najnovijeRadoznala Lola

Izum ove majke će spasiti brojne dječije živote!

Ponekad nije potrebno da budete naučnik, da pronađete lijek za rak ili da omogućite teleportaciju da biste promijenili svijet. Svijet može mijenjati i jedna obična majka, zabrinuta za svoje dijete. Mi nekako mislimo da jača sila od te ne postoji. 

Prevela: Ivana Simikić

BoredPanda

Foto: BoredPanda

Natalie Bell je Australijanka, majka djevojčice Shea koju  je jedna nezgoda u kojoj se našla njena ćerka podstakla da nešto promijeni.  Naime ona je izumila navlake za automobilske pojaseve za djecu, na kojima stoji natpis, koji bi, kada bi se dijete našlo u nesreći, onome ko pomaže, reklo više o stanju u kome se dijete nalazi.

Preko noći, njena ideja je postala viralna i Bell je primila hiljade i hiljade zahtjeva za istu navlaku samo sa odgovarajućim natpisima koji bi ukazivali na djetetove probleme.

Ona inače ima svoj posao koji se bavi proizvodnji personalizovanih predmeta namijenjenih uglavnom roditeljima i djeci, a sada je odlučila i da napravi jednostavne navlake koje bi službama hitne pomoći olakšale posao.

Početkom juna sa svojim prijateljima na Facebooku je podijelila svoje razmišljanje:

„Uvijek sam se pitala šta bi se deilo kada bih se zadesila u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojom ćerkom i da nisam u stanju reći ljekarima da moja ćerka ne smije ići na magnetnu rezonancu zbog vještačke pužnice koja joj je ugrađena. Sada više ne moram razmišljati o tome, zbog ovih navlaka za pojas. Oni se mogu napraviti za bilo koje posebne potrebe koje medicinski radnici moraju znati kada niko nije u stanju to da im kaže.“

Ove praktične navlake se mogu postaviti na zaštitni pojas sjedalice, pojas automobila ili na ranac koji dijete nosi u školu.

Bell je ukazala i na to da su narukvice koje djeca sa određenim zdravstvenim problemima nose uvijek dobra stvar, ali da često mogu proći nezapaženo.

BoredPanda/Gluhonijema sam i imam vještačku pužnicu.

BoredPanda/Imam autizam i mogla bih se opirati.

BoredPanda/Imam Down sindrom i mogao bih se opirati.

BoredPanda/Moje ime je Shae, ne pričam i imam epilepsiju.

BoredPanda/Imam tip 2 dijabetes.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije