Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO ljudima

Nemoj se bojati kupaćeg kostima

I temperaturno i kalendarski stiglo nam je ljeto. Prije njega stigli su najiritantniji znaci ljeta. Bilbordi sa kojih se smiješe retuširane, nakvarcane i do bola fotošopirane manekenke koje reklamiraju kupaće kostime. Nekako pored njih se osjećaš da nijedan kupaći za…

Jelena Despot

Foto: unsplash

I temperaturno i kalendarski stiglo nam je ljeto. Prije njega stigli su najiritantniji znaci ljeta. Bilbordi sa kojih se smiješe retuširane, nakvarcane i do bola fotošopirane manekenke koje reklamiraju kupaće kostime. Nekako pored njih se osjećaš da nijedan kupaći za tebe nije dovoljno dobar.

Kako glupavo, zar ne?

Znam da postoje žene koje će se danima prije godišnjeg odmora izgladnjivati kako bi tih 15 dana na moru sijale. Kako bi zadovoljile parametre koje je neko drugi postavio kao imperativ. Na to možemo dodati i neki kozmetički tretman za uklanjanje celulita, i uklanjanje nakupljene vode u organizmu i piling i možda neki proizvod za samotamnjenje čisto dok ne dobijemo boju. Usput ne bi bilo loše ni par tretmana u solarijumu, jer na more ne ideš bijela.

Pa kupi šešir. Pletenu torbu. Pa kremu za sunčanje za lice i onu za tijelo. Možeš i marmeladu za sunčanje, to je navodno najnoviji trend (Ima i pekmez, ali to je valjda manje posh).

Ja obožavam ljeto, iako je bilo mnogo godina u kojima nisam obožavala sebe. Bila sam sebi jednako debela i sa 55 i sa 60 i sa 70. Ipak to me nikada nije spriječilo da se kupam i uživam u ljetu. Kao djevojčica mislila sam da će mi šorc u kojem se kupam pomoći da sakrijem veliko dupe. Kasnije kada je moje dupe i zaista bilo veliko, nekako me baš boljelo uvo.

Prije nekoliko dana otišla sam na prvo ovoljetno kupanje. I zamislite, tamo sve nesavršene žene poput mene šetaju i žive. I niko ne upire prstom u njih. I svi smo tu jednostavno došli da se rashladimo i zabavimo. Mnogo drugačijih tijela. Od onih srećnica koje su već imale malo boje, do onih ultra bijelih. Sa velikim i malim grudima. Sa nekim dobrim i još boljim nogama. Sa stomacima. Sa ožiljcima. I sve nas je to činilo ljudima, jer stvarni život nije retuširani časopis, a ni bilbord.

 

Važno je da budemo zdravi. I mentalno i fizički. A mentalno i nisi baš zdrav ako misliš da se moraš ubijati od gladi da bi se negdje pojavila u kupaćem kostimu. I u kupaćem kostimu i farmerkama tvoje tijelo je tvoje. I ti si toliko više od samo tvog tijela.

Muškarci misle da sve žene sline za nekim mišićavim muškarcima, a nekim ženama takvi muškarci apsolutno nisu ni privlačni, jer jebeš mišiće iza kojih nema ništa.

Neki dan mi je prijateljica rekla da nije fizički izgled toliko važan i da je um pravi seks. Parafraziram trapavo, ali shvatate poentu.

Nećemo sad biti toliki licemjeri pa reći da nećemo primjetiti neku ultra zgodnu žensku na bazenu ili nekog tipa koji nalikuje mom voljenom „bogu Thoru“. Ali nismo svi počastvovani da budemo ti. Ti možda imaš kosu kakvu neka djevojka sa ubojitim nogama nikada neće imati. Ti možda imaš grudi. A možda imaš i harizmu. Možda misliš kako nemaš ništa, a imaš. Između ostalog imaš pravo i obavezu da se voliš. I da se ovog ljeta kupaš. I sunčaš. I da obučeš kupaći koji ti se sviđa iako nimalo ne izgledaš kao ona djevojka sa reklame.

Postoji neki slogan kao odgovor na taj popularni termin „beach body“ koji kaže „you have body go to the beach“. Iako je malo kliše, nekako sumira dosta toga. Znate li vi koliko je različitih oblika tijela. Žena koje su npr. mršavice, a silno bi željele da imaju obline. Žena sa oblinama koje bi silno željele da su mršavice. Žena se širokim kukovima. Velikim guzicama. Malim grudima. Širokim ramenima. Niskih, visokih. Onih koje misle da su previsoke.

Jako mi je tužno kada vidim našminkane žene na plaži. Nesigurne žene na plaži. Žene koje nose gigantske minđuše na plaži. I onih koje lome noge u sandalama na platformu po ogromnom kamenju. Čemu? Koga nastojite da zadivite?

Jako je privlačno da na plaži vidiš zdravu ženu koja uživa i smije se, iako nema savršeno tijelo iz časopisa.

Na plažu se ide bos. Na plažu se ide srećan i neopterećen. Na plaži se na sakrivaš. Na plažu si došao da tebi bude lijepo, a ne da ispoziraš. Na plaži jedeš šta stigneš. Da bi uživao na plaži ne treba ti nužno beach bar, ležaljka sa baldahinom i skupi koktel. Ako te pak to usrećuje, ni to ne smeta. Ali važno je da znaš da ne moraš da živiš namješteni život sa nečijeg instagram profila.

Na plaži čitaš šta ti se čita. Ne mora biti Cosmo koji se slaže sa tvojim peškirom. Na plaži rješavaš sudoku i ukrštenicu, koliko god to štreberski izgledalo. Na plažu obično obučeš nešto udobno i obično nosiš tri majice iako si ponijela pun kofer stvari. Za plažu ti ne treba preskupi kaftan.

Ljeto je stiglo. I ko zna koliko srećnih i neoptrećenih ljeta i ti i ja imamo ispred sebe. Nemoj dozvoliti da budeš žrtva marketinga i predrasuda. Nemoj se kažnjavati, prekorijevati i izgladnjivati. Nemoj se mučiti. Živi ovo ljeto onako da tebi bude lijepo. Pa, šta ako nemaš savršeno tijelo? Pa šta ako se vide na tebi svi oni dani u kojima si malo više uživala u kolačima, pasti i čokoladi.

Pa, šta?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije