Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO životu

Drage tate, hvala vam.

Nekada davno na igralištima, na ulicama u šetnji, u gradskim parkovima mogli ste samo vidjeti mame sa djecom. Djeca su bila “mamin posao”. Tate su išle na posao i bavili se “njihovim stvarima”. Nisam slučajno počela tekst sa rečenicom nekada…

Lola Magazin

Foto: Unsplash

Nekada davno na igralištima, na ulicama u šetnji, u gradskim parkovima mogli ste samo vidjeti mame sa djecom.

Djeca su bila “mamin posao”.

Tate su išle na posao i bavili se “njihovim stvarima”.

Nisam slučajno počela tekst sa rečenicom nekada davno kao u bajkama. Nije to baš bila bajka, mama je bila to koja je morala da obavlja gotovo sve.

Danas je slika potpuno drugačija. Samo mi to često zaboravimo da spomenemo.

Drage tate, ne znam šta vam se desilo, evolucija učinila svoje, savjetovale vas mame, bake, sestre, žene, ali desilo se, vi sada učestvujete u odgoju vaše djece i hvala vam na tome.

Lijepo vas je vidjeti kako pomažete i bodrite svoju djecu koja se penju na penjalici, a i vi u strahu pazite da ne padne.

Lijepo vas je vidjeti kako učite svoju djecu da po prvi put voze bicikle bez pomoćnih točkića, koliko su samo vaša djeca ponosna što ste tu i što ste im baš vi rekli: “Ne brini, tata će ti pomoći”.

Lijepo vas je vidjeti kako vašim djevojčicama vežete rep i popravljate šnalu koja je spala od ganjanja i igranja žmurke sa tatom.

Samo da znate koliko se vaše djevojčice osjećaju sigurno i voljeno, zato što nema toga na svijetu što njihov snažni tata ne može. Lijepo vas je vidjeti kada igrate fudbal sa vašim dječacima, kad date go za vašu ekipu, taj ponosni pogled i zagrljaj vašeg sina vrijedi svake vaše upale mišića.

Lijepo vas je vidjeti kako hodate po igralištu i sakupljate i razmjenjujete sličice sa ostalim tatama i njihovim dječacima, kako su samo ponosni na vas.

Lijepo vas je vidjeti kako svojim princezama i bitangama brišete suze i tješite ih da će brzo proći.

Znate li, drage tate, da vas bolje slušaju nego nas mame?

Hvala vam što ste tu, hvala vam što učestvujete, vaša djeca će, sigurna sam, izrasti u bolje i jače ljude.

Morate priznati samo nešto: I vama je lijepo što ste tu, i vi ste i bolji i jači, i onaj zagrljaj vrijedi više od svega.

Da li nam je to zajedno donio feminizam, evolucija, ljubav ili razumjevanje – kao da je važno kako ćemo to zvati? Važno je da nam je ovako, timski, mnogo ljepše.

 

Piše: Marija Grbić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije