Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

12 savjeta za očeve koji žele da se zbliže sa svojim bebama koje doje

Tate se zaljube u svoje bebe i njihov kompletan pogled na život se promjeni prvi put kada vide svoje maleno. Iako je veza između mama i beba neposredna ako ni zbog čega drugog onda iz razloga što je mama bila bebin dom deset mjeseci, tata se ne povežu uvijek jednako brzo ili lagano. Međutim, to nije zbog nedostatka želje ili truda, pa smo tako sastavili ovih 12 savjeta za zbližavanje mimo dojenja koje mogu pomoći očevima da se osjećaju više povezano ne samo sa svojom bebom, već i mamom.

Prevela: Saša Leper

Rita Brhel / Mothering.com

Foto: Laura Fuhrman / Unsplash

Većina očeva zna da kada je riječ o hranjenju beba, dojenje je ono što je najbolje. I često vole to što njihove partnerke doje. Pa ipak, neki očevi se mogu boriti protiv osjećanja ljubomore, neadekvatnosti i isključenosti. I tate žele biti bliski sa svojim bebama. Mnogo puta će se majka izmusti i pustiti tatu da hrani bebu flašicom kako bi i on imao to iskustvo. Zaboga, pa želja za tim da hrane bebe kao i majke je čak navela  neke tate da naprave sopstveno mlijeko ili posegnu za novim izumom koji im omogućava da i oni „doje“. Iako je to hvale vrijedna namjera, mi smatramo, da… pa postoji mnogo drugih načina na koje se očevi mogu zbližavati sa bebama.

Znamo da mame trebaju podršku svog partnera kako bi dojenje funkcionisalo. Takođe znamo da tate trebaju mamin podsticaj  da steknu povjerenje koje je potrebno za dugoročni uspjeh roditeljstva. Stoga, logično je da će pomaganje tatama da se bolje povežu sa svojim djetetom takođe podržati ciljeve dojenja njegove partnerke kao i njegove vlastite vještine očinstva.

Neki očevi, čini se, imaju suprotna osjećanja o dojenju. S jedne strane, žele da njihova beba dobije najbolju ishranu. S druge strane, oni mogu da shvate dojenje kao barijeru svoje sposobnosti da razviju jednako sposoban način da primire svoju bebu.

Da li se sećate ovog mota iz Projekta Dojenja (Project Breastfeeding): “Da može, on bi?”

Prije nekoliko godina, fotograf je stvorio prelijepu seriju fotografija koja prikazuje mačo, tetovirane i bradate očeve koji drže svoje bebe u pozama dojenja. To je možda bio najznačajniji početak razgovora u smislu otkrivanja srži onoga što očevi zaista misle o dojenju – dobro i loše.

Većina očeva shvata da je dojenje ono što je najbolje za majku i bebu, ali kako se rane nedjelje protežu – preplavljeni zahtjevima brige za novorođenče, iskrzani čestim prekidima spavanja, i frustrirani nedostatkom vremena za povezivanje sa partnerom – tati može biti vrlo teško (a često se ovo odvija u tišini).

Kelly Sikkema / Unsplash

Kelly Sikkema / Unsplash

Ovaj problem očeva koji podržavaju dojenje u teoriji ali ne i praksi se ne radi o nečemu tako jednostavnom kao što je to da on želi više sopstvenog vremena sa maminim grudima – iako i to igra ulogu. Zapravo, očeve brige su znatno dublje i nisu strogo fiksirane; prečesto se tate osjećaju kao da propuštaju povezivanje sa svojim novorođenčetom, a to nije dobro ni za bebu ni za tatu.

Osjećaju se izostavljeno iz čitavog tog iskustva novorođenčeta. Ne osjećaju da imaju značajnu ulogu. Ne osjećaju se sposobno i samouvjereno u svojoj ulozi roditelja, jer se čini da je Mama sve što je bebi potrebno. A često, čini se da je mama sve što beba želi. I društvo to često tako vidi i shvatamo da je to prirodno jer, ponovo, mama je bila bebin dom tokom mnogo mjeseci rasta i razvoja.

Teško je to vidjeti sa druge strane, kao majka koja doji. Pitamo se zašto naši partneri nisu zadovoljni time da nam pomažu tako što će samo voljeti našu bebu i biti tu da nas podrže putem obavljanja poslova i pomaganja sa mijenjanjem pelena. Ali ne razmišljamo o tome da li bi se mi osjećale ispunjeno da smo uvijek te koje obavljaju poslove, osoba koja se postara da mama ima hrane, ko mjenja  pelene, ko dohvata ovo i ono, ko ne može umiriti bebu u svom naručju kao što se čini da majka magično može.

Mame: sjetite se onog uboda ljubomore prvi put kad je vaše dijete ušlo u fazu da mu je Tata draži od vas – nakon što ste vi toliko dugo bili osoba kojoj vaš mališan ide, koliko god to ponekad bilo iscrpljujuće i neizbalansirano. Možda još uvijek niste iskusili taj ubod, ali ako jeste, to je samo maleni dio onoga kroz šta prolaze očevi, naročito sa svojom prvom bebom.

Kelly Sikkema / Unsplash

Bez obzira na to da li je vaš partner u sred ove borbe ili se nadate da ćete je spriječiti, nudimo vam 12 ideja koje pomažu očevima da budu uključeniji u rano očinstvo bez mijenjanja njihovog stava podrške dojenju:

 

  1. Pitajte ga da priča o tome.

Vašem partneru će možda biti potrebna pomoć da istraži svoja osjećanja o dojenju. Teško mu je da pomiri svoja osjećanja ako nije u potpunosti saglasan sa onim što svi preporučuju, a još teže ako je on – kao i mnogi muškarci koji su odrasli u našoj kulturi koja obeshrabrava emocionalnu ranjivost – nije u potpunosti siguran kako se osjeća.

Ako se fokusirate na osjećanja ljubomore, izolovanosti i straha od nedostatka povezivanja sa bebom, to bi moglo biti dovoljno da vaš partner identifikuje konflikt na ovu temu u svom srcu i da počne rješavati problem. Recite tati da će priča o njegovim osjećanjima sada voditi do dugoročno bolje komunikacije između vas i njega, a svakako i dopustiti da se problemima koje oboje prepoznajete pozabavite zajedno kao tim.

  1. Učite o dojenju zajedno

Samo zato što tate ne mogu dojiti ne znači da nije vrijedno učiti o tome. Tata koji više zna često i više podržava, naročito kada se pojave izazovi u dojenju. Ovaj tata je često osoba zbog kojeg majka ostane pri svojoj posvećenosti da nastavi dojiti ili je u potpunosti napusti. Ali vaš partner možda neće biti previše revnostan da čita knjige o dojenju sam od sebe, pa nađite načine da učite o dojenju zajedno.

Možete razmotriti da zajedno idete na kurs ili ga podržite da nađe grupu za podršku novim očevima ili samo podijelite materijale o dojenju pogodne za očeve. Danas postoji više resursa nego ikada o uključivanju očeva u dojenje i sve što ide s tim, a tate žele da znaju. Oni žele da budu sposobni da podrže mamu, a znanje je moć.

  1. Predložite da Tata i Beba imaju kontakt koža-o-kožu

Kontakt koža-o-kožu nije samo za majke i novorođenčad. Ovu praksu povezivanja koja radi na benefitima oksitocina i fizičke bliskosti može raditi bilo koja odrasla osoba, uključujući i očeve, i bilo kada u bolnici ili kod kuće. To je vjerovatno nešto najbliže dojenju što otac može uraditi i vrlo je korisno ne samo zbog povezivanja, već i davanja bebi beneficija temeprature, disanja i regulacije pulsa – a tate ovo mogu raditi jednako dobro kao i mame. Niko se nikada ne žali na višak hormona „ljubavi“ a on će godinama cijeniti vrijeme koje provede u kontaktu koža-o-kožu sa bebom.

Derek Owens / Unsplash

  1. Ohrabrujte ga da nosi bebu.

Otac i osnivač Projekta dojenja, Hector Cruz, podijelio je kako ga je nošenje bebe spasilo od neuspjeha kao novopečenog oca i popločalo put bliskog povezivanja sa bebom koje se nastavilo i kada je beba malo porasla. Nošenje bebe u povezu, kenguru ili nekom drugom mekanom nosaču drži bebu blizu vama. Bebe koje se nose uglavnom spavaju duže i manje plaču, što može pomoći tatinom samopouzdanju da i on takođe može umiriti bebu. Povezi i kenguri, nosači i slično se prave i za mame i za tate, a tate obožavaju mogućnost da im beba bude jednako blizu kao i mami kada rade nešto. Nema kraja izboru, bojama, veličinama i oblicima i kako raste beba dobiće potpuno drugačiju perspektivu kako je nosite. Pobjeda!

  1. Predložite da on izmasira bebu.

Masaža novorođenčadi je još jedan način na koji se tate osjećaju fizički bliskima svojim bebama. Poput koža-o-kožu, masaža koristi oksitocin kako bi umirila bebu, uspavala je ili samo kao iskustvo zbližavanja. Razmotrite pohađanje kursa kako biste naučili korisne masažne pokrete da olakšate grčeve u stomaku i prekomjernu nadutost ili neku drugu bebeću tegobu. Ili ga samo ohrabrite da nanese obilje ulja za masažu za bebe na svoje dlanove i da prione na nježno masiranje. Sam taj kontakt podstiče bebin krvotok, a tati će biti drago što pomaže bebi na fizički način. Ne, to nije dojenje, ali je i dalje primjetna, fizička korist njegovog djeteta.

rawpixel.com / Pexels

rawpixel.com / Pexels

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije