FeminizamnajnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Da li je orgazam zdravstveno polje vrijedno inovacije?

Na najsjajnijoj svjetskoj tehnološkoj gali, masivnoj Izložbi elektronike za potrošače (Consumer Electronics Showcase) koji se održava u Las Vegasu, mogli ste pronaći redove uređaja pravljenih samo za žene: pumpice za grudi, uređaje za praćenje plodnosti, masažere za grudi, uređaje za njegu…

Prevela: Saša Leper

Emily Dreyfuss / Wired

Foto: Lora Dicarlo / Wired

Na najsjajnijoj svjetskoj tehnološkoj gali, masivnoj Izložbi elektronike za potrošače (Consumer Electronics Showcase) koji se održava u Las Vegasu, mogli ste pronaći redove uređaja pravljenih samo za žene: pumpice za grudi, uređaje za praćenje plodnosti, masažere za grudi, uređaje za njegu kože.

Ovo prihvatanje zdravlja žena kao kategorije za tehnološku inovaciju predstavlja ogroman pomak u odnosu na samo nekoliko godina ranije, kada je bilo daleko jednostavnije pronaći oskudno odjevenu  promoterku (“booth babe”) unajmljenu da promoviše neki nasumični uređaj za fitnes nego pronaći bilo šta usmjereno ka ženama kao potrošačima – osim ukoliko nije roza verzija nekog već rasprostranjenog uređaja.

Ali iako ženska njega kože, plodnost i generalno zdravlje sada predstavljaju čitave kategorije za tvorce uređaja, žensko zadovoljstvo je i dalje tabu.

Robotički vibrator, razvijen u saradnji sa Departmanom za robotiku Državnog univerziteta u Oregonu, je inicijalno prihvaćen za izložbu i nagrađen za inovativnost, da bi ga kasnije isključili jer nije spadao u postojeće kategorije proizvoda, kako tvrde iz Asocijacije za tehnologiju za potrošače (CAT), koja organizuje CES. (Prije nego što je ova nagrada povučena, nagrađena je u kategoriji robotike). U CTA-ovim izjavama za medije, uređaj je takođe nazvan “nemoralnim” i “profanim”.

Oz (The Ose), kako je uređaj nazvan, izgleda kao, pa, sivi robotički penis. Na mjestu na kojem bi se nalazio skrotum, Oz ima mikrorobotičko ispupčenje koje koristi biomimikriju da stimuliše klitoris žene na način na koji bi to mogla ljudska usta i jezik. Uređaj za korišćenje bez ruku reaguje na tijelo žene u realnom vremenu i navodno se može prilagoditi njenim potrebama.

Riječ je o prilično zanimljivoj robotici, čiji je cilj da pomogne ženama da dostignu takozvani stopljeni orgazam ili orgazam dostignut putem i unutrašnje i klitoralne stimulacije. Lora DiCarlo, kompanija koja proizvodi Oz, smatra ovaj lični masažer zdravstvenim uređajem. CES predstavlja na hiljade drugih zdravstvenih proizvoda, od onih koji se nose do tehnologije za bebe. Ali njeno vođstvo je zaključilo da, uprkos tome što je ovo biometrički robotički uređaj za upotrebu bez ruku, da ne spada ni u kategoriju nosivih uređaja, niti biotehnologije, niti zdravlja i velnesa.

“Time što su isključili seksualnu tehnologiju fokusiranu na žene, CES i CTA u osnovi govore da ženska seksualnost i seksualno zdravlje nisu vrijedni inovacije”, napisala je na svojoj internetskoj stranici Lora Haddock, izvršna direktorica preduzeća Lora DiCarlo nakon što su izbile vijesti o ovoj kontroverzi.

Ali samo malo: da li je orgazam zdravstveno polje vrijedno inovacije?

Kako tvrde stručnjaci za seksualno zdravlje, naučne studije i Ujedinjenje nacije, odgovor je da.

Svjetska zdravstvena organizacija Ujedinjenih Nacija uključuje zadovoljstvo u svoju definiciju seksualnog zdravlja – za muškarce i žene. Globalni savjetodavni odbor za seksualno zdravlje i dobrostanje čak tvrdi da je seksualno zadovoljstvo ljudsko pravo. Pa ipak, naučne studije jedna za drugom pokazuju da postoji ogromna nejednakost između muškog i ženskog seksualnog zadovoljstva. Nazvan razlika u orgazmu, istraživači su otkrili da 87% heteroseksualnih muškaraca doživi orgazam u toku odnosa sa svojim partnerkama ali isto važi za samo 49% žena. Na svoj robotički način, Oz namjerava premostiti ovu razliku.

Seksualni terapeuti i istraživači sa kojima je WIRED razgovarao ove sedmice rekli su da ova nejednakost škodi ljudima na različite načine. Ne samo da promoviše patrijarhalne norme koje tvrde da ženska tijela postoje samo za seksualno zadovoljstvo muškaraca, tabu usmjeren ka ženskom seksualnom zadovoljstvu u našem društvu vodi do sopstvenih zdravstvenih problema. Nemogućnost uživanja u seksualnom zadovoljstvu može doprinijeti depresiji i anksioznosti, lošem samopoštovanju ili seksualnoj prinudi. Takođe može promovisati zabludu da je bol normalan i prihvatljiv dio seksa za žene, kako tvrdi profesorka psihologije Laurie Mintz, autorka knjige Postati svjestan klitorisa: Zašto je jednakost orgazma važna i kako je postići (Becoming Clitorate: Why Orgasm Equality Matters and How to Get It). Žensko seksualno zadovoljstvo se toliko zapostavlja u našem društvu da žene koje se žale na bol prilikom seksa često ne shvataju ozbiljno ni njihovi doktori  čak ni u slučajevima kada bi se ta bol mogla olakšati fizikalnom terapijom. Štaviše, neki ginekolozi u SAD-u zapravo nisu ni svjesni da postoji terapija zida pelvisa koja može minimalizovati bol prilikom odnosa. U nekim dijelovima svijeta tabu naspram ženskog zadovoljstva čak dovodi i do nasilnog odstranjivanja klitorisa.

Sve ovo ima daleko širi uticaj nego što su to individualni životi: takođe definiše tempo nauke. Puni oblik klitorisa nije bio mapiran sve do 1998! Seksualni istraživači kažu da postoji daleko manje studija na temu toga zašto većina žena ne doživi orgazam u toku seksa niti zašto mnoge žene iskuse bol.

“Bože sačuvaj da iskusiš erektilnu disfunkciju ili preuranjenu ejakulaciju –  dobićeš studiju i naći ćemo najbolji način da ti pomognemo. Mislite li da postoje studije o ženskom zadovoljstvu? Jedva”, kaže Holly Richmond, psiholog, sertifikovana seksualna terapeutkinja i konsultant za seksualnu tehnologiju. “To jednostavno nije prioritet.”

A u slučajevima da je žensko seksualno zdravlje i bude posmatrano kao prioritet, to je uglavnom u vezi sa reprodukcijom. Kimberly Resnick Anderson, sertifikovana seksualna terapeutkinja, ovo naziva „ prihvatljivom zonom prokreacije“. Ide u korak sa starinskom stigmom da je ženska seksualna korisnost definisana njenom mogućnošću da rađa. Njeno zadovoljstvo? To nije toliko važno.

I zaista, ova „prihvatljiva zona prokreacije“ se ponovo pojavljuje u prostoru elektronike za potrošače. Prošle godine, CES je revolucionarnoj Willow pumpici za grudi dodijelio nagradu za inovativnost u kategoriji uređaja koji se nose. Izložbeni prostor je ispunjen inovacijama u pumpicama za grudi, masažerima za grudi, uređajima za plodnost, i čitavom odjelu „tehnologije za bebe“. Uključivanje robotičkog vibratora u CES-ovu izložbu ne bi poništilo ovaj vjekovni tabu, ali bi pomoglo. Podržalo bi ideju da žensko seksualno zadovoljstvo nije nešto o čemu se misli naknadno ili neka nevažna, neprilična diverzija. Iz istog razloga je bilo toliko razdražujuće kada je uprava Njujorškog metropolitskog prevoza (New York City’s Metropolitan Transportation Authority) prošle godine odbila da u podzemnu postavi reklame za proizvođače seksualnih igračaka namjenjenih ženama Outbound, a onda ponovo ovog mjeseca i za seksualne igračke seksualne velnes kompanije Dame – iako su već godinama prikazivali reklame za vijagru na vozovima.

CTA-ino priznavanje ženskog seksualnog zadovoljstva kao nečeg vrijednog tehnološke inovacije bi takođe u mnogome pomoglo ostatku tehnološke industrije. Tvorci seksualnih tehničkih proizvoda za žene prijavljuju da im je veoma teško da ubijede hrabre kapitaliste da su njihovi proizvodi značajni. Richmond, koja savjetuje kompanije koje se bave seksualnom tehnologijom, kaže da bi predstavljanje uređaja poput Oza na CES-u moglo donijeti više prilika

„svim tim zaista kul sjajnim ženama u seksualnoj tehnologiji koje se susreću sa nekim prilično nepremostivim barijerama kada god pokušavaju da dobiju finansiranje ili kredibilitet.“

To bi takođe, iskreno, pomoglo CES-u da prevaziđe sopstvenu istoriju seksizma. Izložba je uporno izložena prozivkama jer žene uključuje kao promoterke ali ne i kao inovatorke, preduzetnice ili ključne govornice. Ovogodišnje odbijanje da prezentuju Oz na izložbi je licemjerno, jer su seksualni roboti i pornići u virtuelnoj stvarnosti već ranije prikazivani.

Razlika? Seksualni roboti su za muškarce jer oni guraju svoje penise u njih – znate, za zabavu.

Kako pokazuje svjetska izložba tehnologije za korisnike, zadovoljstvo žena još uvijek nije važno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije