FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Šta predsjednik Amerike kaže kad ga optuže za seksualno zlostavljanje?

Na prvu ruku po naslovu biste mogli pomisliti da je riječ o početku, moramo priznati, prilično lošeg vica, ali izgleda da vic ne može biti toliko glup koliko ga izjave sadašnjeg predsjednika Amerike, Donalda Trumpa mogu nadmašiti.

Prevela: Ivana Simikić

New York Times

Foto: Shutterstock

E. Jean Carroll, kolumnistkinja Elle magazina, je u intervjuu za CNN izjavila da je žustro uzvratila na seksualno uznemiravanje Donalda Trumpa kada ju je uvrijedio u kabini za presvlačenje robne kuće Bergdorf Goodman.

Predsjednik SAD-a ponovo je negirao da je seksualno uznemiravao kolumnistkinju Elle magazina prije 20 godina, braneći se tako što je izjavio da ona nije njegov tip. Ako se to uopšte može smatrati objašnjenjem ili odbranom.

Trump je izjavio da je E. Jean Carroll koja pisala za Elle magazin, laže, kada je izjavila da je Trump pritisnuo uza zid i naslonio se na nju svom težinom, te da se njih dvoje nisu poznavali.

U intervjuu za The Hill, novinsku organizaciju Capitol Hilla je rekao:

„Ne, pod broj jedan, ona nije moj tip. Ne, pod broj dva to se nikada nije desilo. To se nikada nije desilo. OK?“

Carroll je dala intervju za CNN, povodom svoje knjige „What Do We Need Men For?“ koju je izdao New York magazin i tada je izjavila kako je predsjednik Trump pritisnuo uza zid toliko snažno da je udarila glavom. Ona je objasnila kako je pokušala da se odbrani od njegovog nasilnog ponašanja.

Washington Post

S druge strane, Trump tvrdi da je Carrol izmislila cijelu priču, da u potpunosti laže te da on ne zna apsolutno ništa o njoj. Zaključio je i kako je grozna stvar da ljudi izmišljaju takve gadosti o drugima.

Važno je napomenuti da ovo nije prva optužba za seksualno uznemiravanje koja stiže na adresu Donalda Trumpa koje je on odbacio pod sličnim objašnjenjem „žene koje su me optužile nisu dovoljno atraktivne da bi u meni probudile takvo ponašanje“.

„Vjerujte mi, ona sigurno ne bi bila moj prvi izbor, to vam sa sigurnošću mogu reći“, izjavio je Tramp pred svojim istomišljenicima za vrijeme kampanje 2016. godine nakon što ga je jedna žena optužila da joj je stavio ruku ispod suknje u avionu. „Ona sigurno ne bi bila moj izbor, pogledajte njen Facebook i sve će vam biti jasno“, izjavio je tada na odobravanje svojih pristalica.

Prema riječima gospođe Carrol, epizoda u garderobi se odigrala krajem 1995. ili početkom 1996. godine kada ju je Trump zamolio da mu pokaže veš koji je planirao da kupi. U to vrijeme je bio oženjen Marlom Maples.

„Iste sekunde kad sam zatvorila vrata, pritisnuo me uza zid i želim da sve žene znaju da se nisam zamrznula, nisam samo stajala što jemogla biti rekacija jer sam bila u potpunosti šokirana. Ne, ja sam se borila“.

Ona je takođe izjavila kako je za nju predstavljalo veliko olakšanje kada je konačno objavila to što se desilo i da je jedini razlog tome bio da se konačno promijeni kultura seksualnog nasilja koja se gaji.

Dnalda Trumpa, za seksualno uznemiravanje optužilo je više od 12 žena koje su ga optužile i prije nego što je postao Predsjednik. On je sve negirao.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije