Ljudski odnosinajnovijePraktična Lola

Da li je moguće slaviti uspjeh u životu koji ne uključuje djecu i porodicu?

U životu svake žene dođe taj period kada gotovo svaki vikend bude ispunjen događajima poput babina, djevojačkih večeri ili vjenčanja. One kojima svadbena zvona nisu ni na pameti mogu se osjećati zapostavljeno jer društvo ne prepoznaje “dostignuća” koja ne uključuju širenje porodice i bijelu haljinu.

Prevela: Ivana Simikić

Huffington Post

Foto: Shutterstock

Rezultat tog pritiska može biti prilično demoralizirajući čak i za one koje su potpuno sigurne u svoje životne izbore i odluke.  U Americi je broj žena koje odlažu brak i majčinstvo u konstantnom porastu i zato je ovo pitanje koje se sve češće postavlja. Prema nekim podacima više od 23 odsto Amerikanaca starijih od 25 godina, nikada nije bilo u braku, a taj procenat do 1960. godine, bio je niži od 9%.

U novoj dokumentarnoj seriji, Timelines SK-II se udružio sa poznatom novinarkom Katie Couric ne bi li istražili pritisak u vezi udaje sa kojim se susreću žene širom svijeta. U razgovoru sa mladim ženama i njihovim majkama Couric je otkrila sukob u kome se mlade žene često nalaze  kada društvo, porodica pa čak i njihovi unutrašnji monolozi krenu da šalju nedvosmislene poruke kako je brak krajni cilj i jedna od rijetkih stvari koje su vrijedne čestitanja i poklona.

Upravo iz tog razloga stručnjaci tvrde da je jako važno da znamo prepoznati ključne događaje u sopstvenim životima koji su vrijedni slavlja, a nemaju veze sa udajom ili majčinstvom.

Bella DePaulo je singl žena, autorka knjiga Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized and Ignored and Still Live Happily Ever After, i kaže: “Budite uz ljude koji proslavljaju neke svoje uspjehe, a koji se ne tiču braka i djece. Ako ste u braku, onda su vaši prijatelji sigurno bili uz vas kad ste se udavali, rađali, donosili su vam poklone i proslavljali sa vama i zato vi treba da budete tu za njih”.

Sama Couric veoma dobro razumije koliko je važno povezati se sa prijateljima izvan događaja koji imaju veze sa vjenčanjima i sa djecom.  Na kraju krajeva kako bi samo proslavili dugovječnost uzajamnih odnosa.

“Imam grupu prijatelja sa kojima sam odrasla. Svake dvije godine pokušavamo da se okupimo kako bismo proslavili činjenicu da smo još uvijek živi i da smo još uvijek prijatelji, nakon svih tih godina. Neke od njih poznajem od svoje treće godine, neke od rane mladosti. Obično se okupljamo na različitim lokacijama u blizini rodnog grada. Na taj način slavimo svoje prijateljstvo”.

Shutterstock

Couric tvrdi da su dugogodišnja prijateljstva sasvim dobar razlog za slavlje, a neke druge žene su sa njom podijelile šta je to što one smatraju da je legitiman razlog za slavlje.

“Ja organizujem godišnju proslavu tropskog voća da bih se zahvalila svim svojim prijateljima koje nazivam Društvo za voće i uzajamno poštovanje”, izjavila je Ana koja živi u Bostonu. Ona je ujedno pronašla način da slavi sjećanje na svog pokojnog oca, ali i da proslavi svoj ispunjen život. “Slavlje priređujem na rođendan moga oca, da uvijek budem svjesna  ne samo onoga što sam izgubila već i onoga što mi je ostalo”.

Ostali kažu da vole napraviti nešto veliku u vezi akademskih i profesionalnih postignuća, te novih domova svojih priajtelja. U tom slučaju vole ih obradovati posebnim poklonom ili proslavom.

Mel iz Washingtona kaže da je svojoj najboljoj prijateljici obećala sako od tvida sa zakrpama na laktovma kad završi doktorat. Kate iz Bostona voli organizovati posebne zabave za prijatelje nakon što naprave nešto vijedno divljenja, a jednom je napravila žurku prijatelju koji je dao otkaz.

Elle koja se nedavno iz Amerike preselila u Kinu kaže sa svojim novim prijateljima je uspostavila novu tradiciju: “Svake godine organizujem proslavu nacionalnog dana broja Pi. Zanimljivo je to što u Kini taj broj uopšte nije značajan i oni mu ne pridaju veliku pažnju, ali ja sam se potrudila da im napravim mnoštvo pita (pie, eng) i da napravim pravu malu proslavu”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije