DogađajinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Zašto je statua djevojčice u Koreji izazvala diplomatski skandal?

U Južnokorejskoj luci Busan postoji statua djevojčice koja sjedi na drvenoj stolici, a šake su joj skupljene u krilu. Ona ravnodušno gleda ispred sebe, izraz lica joj je ozbiljan i odlučan.  Na ramenu joj sjedi ptica. 

Prevela: Ivana Simikić

CNN

Foto: Shutterstock

Upravo ova statua je izazvala međunarodne incidente, ugrozila trgovinske sporazume i otkrila neke duboke i gorke podjele između Japana i Južne Koreje koje traju više od sedam decenija.

Prva verzija ove statue otkrivena je 2011. godine i bila je smještena ispred japanske ambasade u Seulu, što su Japanci dočekali sa negodovanjem i zahtijevali su da se statua ukloni.  Tokio je, takođe, opozvao dvojicu vrhunskih diplomata iz Južne Koreje nakon što je identičan kip postavljen ispred ambasade u lučkom gradu Busan, 2017. godine s obrazloženjem da je taj postupak prekršio sporazum dviju zemalja iz 2015. godine, a koji je postavljen ne bi li se riješilo pitanje „comfort woman“ (žena za utjehu).

Pored toga, Japan je zaustavio pregovore o planiranoj valutnoj zamjeni te odgodio ekonomski dijalog na visokom nivou kao dio inicijalnog odgovora na postavljanje statue. Tada je to potvrdio glavni sekretar kabineta Yoshihide Suga.

Ova statua je podignuta od strane grupe građana kao sjećanje na „comfort women“, žene i djevojčice koje su bile primorane da rade kao seksualni robovi za japanske vojnike u Drugom svjetskom ratu.

Umjetnicima Kim Seo-Kyung i Kim Eun-Sung incpiracija za ovu statuu je došla upravo od kritike Japana.  Oni su htjeli postaviti memorijalni kamen za 1000. demonstracije koje se u čast preživjelih „comfort women“ održavaju od 1992. godine, ali kada su čuli da japanske vlasti oštro kritikuju njihove namjere te da se protive postavljanju meorijalnog kamena  odlučili su da postave stautuu mira, tačnije kip djevojčice.

U Koreji danas postoje desetine ovakvih statua kao i šest u drugim zemljama poput SAD-a, Kanade i Australije.

Shutterstock

Ratni zločini

Decenijama poslije Drugog svjetskog rata, još uvijek nije poznato koliko je tačno žena služilo japanskim vojnicima kao seksualno roblje, a japanska vlada žustro negira brojku od 200,000 koja je prijavljena.  Upotreba prisilne prostitucije u dijelovima Istočne Azije koje su okupirane od strane Japana, prvi put se pojavila 1937. godine nakon napada na Nanjing u kome je, prema nekim podacima, ubijeno 300,000 ljudi tokom sedam dana masovnog ubijanja, silovanja i pljačkanja.  Japan takođe osporava obim incidenta kao i broj žrtava koji je ustanovljen od strane Kine.

Prema izvještaju UN-a, pojavu seksualnog robja, Japanci su pokušali „opravdati“ na način da je takva institucionalizovana i kontrolisana prostitucija smanjila broj silovanja u oblastima gdje je vojska bila stacionirana.  U istom izvještaju se navodi da je japanska vojska regrutovala žene pod prisilom za svopstvene bordele.

Veliki broj žrtava posvjedočio o nasilju nad članovima porodice koji su pokušali spriječiti otmicu svojih kćeri, a ni silovanje od strane vojnika pred članovima porodice prije nego što su odvođene, nije bila rijetkost.

Izvinjenje

Nakon predaje Japana, 1945. godine i kraja Drugog svjetskog rata, glas žena koje su bile seksualne robinje je uglavnom prolazio nezapaženo. Tokio tvrdi da je to pitanje regulisano ugovorom iz 1965. godine koji je pomogao normalizaciji odnosa sa Seulom. Japan je 1993. godine priznao da je vojska bila uključena u „postavljanje i upravljanje takozvanih komfornih stanica“ i izrazio svoje najiskrenije kajanje te uputio izvinjenje.  Ovo pitanje je bilo kontroverzno sve do prije četiri godine kada su Seul i Tokio potpisali veoma značajan sporazum kojim je japanska vlada ponovo ponudila svoje izvinjenje te oko 8,7 miliona dolara fondu za pomoć žrtvama.

„Premijer Abe izražava svoje najiskrenije izvinjenje i kajanje svim ženama koje su pretrpjele neizlječive fizičke i psihičke rane radeći kao seksualno roblje“, navodi se u sporazumu.  Grupe žrtava su pak izjavile kako izvinjenje nije dovoljno u priznavanju odgovornosti japanske vlade te ukazale na udžbenike istorije u Japanu u kojima se negiraju ratni zločini.

Ove dvije vlade su se suzdržale od kritikovanja i prebacivanja krivice u međunarodnim krugovima, uključujući i Ujedinjene nacije.

Japan tvrdi da je postavljanje statua prekršio taj sporazum.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije