smatraš da bi trebala da se nađu na ovoj listi. Da napravimo jednu ultimativnu, najutlimativniju listu o mjestima koja se mogu vidjeti u BiH. Sa nekih 30 lokacija.

Hoćeš mi pomoći u tome?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije