AktivizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina je žrtva rodno zasnovanog nasilja

U Bosni i Hercegovini je, prema raspoloživim informacijama relevantnih institucija, svaka druga žena od 15 i više godina bila bar jednom žrtva jednog od oblika rodno zasnovanog nasilja, rečeno je u Sarajevu na javnoj diskusiji “Stanje ljudskih prava u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i rodno zasnovanog nasilja u BiH”.

Prenosimo: Redakcija

N1

Foto: Pixabay

Programski analitičar za seksualno reproduktivno zdravlje mladih u Populacionom fondu UN /UNFPA/ Enida Imamović rekla je da ovi podaci ukazuju da se u BiH mora raditi na suzbijanju i sprečavanju rodno zasnovanog nasilja.

“Prema podacima redovne statistike, već nekoliko godina u BiH nemamo slučajeva maternalne smrtnosti, ali to ne znači da ne trebamo i dalje raditi na unapređenju zdravstvene zaštite u ovoj oblasti, ali i na smanjenju nezadovoljenih potreba za kontracepcijom, jer je procenat u zemlji devet odsto”, rekla je Imamovićeva novinarima prije održavanja diskusije.

Prema njenim riječima, nijedna zemlja u svijetu se ne može pohvaliti da je dostigla sve zacrtane ciljeve, odnosno da je dostigla tri transformativna cilja “tri nule” – nula slučajeva maternalne smrtnosti, nezadovoljenih potreba za kontracepcijom, te nula slučajeva rodno zasnovanog nasilja.

“Pred nama su još veliki izazovi, potrebni su zajednički napori, kako bi se reproduktivna prava poštivala i kako bismo postigli do 2030. godine naše `tri nule`, što je u skladu sa ciljevima održivog razvoja”, istakla je Imamovićeva.

Ombudsman za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur rekla je da određeni parametri, koji se obrađuju u UN, ukazuju da će do 2050. godine BiH izgubiti više od 40 odsto svoje populacije.

“Rezultat ovoga nije samo činjenica da je veća stopa mortaliteta u odnosu na natalitet, nego i pitanje odlaska stanovništva iz BiH”, istakla je Džumhurova, te dodala da su to bili razlozi da se urade istraživanja vezano za seksualna i reproduktivna prava, jer se ona direktno vežu za pitanje prirodnog priraštaja, a koja uključuju pitanja planiranja porodice.

Prema njenim riječima, istraživanje se sastoji iz dva segmenta. Prvi koji sadrži ocjenu zakonodavstva i njegove usklađenosti sa međunarodnim standardima i institucionalne kapacitete, a drugi segment se odnosi na istraživanje provedeno na terenu.

“Maping koji je završen ukazuje da je BiH u značajnoj mjeri svoje zakonodavstvo uskladila sa međunarodnim standardima i da predstavlja dobru polaznu osnovu, te da u tom segmentu postoje veoma male potrebe za intervencijama”, rekla je DŽumhurova.

Ona je dodala da problemi nastaju u institucijama, u razruđenosti i različitim pristupima, naročito u Federaciji BiH.

Džumhurova je istakla da postoji visok stepen izostanka preventivnog djelovanja u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

“Pokazatelji do kojih smo mi došli pokazuju da mnogo novca odlazi za reaktivno djelovanje, kada bolest već uznapreduje, posebno kada je riječ o karcinomu dojke, te drugih polnih organa, a mali dio sredstava se izdvaja za preventivna djelovanja”, rekla je Džumhurova.

Ona je istakla da je prevencija u BiH jedna “siva zona”.

Predsjedavajuća Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH Nives Jukić rekla je da ova institucija, zajedno sa UNFPA-om, prvi put radi izvještaj o stanju ljudskih prava u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

“Cilj ovog izvještaja je podizanje svijesti građana BiH, posebno kada govorimo o segmentima prava iz ove oblasti kao što su, ne samo psihološki i fiziološki faktori seksualnosti, već i kontracepcija, zaštita rodne diskriminacije, reproduktivno zdravlje i druge oblasti koje će biti obuhvaćene ovim izvještajem”, navela je Jukićeva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije