Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Roditelji, evo 5 savjeta za poboljšanje odnosa sa vašim tinejdžerom

Taman kad pomislite da ste vidjeli sve što postoji, vaše dijete zezne stvar na način koji nikad niste ni mislili da je moguć. Iako ste očekivali da će te tinejdžerske godine biti teške nikada niste baš zamišljali… ovo.

Prevela: Saša Leper

Dr Jerry Weichman / mom.me

Foto: Unsplash

Iako je u potpunosti normalno da će tinejdžer vremenom napraviti grešku ili dvije (ili mnoge), sve više i više roditelja mi dolazi sa unutrađnjom borbom kako da oproste te greške, bile one velike ili male. Zbog toga se odnos roditelja i tinejdžera razvija u neki nezdravi krug boli, nepovjerenja i zamjeranja sa obje strane.

Uporno nepuštanje starih grešaka, stalno povlačenje starih problema i shvatanje ponašanje tinejdžera kao lični napad mogu te godine učiniti krajnje neprijatnim, da se tako blago izrazim.

Da li vam je teško da oprostite greške svojim tinejdžerima? Nudim vam pet savjeta koje će vam pomoći da ponovo pronađete put do harmoničnog i zdravog odnosa roditelja i tinejdžera.

 

Vidite svoje tinejdžere onakvim kakvi zapravo jesu, a ne kakvim se čine. Gomila istraživanja pokazuje da mozak tinejdžera nije samo umanjen mozak odrasle osobe. Razvoj mozga se dobrano nastavlja i tokom dvadesetih godina života, a posljednji dio mozga koji se razvija je čeoni režanj koji je odgovoran za logiku, kontrolu impulsa i razum. Često čujem od tinejdžera koji mi dolaze u kancelariju a bore se sa posljedicama loših izbora koje su napravili. Tipično, ova djeca znaju da nisu trebala da naprave te izbore, ali u trenutku si jednostavno nisu mogli pomoći. Ovo ne znači da tinejdžere ne treba sankcionisati zbog loših odluka. Međutim, razumijevanje da mozak tinejdžera nije u potpunosti razvijen u dijelovima koji kontrolišu razum možda mogu pomoći roditeljima da ne shvataju greške svojih tinejdžera toliko lično.

Izdajte kaznu i nastavite dalje. U trenutku kada pobjesnite zbog greške svog tinejdžera ostati pribran može biti vrlo teško. Roditelje sa kojima radim često učim svoju „izdajte kaznu“ tehniku disciplinovanja. Kada vas zaustavi policajac obično ostane miran, održi vam kratku lekciju, ali policajac ne shvata vaš prekršaj lično. Jednostavno vam izda kaznu i nastavi dalje. Kao roditelj tinejdžera jednako morate vježbati „policijski tretman“. Prestanite se uključivati u raspirene rasprave i debate oko greške vašeg tinejdžera. Samo ostanite mirni, izdajte kaznu i nastavite dalje.

Održavajte redovna „roditeljska“ druženja sa djecom. Životi kako roditelja tako i tinejdžera su prilično zauzeti i rasporedi su prepuni. Bez obzira na to, apsolutno se morate boriti za redovno vrijeme sa svojim tinejdžerom, iako se ponekad čini da se većinu vremena ne slažete baš najbolje. Zakažite druženje i stvarno to i uradite. Iako zajednički obrok ili šetnja mogu biti napeti u početku, naročito jer treba ignorisati telefone tokom ovih susreta. Međutim, primjetićete da vam se upravo tokom ovih termina bez prekida vaš tinejdžer vremenom otvara i dijeli s vama svoja razmišljanja i brige, naročito kada mu prepustite da kontroliše razgovor. Nemojte ga smarati pitanjima. Samo sjedite i slušajte. Naposlijetku, kritična poruka koju dobija od vas putem ovog druženja je da su on ili ona vaš prioritet i da vam je vaše zajedničko vrijeme važno.

Pronađite nešto (bilo šta!) pozitivno o njima i podijelite to s njima. Tinejdžeri mi se često žale da se što čuju je ono u čemu griješe i šta treba da poboljšaju. Vremenom, ovakva dinamika dovede do toga da vaš tinejdžer sve interakcije sa roditeljima vidi kao kritike. Provedite 15 minuta pišući o tome čemu se divite ili šta cijenite u vezi sa njima. Svake sedmice uzmite bar jednu stvar sa liste i podijelite je sa vašim tinejdžerom. Vrlo je ohrabrujuće za njih i podstiče im samopouzdanje da čuju šta je to dobro i  pozitivno u vezi sa njima i koje su njihove jake strane. Čak i ako se ne čini da ih je briga, vjerujte mi kad vam kažem da im je stalo daleko više nego što to pokazuju.

Imajte u vidu širu sliku. Ispravna odluka i popularna odluka su rijetko ista stvar. Često ćete morati izreći kaznu koja je teška. Nemojte zaboraviti da su roditelji koji dobro obavljaju svoj posao fokusirani na to da podižu nezavisne, uspješne odrasle osobe. Ovo često znači da se roditelji moraju odreći onoga što je kratkoročno lako u korist onoga što će dugoročno donijeti najveću korist njihovom djetetu. Biti roditelj tinejdžeru je često vrlo nezahvalan posao. Nemojte zaboraviti da vi sadite sjeme,i da će ono vremenom proklijati. Doće trenutak u vašem životu kad će vam vaše dijete zahvalite za sve što ste ga naučili. Imajte u vidu nagradu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije