LjudiMedicinaPojaveRadoznala Lola

Da li ste ovisni o mobilnom telefonu?

Iako gotovo 30% tinejdžera spava sa telefonima, problematičnije je to koliko ih koriste njihovi roditelji. Medij zdravog razuma (Common Sense Media) je 2016. godine anketirao roditelje i tinejdžere o tome kako i koliko koriste telefone i objavio izvještaj pod nazivom „Zabrinutost,…

Saša Leper

Foto: RObin Worral / Unsplash

Iako gotovo 30% tinejdžera spava sa telefonima, problematičnije je to koliko ih koriste njihovi roditelji.

Medij zdravog razuma (Common Sense Media) je 2016. godine anketirao roditelje i tinejdžere o tome kako i koliko koriste telefone i objavio izvještaj pod nazivom „Zabrinutost, kontroverza i pronalaženje ravnoteže“ (“Concern, Controversy and Finding Balance”) Anketirali su  sličnu grupu i 2019. godine, a rezultati koji su najviše zabrinjavajući tiču se roditelja, a ne djece.

David Sarkisov / Unsplash

Gotovo polovina (45%) roditelja sada kaže da osjeća ovisnost o telefonima, što je porast od 18% u odnosu na 2016. godinu. Samo 39% djece tvrdi isto, što je umanjenje od 11% u odnosu na prije tri godine. Slično, čak 52% roditelja priznaje da provode previše vremena ispred ekrana, što je nagli porast u odnosu na stanje 2016. godine, dok se čini da su tinejdžeri sve više zadovoljni svojom upotrebom telefona:

Tinejdžeri, naravno, tvore sopstvenu istinu: oko dvije trećine njih nose telefone u krevet, a oko 30% spava sa njima. Iako je veći postotak roditelja kojima je telefon noću na dohvat ruke iz kreveta, njih „samo“ 12% ga zapravo i drže u krevetu. Takođe je i veći broj tinejdžera (36%) u odnosu na roditelje (26%) koji se probude makar jednom u toku noći kako bi provjerili telefon.

Istraživanja pokazuju različito kada je riječ o uticaju tehnologije na opšte dobrostanje: psiholog Jean Twenge tvrdi da je prekomjerna upotreba mobilnih uređaja uzrok depresije, nesreće i suicidalnih misli, dok su Amy Orben i Andrew Przybylski ispitali tri velike grupe podataka i otkrili da bi digitalna tehnologija mogla objasniti samo otprilike 0.4% stanja adolescenata, što je približno efektima jedenja krompira. Ono što nije upitno jeste da je tinejdžerima neophodno više sna, a da uređaji utiču na to.

Kada je riječ o zdravoj upotrebi uređaja, nova istraživanja Medija zdravog razuma su poražavajuća.

Gotovo 40% djece misle da su njihovi roditelji ovisni o telefonima, što je porast od 10% u odnosu na 2016. godinu. Značajno je primijetiti i to da se većina tinejdžera (56%) čiji se roditelj osjeća  ovisno o telefonu i sami smatraju ovisnim. Oni koji tvrde da njihovi roditelji imaju problematičan odnos prema uređajima su takođe skloniji tome da kažu da je ovakvo ponašanje naškodilo njihovom odnosu (20%), u odnosu na one koji ne smatraju da su im roditelji ovisni (2%).

Pa ipak, i roditelji i djeca su izjavili da su vremenom konflikti oko uređaja postali sve rjeđi.

Tako da, ili smo se privikli na svoje beznadežno onlajn živote, ili uporno izbjegavamo da prihvatimo realnosti, ili smo previše umorni da marimo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije