najnovijeNaslovna vijestNevjerovatnoZabavna Lola

Postoji 5000 različitih načina da kažete da ste dobile menstruaciju! Neki će vas baš nasmijati!

Oprostite momci, ali neće moći večeras – u toku je nedjelja ajkule. Kako date ljudima do znanja da ste dobile menstruaciju? Vaše prijateljice možda pogode na osnovu čokolade dovoljne za čitavu porodicu pokraj vas i vašeg zahtjeva da gledate Bilježnicu…

Prevela: Saša Leper

Emma-Louise Pritchard/ Cosmopolitan

Foto: Unsplash

Oprostite momci, ali neće moći večeras – u toku je nedjelja ajkule.

Kako date ljudima do znanja da ste dobile menstruaciju? Vaše prijateljice možda pogode na osnovu čokolade dovoljne za čitavu porodicu pokraj vas i vašeg zahtjeva da gledate Bilježnicu (The Notebook). Vaš momak pak možda pogodi kada se po deseti put požalite kako se osjećate debelo – ali šta je sa svima ostalima?

Iako je vaša menstruacija isključivo samo vaša stvar, to takođe nije nešto što bismo trebale kriti, a ispada da postoje i neki genijalni načini kako bi se to opisalo.

Zapravo, postoji ih 5000.

Klu i Koalicija za zdravlje žena su sprovele međunarodnu studiju koja je obuhvatila preko 90.000 ljudi iz 190 zemalja – što je ogromna količina tampona.

Neki od 5.000 fraza i načina za izražavanje ovoga sa kojima se studija susrela su prilično standardni. Postoje menzis, menga i, naravno, posjeta „tetke iz Crvenke“. Ali neki su i prilično mračni – ŠKK je „nedjelja ajkula“?

Studija je otkrila da žene širom svijeta 78% vremena koriste kolokvijalne fraze da opišu svoju menstruaciju, a ovo su samo neki od njih:

 1. Tetka iz Crvenke
 2. Ono vrijeme u mjesecu
 3. Na pelenama sam
 4. Crvena plima/armija
 5. Šifra Crveno
 6. Mjesečni posjetilac
 7. Žensko vrijeme
 8. Surfanje na grimiznom talasu
 9. Krvava Meri
 10. Pihtija
 11. Nedjelja ajkula
 12. Dolaze mi moleri

 

Najbizarniji

 1. Komunisti su u zabavištu – Danska
 2. Stigli su Englezi – Francuska
 3. Bolest kravljeg ludila – Finska
 4. Baka je zapela u saobraćaju – Južna Afrika
 5. Ja sam sa Čikom – Brazil
 6. Došla mi je seka – Kina
 7. Dolazi žena sa brusnicama – Njemačka
 8. Rađanje krvavog dijamanta – nepoznato porijeklo

Stoga, idući put kada se vaš dragi bude želio zbližiti sa vama, a jedina vrelina koju vi osjećate je ona od termofora, samo mu lijepo saopštite da vam dolazi žena sa brusnicama i posmatrajte kako on to pokušava prokljuviti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije