žena-sedi-na-stolici
Lole iz komšilukaO životu

Ne znam šta je više s vama mladim ženama, svaka druga ima Hašimoto

Gledala je doktora i nije trepnula. Hoši haši moto šta?! Nije joj bilo jasno kako. Imala je samo 26 godina.

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Počelo je obično. Umor na kraju dana, ubrzano lupanje srca, a onda kad legne nesanica bez kraja. To je samo premor, govorila je svom liku u ogledalu. Oči su joj sada bile uvek blago crvenkaste, nekako izbačene napred, a nekad nežna i mekana koža – suva, perutava. Ponekad bi primetila da su joj otekli zglobovi na rukama i nogama, ali to je bilo normalno za medicinsku sestru koja ceo dan provede na nogama, zar ne?

Bila je nervoznija, jeste, ali ko nije u današnje vreme?

I baš zbog toga što je stalno bila okružena bolesnim ljudima i gledala kako patnja i stres ubijaju čoveka i ono ljudsko u njemu, nije joj palo na pamet da je možda i ona sama bolesna. Kako bi? Živela je sama, otplaćivala kredit za stan, jurila, jurila, jurila. Radila je bez mere, dnevne, noćne smene, brigu o pacijentima zatrpavala je papirologija, kompjuteri i dugosatno ukucavanje dijagnoza i raznoraznih podataka. Oči su je pekle, rokovi pritiskali da bude brža, bolesnici bi malo malo zvali iz svojih soba i – eto, lako joj je bilo da zaboravi na sebe. Analiza hormona štitne žlezde, ko još za to ima vremena?

Još samo ovo i biću srećna

Milena je radila na klinici već pet godina i svi su je uvek znali kao nasmejanu i spremnu da pomogne. Nisu je mnogo interesovale prazne i obične priče, te tako nije imala puno da kaže na pauzi za doručak kad se priča o lakovima za nokte, depilacijama i receptima za zimnicu. Sve koleginice su bile starije od nje, pa su je tako i tretirale: kao mlađe dete u grupi kome treba pomoći. Za sve njih ona je oduvek bila bez iskustva – i onog kliničkog i životnog. Ove koje su stvarno imale dobre namere pokazale su joj sve što je važno da zna jedna medicinska sestra. Neretko bi se celu smenu smejale na njen račun kad bi se bunila protiv provodadžisanja. Kako tako lepa i mlada devojka da nema dečka?!

Nju to nije opterećivalo. Ona je uvek bila korak do sreće. Još samo da maturiram. Još samo da položim stručni ispit. Još samo da se zaposlim. Još samo da mi daju rešenje za stalno. Još samo da smršam. Još samo da otplatim kredit. Još samo. Još samo.

Da li je srećna? Umor ju je na kraju dana savladavao i nije imala snage da o bilo čemu misli u svom malom praznom stanu. Pa ni o tom dečku. Ljubav je luksuz naspavanih.

Gde je taj dečko?

Rano se odvojila od roditelja, trudila se da im nije na teretu, pa čak i da im nekad pomalo pomogne. Ocu nije bilo jasno šta je njoj, devojci, trebalo da podiže kredit i kupuje stan. “Umesto lepo da se udaš i gotovo.” Majka je, sa druge strane, likovala u sebi što njeno žensko dete zna da se izbori za sebe, što ne čeka da joj muškarac donese pare u kuću. Ipak, naglas se slagala sa ocem: “Kad ćeš nekog dečka da nađeš?”

I tako nekako od nedeljnog ručka do nedeljnog ručka, od jedne noćne smene do druge, nije stigla ni da primeti da je izgubila 4 kilograma.

– Ti ništa ne jedeš! Pogledaj je, Sretene, ona se načisto usukala!

– Ma nisam! Šta ti je?! Juče sam radila duplu smenu, a nisam spavala noćas kako treba i eto.

– Nije, nije, imam ja oči! Pogledaj samo kako ti visi ta suknja! Upropastiće te taj posao!

– Lepo sam ja govorio da se ne zarobljavaš kreditima, ona zapela da se odseli, pa da se odseli. – otac je nastavio majčinu pridiku.

– Tačno! Da si ostala sa nama, ne bi morala toliko da radiš, a i sigurno bi lepo jela! Pogledaj! Jaoj, Milena, dete! Ti se uopšte ne čuvaš.

Ona se provukla pored njihovih komentara u hodniku i požurila da sipa supu u tanjir. Ali razgovor se nastavio u istom stilu i za stolom, pa se brzo povukla u svoju nekadašnju sobu. Tada je prvi put u ogledalu primetila da joj je vrat otekao.

žena-leži-na-krevetu

Foto: Vladislav Muslakov, Unsplash.com

Kad misliš da odeš na pregled?

Izgubila je kilograme, znojila se kao blesava dok su se svi tresli od hladnoće, srce joj je lupalo kao ludo posle deset stepenika. Guša joj je otekla, koža ogrubela. Svi simptomi su bili tu.  Zbog toga je valjda nije iznenadilo, iako ju je preseklo, pitanje sestre Nade, najstarije koleginice na odeljenju.

– Kad misliš da odeš na pregled? – pogledala je kratko iznad svojih okruglih naočara i nastavila da upisuje nešto u veliku knjigu protokola.

– Ma, nije mi ništa.

– Dete, nek ti doktor napiše uput za laboratoriju i proveri hormone. Ne igraj se. To što pričaš i na šta se žališ, bojim se da je školski primer za Hašimoto.

Progutala je knedlu i napravila se da ne čuje. Još joj je to falilo, štitna žlezda koja ne radi kako treba. Ipak ju je poslušala. Nalaz, naravno, nije bio dobar. Najbolji endokrinolog u bolnici je vrteo glavom čitajući rezultate.

– Žao mi je, Milena, što moram ovo da Vam kažem, ali jeste, nažalost, Hašimoto. Ultrazvučni pregled je potvrdio dijagnozu. Dobra vest je da se može kontrolisati i lečiti. Loša što će tako možda biti do kraja života.

Gledala ga je i nije trepnula. Hoši haši moto šta?!

Nije joj bilo jasno kako. Imala je samo 26 godina.

S tim jednostavno živiš

Sve koleginice su je gledale sažaljivo i brižno, samo se Nada otresito i majčinski brecnula na kraju prve smene na nju.

Ne znam šta je više s vama mladim ženama, svaka druga ima Hašimoto! Pre 40 godina ja sam bila jedina u bolnici s tom nesrećom. Šta me gledaš? Kad sam bila tvojih godina i meni je, kako ovi laici kažu, „proradila štitna žlezda“. Ništa nisam jela, a gojila sam se nenormalnom brzinom. Još se sećam kako su me koleginice iza leđa ogovarale. „Proradila njoj pekara u komšiluku, kakva žlezda!“ A ja nervozna, pa se još više nerviram. Ne treba ti to.

– Nisam ja to birala. – rekla je pomalo ljutito.

 – Ne mislim na bolest. Mislim na nerviranje. To je što je. Sad bar znaš šta je. Od toga se ne umire. S tim jednostavno živiš.

– Kako? – stigla je da promuca.

– Najbolje što možeš.

Milena je poslušala savet. Hašimoto nije bio samo dijagnoza, već i lekcija. Pazila je šta jede i šta oseća. Više nije čekala da bude srećna.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije