devojka-u-plavom-džemperu-drži-ruku-u-ruci
Lole iz komšilukaO životu

Ako tražiš normalnu vezu i normalnog dečka, ja sam pravi za tebe

Tražiš normalnu vezu i normalnog dečka. Normalno. Šta je to normalno?

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Kakva je to normalna veza i šta je to normalan dečko? Pitam za drugaricu.

Još smo bile u srednjoj školi kad se jednoj mojoj drugarici majka naljutila što je raskinula „dugu vezu“. Duga veza je bila cmakanje po školskim hodnicima, beskrajno sms dopisivanje i kilometarski telefonski računi. Onda je ona saznala da se on cmače i dopisuje sa još tri cure i da nije ni čudo što je često bio zauzet sredom i petkom uveče.

– Pa šta ako te je prevario?! Zažmuri mu malo! To ionako nije prava prevara. Muško je to, normalno je. Oni vole da rade šta im se ćefne! Šteta je kad se već volite da niste zajedno.

– Ko se, bre, voli?! Čuješ li ti sebe šta govoriš?! Normalno je da me vara?! Ako je to ljubav, ne treba mi! Imam 19, idem da se zezam, a ne da me zeza neka budala!

– Ostaćeš sama tako!

– Neka ostanem!

devojka-drži-ruku-na-čelu

Foto: Pietra Schwarzler, Unsplash.com

Posle te svađe dugo smo razgovarale o tome šta je to „normalno“. Nikad nisam volela tu reč. Previše je isključiva. Sve što nije poput onog što se određuje kao normalno ispada nenormalno. Šta je za mene normalno nekom ni na pamet neće pasti i obrnuto. Eto, na svetu postoje žene koje misle da je normalno da muškarac vara, pa se isti taj svet i dalje okreće.

– Da se zakopam s budalom koja bi me ionako ostavila? Kaže mi: progledaj mu kroz prste! Mogu samo da mu ih polomim! Šta je sa tim ženama kao da ne poštuju sebe. U kom to vremenu žive nije mi jasno!

Da li je do samopoštovanja ili do vremena u kom su odrasle, možda i do vaspitanja koje nije uključivalo samopouzdanje i borbu za ličnu sreću, tek isti obrazac sretale smo i narednih godina.

Bile smo studentkinje kad je jednu drugaricu nasred ulice mama bivšeg dečka pitala: „Što si ga ostavila? On je tako dobar, ne pije, ne puši, nije te tukao, šta bi ti htela? Princa?!“

Ova nije mogla, a možda ni htela da objašnjava da to jednostavno nije dovoljno. Da to nema veze sa prinčevima. Da je život ne treba da bude „vreme je da se skrasiš, pa pored kog bilo“. Da je poljubac uragan, a ne mlitavo mrdanje jezikom. Al’ to se baš i ne govori mamama bivših momaka, zar ne?

– Dakle, ako niste znale, dečko je ljubav vašeg života samo ako vas ne bije, ako ne pije i ako ne puši! Nikako princ! – smejala se iste večeri u našoj studentskoj sobi. – I na kraju mi je poručila da ni ja nisam idealna, da ću se pokajati i da boljeg neću naći! Kako ogorčenoj nesuđenoj svekrvi objasniti da ja ne tražim boljeg od njenog sina, već nekog ko će za mene biti najbolji?

Nikako. Sve smo se složile.

devojka-u-roze-suknji-drži-naočare

Foto: Sabina Ciesielska, Unsplash.com

Kasnije, mnogo kasnije iza tih studentskih i srednjoškolskih godina, umesto majki i nesuđenih svekrva pitanja o dečku i vezi postavljale su udate drugarice i poznanice. Kako ti i onaj tvoj? Kad će svadba, a? Ne glupiraj se ti, ne biraj mnogo! Vreme ti je.

– Kako me je danas unakrsno ispitala jedna školska, došlo mi samu sebe da uhapsim, ovaj, udam! – rekla mi je Sonja.

– Šta kaže, vreme ti je za udaju?

– Vreme. Tik – tak, kuca sat. Tim rečima.

– Pa je l’ to normalno?

Opet je na dnevni red izašla ta reč „normalno“.  Sonja je iste te nedelje došla sa najčudnijeg izlaska u životu. Mladić je na prvom sastanku rekao sve: kakve će joj ruže kupovati, šta će jesti subotom i do koliko spavati nedeljom. Smislio je veliki plan, ima odličan posao, dobar auto, stan (na spratu kod roditelja), vreme mu je da se skrasi, on će nju oženiti, jer ona je ta (?!), na njoj je samo da pristane.

– Slušaj. Ako tražiš normalnu vezu i normalnog dečka, ja sam pravi za tebe. – rekao je.

Ona se naježila od tolike trivijalnosti, od te njegove ogromne želje da se uklopi u društveni šablon, pa čak i po cenu da oženi nekog s kim prvi put šeta u životu.

– Nemoj da si zlobna – zadirkivale smo je. – Možda je to kod njega bila ljubav na prvi pogled!

– Ma da, sve se topio od ljubavi! Šta vam je, napunio je 35, majka ga pritiska da se ženi i da joj pravi unučiće, a ja sam pristala da me izvede na kafu i eto. Mora da sam prava!

– A šta bi ti stvarno? – pitala sam je.

– Misliš, šta je za mene normalno? – nasmejala se. – Pa ako baš hoćete da znate, drugarice moje, to mora da je nešto vanvremenski lepo! Ne mora da bude kao na filmu, ali mora da me pomeri. Ne da budem nečije „normalno“ i „vreme je da se skrasimo“. Da me istinski voli, a ne zato što mu je mama rekla da tako treba. Ne mogu da budem s nekim kome je to dosta.

Godinu dana kasnije videla ga je kako šeta sa trudnom verenicom. Bila je u sedmom mesecu trudnoće. Čovek našao normalnu vezu i normalnu porodicu.

Ne kao Sonja, ona se samo zaljubila i bila srećna. Da l’ je to normalno?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije