LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala LolaRazno

Smiju li trudnice masturbirati?

Većina doktora je saglasna da je masturbacija u toku trudnoće ne samo bezbjedna već i korisna, jer, između ostalog, smanjuje stres i podstiče cirkulaciju.

Prevela: Saša Leper

Nicole Galan / Medical News Today

Foto: Unsplash

Nekim trudnicama (jutarnje) mučnine i umor ubijaju svaku želju za seksom, uključujući i masturbaciju. Drugima se usljed povećanja nivoa progesterona i estrogena seksualna želja – libido –pojača.

Žene se često pitaju da li je masturbacija u toku trudnoće bezbjedna ili postoje neki rizici. Dobre vijesti su da je, u većini slučajeva, u potpunosti bezbjedna.

U ovom članku odgovaramo na neka učestala pitanja o masturbaciji u toku trudnoće.

 

  1. Da li je to bezbjedno?

U većini trudnoća sa niskim stepenom rizika masturbacija je savršeno bezbjedan način otklanjanja stresa i nošenja sa povećanim libidom. Ipak, žene bi se uvijek trebale voditi savjetom svojih doktora.

Bezbjedno je i koristiti seksualne igračke poput vibratora i dilda, dok god su čiste.

Prije korištenja ikakvih igračaka u ili oko vagine operite ih sapunom i vodom kako biste spriječili ulazak bakterija u vaginu. Ovo vrijedi i za ruke. Nokte držite kratkima kako biste spriječili grebanje.

Masturbacija neće naškoditi bebi, a beba neće razumjeti šta se dešava. Zapravo, neki doktori tvrde da ritmične kontrakcije materice tokom orgazma mogu umiriti bebe.

 

Koje su prednosti?

Masturbacija, uključujući i onu tokom trudnoće, može biti dobra za tijelo. Neke žene čak imaju jače ili intenzivnije orgazme u toku trudnoće.

Neke prednosti masturbacije u toku trudnoće uključuju:

– snižavanje nivoa stresa

– poboljšavanje sna

– olakšavanje neugodnosti i bolova izazvanih trudnoćom

– povećanje lučenje endorfina

Foto: Malvestida Magazine / Unsplash

Postoje li nuspojave?

Kasnije u toku trudnoće, žene mogu primjetiti pojačane Brakston-Hiks kontrakcije nakon orgazma. Iako su ove kontrakcije ponekad neugodne, nisu zabrinjavajuće.

Neke žene nakon orgazma takođe imaju grčeve koje nalikuju menstrualnim. Ovi grčevi su normalni i mogu se činiti kao Brakston-Hiks kontrakcije.

 

Koji su rizici?

Kod žena sa niskim rizikom trudnoće koje nemaju komplikacije ili druge medicinske probleme ne postoje rizici u vezi sa masturbacijom.

Međutim, u slučajevima kada postoji rizik od preuranjenog poroda, vaginalna penetracija ili čak orgazam mogu izazvati porod. U tim slučajevima doktor može preporučiti izbjegavanje odnosa ili orgazama kako bi se smanjile šanse za preuranjen porod.

Masturbacija može izazvati malene pukotine unutrašnjih ili spoljašnjih genitalija, naročito ako žena ima dugačke nokte. Pukotine na koži mogu biti način na koji bakterije uđu u tijelo i izazovu infekciju, što je ozbiljnije u toku trudnoće.

Kako bi se ovaj rizik umanjio nokte održavajte kratkima i postarajte se da su vam nokti i bilo kakve seksualne igračke čisti. Stavljanje loptica pamuka na vrh lateksnih ili nitrilnih rukavica i nošenje njih tokom masturbacije može pružiti dodatnu zaštitu.

Važno je prepoznati rizike od zaraze seksualno prenosivih infekcija od dijeljenja seksualnih igračaka. Prekrivanje seksualnih igračaka kondomom će minimalizovati rizike od bilo kakve infekcije. Promijenite kondom nakon svake upotrebe igračke.

 

Kada izbjegavati masturbaciju u toku trudnoće?

Doktori mogu preporučiti izbjegavanje orgazama i seksualnih aktivnosti uključujući i masturbaciju u slučajevima kada se žene susreću sa određenim komplikacijama. Ova zabrana može biti privremena ili se odnositi na čitavu trudnoću.

Uslovi i komplikacije usljed kojih neke seksualne aktivnosti mogu biti rizične uključuju:

  •  placenta previa, u kome posteljica prekriva grlić materice
  •  oslabljen grlić materice
  • preuranjeno pucanje membrana
  • i1storija preuranjenog poroda
  • vaginalna krvarenja
  • infekcije materice
  • ograničenja rasta unutar materice

Izuzetno je važno konsultovati se sa doktorom o određenim rizicima. Mogu savjetovati ženu da izbjegava bilo kakve orgazme ili da se samo uzdrže od vaginalne penetracije, na primjer.

Foto: Malvestida Magazine / Unsplash

 

Orgazam izaziva grčenje mišića materice. U nekim situacijama, ovo može uzrokovati preuranjen porod ili neke druge komplikacije.

Ako vam doktor zabranjuje vaginalnu penetraciju, masturbacija ili međusobna masturbacija sa partnerom može biti dobra alternativa. Ako vam orgazam nije dozvoljen, izbjegavajte i masturbaciju i bilo kakvu drugu seksualnu aktivnost.

Parovi koji žele da se međusobno povežu mogu razmisliti o tome vježbama za fokusiranje osjećaja. Cilj ovih vježbi je da grade osjećaj intimnosti i povećaju fizičku svjesnost kroz pažljive dodire i pojačanu komunikaciju.

Ako vam je vodenjak pukao ili imate bilo kakvo vaginalno krvarenje, uzdržite se od masturbacije i bilo kakvih drugih seksualnih aktivnosti i drugih seksualnih aktivnosti i konsultujte doktora.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije