najnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

15 načina da i vaša djeca budu bezbjedna na plaži i bazenu ovog ljeta

Ljeto je najbolje vrijeme u godini za boravak kraj vode, bila to plaža, jezero, rijeka ili bazen. Ali ovo vrijeme za brćkanje ujedno predstavlja i rizik za djecu, čak i onu koja znaju plivati. Vrlo je važno – čak i spasonosno znati kako učiniti boravak djece u blizini vode bezbjednim.

Prevela: Saša Leper

Madeline Holler / Mom.me

Foto: Unsplash

1. PROVJERITE MJERE BEZBJEDNOSTI

Počnite tako što ćete provjeriti već postavljene mjere bezbjednosti za sve aktivnosti u vodi u kojima će učestvovati i vaše dijete.

Provjerite da li će tu biti spasioci, dovoljno odraslih osoba ukoliko je riječ o zabavi na bazenu, sigurnosna oprema ili svjetla, ograde i kapije koje sprječavaju da mlađi slučajno upadnu u vodu.

Autumn Mott Rodeheaver / Unsplash

2. PROVJERITE DUBINU VODE

Provjerite koliko je bazen dubok i gdje tačno počinje naglo udubljenje, ukoliko postoji.

Provjerite sa spasiocima ili na mapama koliko daleko od obale je plićak i postavite djeci granice do kojih mogu da idu. Nemojte pretpostavljati da je plitko ukoliko se i sami niste uvjerili u to.

 

3. INFORMIŠITE SE O PLIMI I OSJECI

Saznajte kada dolazi do plime i osjeke na plaži (ili velikom jezeru) kako biste mogli biti sigurni da nećete biti odsječeni od izlaza sa plaže kad nadođe voda.

Takođe, vodite računa o znakovima i drugim informacijama o mogućim virovima i jakim strujama u kojima ćete plivati.

 

4. PLIVAJTE I IGRAJTE SE PARALELNO SA OBALOM

Učite i ohrabrite djecu da plivaju i igraju se paralelno sa obalom umjesto da plivate direktno u okean. Ostanite što je moguće bliže obali bez da se odreknete zabave i dobre fizičke vježbe koju dobijate plivanjem.

Naučite stariju djecu kako da procjenjuju udaljenost kada su u vodi.

Josep Castells / Unsplash

5. VODITE RAČUNA O PROMJENAMA VREMENA

Provjerite vremensku prognozu prije nego što dopustite djeci da čitav dan provedu na bazenu ili plaži. Naučite ih da izađu iz vode kada se vrijeme naglo pogorša ili praktično niotkuda naiđe oluja. Grmljavina je vrlo rizična i svi bi trebali izaći iz vode na prve naznake kiše ili oluje, čak i ako živite na mjestu gdje je to svakodnevna pojava.

 

6. ZAŠTITITE IM KOŽU

Zaštita u blizini vodi uključuje i brigu o koži djece. Voda pojačava i reflektuje zrake sunca, osnažujući njihov efekat. Djeca (ali i odrasli!) trebali bi nanijeti velike količine vodootporne kreme za sunčanje, sa , faktorom od najmanje 35 i redovno ga ponovo nanositi (provjerite etiketu za više informacija). Bebe i mala djeca takođe trebaju nositi šešire koji im štite oči od sunca. Ako ćete na plaži provesti čitav dan ponesite kišobran ili šator koji se lako postavlja – neku zaštitu od sunca za čitavo tijelo.

 

7. DRŽITE DJECU NA OKU

Većina utapanja se dogodi djeci do 5 godina starosti a uključuje vanjske džakuzije ili bazene. Gotovo tri četvrtine tih utapanja se desi kod kuće, a nije isključena ni vrlo plitka voda, te djecu ne treba ostavljati bez nadzora. Iako se pomisao da samo brzinski pronađete telefon ili utrčite u kući po grickalice može činiti primamljiva, izvadite djecu iz bazena ili zamolite neku drugu odraslu osobu da vas odmijeni prije nego što se udaljite makar na minut.

Briana Tozour / Unsplash

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije