MedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Jedna vakcina, koja postoji u Srbiji, može da spreči četiri vrste raka

Čak 80 odsto žena i muškaraca “zaradi” HPV infekciju tokom života

Prenijela: Redakcija

Foto: Telegraf.rs / pixabay

Rak grlića materice je podmukla bolest koja dolazi tiho, godinama čini zlo našem telu bez ikakvih simptoma. Nedavno preminula bivša misica Dijana Milojković je nažalost postala jedna od 600 žena koje svake godine u Srbiji umru od ovog karcinoma.

Jasno je da rak ne poznaje ni pol, ni godine, ni socijalni status, ni životni stil. Da li onda možemo da sprečimo, ukoliko već ne možemo da izlečimo? Da li sada sa razvojem medicine i znanja o uzročniku ovog karcinoma možemo biti bolji učitelji svojoj deci? Odgovor je potvrdan.

I dok smo veoma dobro informisani o opasnostima oboljevanja od HIV-a, hepatitisa, sifilisa, ispod radara nam promiče jedan podjednako opasan virus – humani papiloma virus. Osim naziva, u njemu naprotiv nema ništa humano i on može boraviti u telu godinama pre nego što krenu galopirajući simptomi. Većina roditelja ne zna da postoji vakcina koja preventira oboljenja čiji je uzročnik HPV a to su rak grlića materice, penisa, anusa, usta i grla! Dakle, preventiva postoji!

Svetski i domaći epidemiolozi su saglasni da je HPV vakcina jedini efikasan i bezbedan način zaštite od četiri vrste raka za koje je krivac isključivo humani papiloma virus. Nacionalnim kalendarom imunizacije Ministarstva zdravlja ova vakcina je na listi preporučenih i najbolje je da se primi u periodu 12- 16 godina pre nego što organizam dođe u kontakt sa virusom, posebno imajući u vidu da skrining ne pokriva mlađi uzrast.

5 najvažnijih činjenica o vakcini protiv HPV-a:

1. Organizovane vakcinacije su u svetu počele još pre više od deset godina za devojčice, a u nekim zemljama i za dečake školskog uzrasta.

2. Vakcinacija se o trošku države sprovodi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Makedoniji

3. Australija je prva zemlja koja je masovnom imunizacijom za 10 godina (2005-2015) uspela da učestalost raka grlića materice smanji na 1.1% na 100.000 žena.

4. Vakcinacija gradi imunitet pojedinca, ali i društva, štedi troškove vanrednih pregleda, biopsije, ponovljenih abnormalnih PAP testova, štedi cenu lečenja kancerogenih promena i pomaže u ostvarivanju Nacionalne i svetske strategije – borbe protiv raka.

5. Vakcina je efikasna i zaštita je dugotrajna – četvorovalentna vakcina koja postoji kod nas predstavlja efikasnu zaštitu od tipova HPV koji su odgovorni za nastanak 70% svih slučaja raka grlića materice i 95% slučajeva pojave genitalnih bradavica koji u poslednjih nekoliko godina predstavljaju veliki javno zdravstveni problem.

I ne zaboravimo: vakcina je primarni, a skrining sekundarni vid zaštite od karcinoma. Ukoliko znamo da oko 80% žena i muškaraca „zaradi“ HPV infekciju tokom života i da do razvitka kancera često prođe oko 5 godina, jer jasnih simptoma za oboljenje nema – onda se vakcina koja se prima u pubertetu čini kao siguran izbor koji možemo učiniti za svoje dete! Ne mora svaka priča o raku da se završi rečenicom: Samo da sam mogao sprečiti!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije