FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Muškarci, može li ovako?

Tek u nekoliko posljednjih godina borci i borkinje za ljudska prava su uspjeli da probude svijest ljudi pa da se konačno shvati koliko je rodno ravnopravan jezik važan. Tačnije, da svako zanimanje izgovaramo u muškom i ženskom rodu.

Prevela: Ivana Simikić

BoredPanda

Foto: BoredPanda

U posljednje vrijeme sve češće u raznim tekstovima možemo vidjeti riječi poput borkinja, psihološkinja, filozofkinja… što ranije nije baš bio slučaj.

I nije to samo do našeg jezika, tako je i u engleskom.

Na Facebook i Twitter profilima pod nazivom Man who Has It All jedan muškarac redovno se bavi time da pokaže koliko je besmislen dikusrs u vezi odnosa (ne)ravnopravnosti polova na način da jednostavno zamijeni mjesta polovima. On se trudi da pokaže ljudima kakav bi svijet bio kad bi se svi dobro poznati stereotipi obrnuli i kada bi muškarci mogli vidjeti svijet ženskim očima.

U tom, nažalost, imaginarnom svijetu žene su te koje imaju vodeću ulogu u nauci, umjetnosti dok su muškarci na margini, za njih se smtara da treba da budu kući, vode domaćinstva, podižu djecu.

Da bi što bolje dokazao svoju poentu napravio je majice sa nazivima zanimanja koja su podrazumijevano u ženskom rodu, baš kao što su u stvarnom svijetu, podrazumijevano u muškom.

BoredPanda

 

BoredPanda

BoredPanda

BoredPanda

BoredPanda

BoredPanda

BoredPanda

BoredPanda

BoredPanda

BoredPanda

Muškarci, je l’ vam smiješno?

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije