DogađajiLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Sa 24 je premlada za pretrage, a dovoljno stara za rak grlića materice

„PREMLADA“ Ženi, 24, sa rakom grlića materice dato još samo nekoliko mjeseci života nakon što su doktori odbili da urade papa test jer je bila „premlada“.

Prevela: Saša Leper

Miranda Larbi / The Sun

Foto: The Sun

Kada se Katie Bourne  počela žaliti na bolove u stomaku ustanovljeno je da boluje od Crohnove bolesti i odbijeni su joj ikakvi daljnji testovi. I nakon što je nekoliko mjeseci patila od hroničnog bola, odbijali su da joj urade papa test, jer je sa svoje 24 godine bila premlada za to. Kada su joj konačno u februaru dijagnostifikovali rak grlića materice u trećem stadijumu, rekli su joj da ukoliko ne započne sa liječenjem odmah preostaće joj još samo 18 mjeseci života.

Katie je za Teesside Live izjavila da su svi njeni simptomi ukazivali na rak grlića materice, ali da su njene uputnice na papa test odbijanje zbog njenih godina. Kaže da je bol u stomaku započeo u julu prošle godine, a da se svom ljekaru opšte prakse obratila u novembru.

Počela je sastavljati spisak stvari koje želi da uradi prije nego što umre, uključujući i to da se uda za svoju partnerku Leighanne Prior

Počela je sastavljati spisak stvari koje želi da uradi prije nego što umre, uključujući i to da se uda za svoju partnerku Leighanne Prior/ Credits: The Sun

„Uzeli su neke briseve i rekli da su me zakazali za papa test, ali kada sam se vratila rekli su da ga ipak neće raditi i dijagnostifikovali su mi Crohnovu bolest. Uz ljekove koje su mi dali za to bol nikada nije nestala.“

Zapravo, nakon što su otkrili njen rak, ispostavilo se da je sve sasvim u redu sa njenim crijevom.

U februaru, Katie je kolabrirala od boli na poslu u Nextu, a iduća tri dana provela je u bolnici – gdje su joj ponovo odbili papa test.

„Zbog mojih godina uporno su odbijali da mi urade papa test a kada su bolovi nestali poslali su me kući“, rekla je. „Moj ljekar opšte prakse je u decembru i januaru poslao dvije uputnice ginekolozima, ali obje su odbijene. Svi moji simptomi su bili isti.  A kada bih ih guglala uvijek se pojavljivao rak grlića materice.“

Treća uputnica je prihvaćena i papa test i ultrazvuk su potvrdili Katine najveće strahove. Ustanovljen joj je rak grlića materice u trećem stadijumu koji se proširio na obje stane karlice.

Ali Katie ostaje pozitivna i u sred je hemoterapije – čiji ishod tek treba da se ustanovi / Credits: The Sun

Katie je započela hemoterapiju prošlog mjeseca, ali doktori još uvijek ne znaju koliko će dobro reagovati na nju. Bez liječenja, Katina prognoza je još samo 18 mjeseci.

Sada, sa 25 godina, ona pravi spisak stvari koje želi da uradi prije nego što umre.

Na vrhu njene liste je udaja za njenu partnerku sa kojom je već četiri godine, Leighanne Prior.

Par je planirao brzinsko vjenčanje u Las Vegasu nekad u idućih nekoliko godina, ali nakon Katine dijagnoze odlučile su da se vjenčaju idućeg mjeseca u opštini u Middlesbroughu. U januaru će otići na medeni mjesec na Maldive.

Još jedna stavka na njenom spisku želja je „završiti sve epizode serije Real Housewives!“.

Cheers for Smears

Leighanne, 30, je uzela slobodno vrijeme na poslu kako bi pomogla oko brige o Katie.

Za Teesside Live je rekla da zato što par ima malog nećaka i drugog na putu, da se Katie brine hoće li je se uopšte sjećati.

„Ali većinu vremena ona je toliko pozitivna, sjajna je.“

Sve žene i osobe sa grlićem materice se pozivaju da rade papa test svake tri godine od njihove 25. do 64. godine života. Papa test nije test na rak grlića materice, ali otkriva promjene u ćelijama grlića materice koje mogu prethoditi bolesti.

Pronalaženje abnormalnih promjena rano znači da se one mogu pratiti i liječiti kako se ne bi razvile u rak grlića materice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije