FantastičnonajnovijeZabavna Lola

Nova kolekcija Elie Saab će vas ostaviti bez riječi!

Ne znamo šta je ljepše! Hlače! Haljine! Materijali! Ali Moda i Tako To zna!

Bojana Mutić

Svi znaju ko je Elie Saab, sinonim za fascinantne, raskošne, čarobne balske haljine. Možda sam mogla reći večernje haljine ili svečane toalete, to bi bio ispravniji modni termin ali jednostavno ne zvuči dovoljno dramatično, a kad je Saab posrijedi, sve je DRAMA!

I zato – balska haljina.

E pa, u ovoj galeriji takvih nema!

Ovo je Resort kolekcija za 2020. godinu (Sad zastanite na sekund pa se prepadnite kao i ja dok sam pisala taj broj. Sljedeće godine je 2020. godina, broj toliko nepojmljiv da izgleda kao neka cifra iz Zvjezdanih staza, neka daleka, predaleka svemirska budućnost. A ono sljedeće godine… strašno!).

Sad kad sam rekla sve ono što nije bitno, da pređemo na stvar. Ovo je kolekcija koja će usrećiti i one koji ne idu nužno na dodjelu Oskara. Ovo je apsolutno savršena modna pripovijetka, jer je obuhvatila sve ono što od svake priče želimo dobiti: uvod, zaplet, kulminacija, rasplet i kraj.

Boja šafrana, bogata masna žuta, uvod je u ovu lijepu priču.

Slijede je neophodna bijela, u savršenim lepršavim krojevima i božanstvenim materijalima koji mogu da podnesu tako zahtijevno ukrojen zadatak. Potpuno glatke forme opšivene su začudo zlatnim lancem, tipičnim Chanel detaljem, čija je užasno kičasta forma (gotovo bez izuzetka) otjelotvorena u pretjeranim Versace i Balmain kreacijama. Ovdje je to ipak (zlo)upotrijebljeno s mjerom.
Lanac okružuje i monohromatske crvene i crne kreacije, i samo mi se crna verzija ne dopada, konkretno na kombinezonu sa pelerinom. Izgleda kao neka haute couture imitacija sa Asosa. Čak ni to. Kao neka loša turska roba.

Oduševljena sam slapovima bijele ponajviše, ali posebnu napomenu zaslužuje dio kolekcije sa motivima koji izgledaju poput ornamentike na otomanskim pločicama. A to obožavam. Tu besprijekornu komplikaciju koja samo izgleda kao nešto ovlaš slagano, ali nije. Geometrija i floral uzorak su savršen par svakako, ali lako je to reći ako zamislite jedan kvadrat sa kockicama i pored kvadrat sa cvijećem, i da baš se slaže. Ali složiti to dvoje, unakrsno, podijeliti u sitne segmente, revere, šavove, ušitke, pojas, rukave… složiti toliko komplikovan mozaik, koji izgleda tako perfektno.

Zavidim osobi koja je to slagala, koja je milijardu puta prinijela jedan komadić materijala drugom i složila bezbroj različitih kombinacija dok nije dobila ovo čudo.

Poetika na stranu, drugi uzorak mi se ne dopada – sitne zelene metalik flekice, koje čini mi se samo asociraju na leopard, ali to nisu, izgledaju nekako last year. Ne znam zašto imam takav dojam, kao da liči na nešto Zarino, i to nešto ružno…

Za kraj, mimo ovog lepršavog bjelila koje me uvijek oduševljava, moram reći da su moj favorit BERMUDE. Vjerovali ili ne.

Imate li vi favorita? Da, vi koji ste nekako dogurali i do ove zadnje rečenice?

Za više Mode i Tako To – klik!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije