Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Da li je i vaše dijete dostupno pedofilima na Instagramu?

Svi uživamo u tome da smo viđeni i zapaženi, ali nisu svi posmatrači jednaki. Dijeljenje ličnih informacija na društvenim mrežama može biti zabavno, ali i itekako opasno, tim više ako su u pitanju djeca ili tinejdžeri. I da, znamo da je ovo možda nešto o čemu ste razmišljali i ranije, ali ova tema je bezupitno uvijek relevantna. Ilustrativan primjer intime podijeljene na Instagramu ali i njenih različitih implikacija donosi nam Srđan Kukolj.

Prenijela: Redakcija

Srđan Kukolj / Facebook

Foto: Instagram / Facebook

O internet pedofiliji mnogi su vjerovatno dosta već čitali. Međutim, primjetio sam da većina ne razumije o čemu se tu radi pa evo da ukratko izdvojimo primjer kako se može doći do srca jednog maloljetnika.

Dakle, na Instagramu sam naišao na fotografiju

koja aludira na oralni seks, međutim kada pogledate u komentarima ispod te fotografije možete vidjeti kratku online konverzaciju

 

između dva maloljetna lica.

Uz sve već navedeno vam se nudi ekstra dodatak tj. kada izaberete opciju ‘contact’ na profilima ispisuju vam se njihove email adrese i brojevi telefona (opcija koju instragram nudi kada odlučite vaš lični profil pretvoriti u poslovni – inače poplarno među korisnicima instragrama radi dobijanja više pažnje, da ne kažem lajkova). U opisu njenog profila je označeno ime njegovog profila uz emotikon srca, na njegovom profilu na isti način je srce upućeno njoj.

Informacije o definiciji ‘hooo’ i emotikonu koji se stidljivo smiješka nisu potrebne, jasno nam je o čemu je riječ.

Ja vam neću držati predavanje zašto djeca ne trebaju imati pristup digitalnim komunikacijama poput facebooka, instagrama, tvitera i sl, ili još gore dejting aplikacijama.

Od izjave ”moja djeca imaju facebook i instragram, jer imaju i njihovi prijatelji” mi se diže kosa na glavi, jer pored njihovih prijatelja iz stvarnog života postoje i online prijatelji, hm?

O tome da djeca na ovaj način imaju pristup pornografskom sadržaju neću trošiti riječi.

Za one neupućene, instagram je aplikacija sa najvećim prometom informacija što nam govori da ima i najveći broj korisnika, možete kupiti droge, seks, auto, fen za kosu, umjetničku sliku, ali i fotografije na kojima se nalaze tijela maloljetnih lica bez odjeće, da ne kažem ‘vaše’ djece.

Vjerujem da će me većina poslati u pakao jer sam objavio fotografije maloljetnih lica bez dozvole njihovih roditelja ali svako svoju ciglu u džepu nosi, no međutim njihovi profili su ‘javni’ što znači da ja ovo mogu uraditi tj. zloupotrijebiti.

 

Piše: Srđan Kukolj

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije