najnovijeSponzorisano

Dr Bojan Jelić: Birajte stomatologa po osjećaju

Strah od zubara se prevazilazi toplim ljudskim pristupom, razumijevanjem pacijenta i razgovorom. 

Piše: Redakcija

Foto: Privatna arhiva

Sve to potvrdio nam je dr Bojan Jelić, stomatolog kome je osmijeh pacijenta najvažnija stvar i uradiće sve što je u njegovoj moći da ga izmami.

Za početak, možeš li nam se predstaviti i reći par riječi o sebi?

Pozdrav, ja sam Bojan, stomatolog, specijalista stomatološke protetike. Radim u stomatološkoj ordinaciji “Dr Bojan” u Banja Luci. Oženjen, otac dvoje djece.

Kako su izgledali tvoji počeci?

Moji počeci, uostalom, kao i svakog stomatologa u regionu nisu bili baš laki. U Banjaluci je broj ordinacija i stomatologa po stanovniku jako veliki, tako da su početnici suočeni sa istim problemom, kako uopšte naći posao?! Ja sam recimo prvih šest mjeseci išao u drugi grad, uglavnom samo da gledam stomatologiju u praksi. Zatim sam par mjeseci volontirao u Domu Zdravlja u obližnjem mjestu da bih tek nakon toga dobio prvi pravi posao u stomatološkoj ordinaciji oralnog hirurga u Banjaluci kome bih se ovom prilikom zahvalio što mi je pružio mogućnost da se konačno bavim stomatologijom u praksi i da otvorim svoju radnu knjižicu!

Zbog čega radiš ovaj posao I koja je tvoja najveća strast?

Posao stomatologa je nešto što sam znao da ću raditi još u osnovnoj školi. Sjećam se da mi je majka nedavno pokazala pismeni rad iz 6. razreda u kome pišem o tome! Napraviti od nečega što i nije mnogo lijepo nešto mnogo ljepše i vidjeti čovjek izraz lica nakon toga je zaista nešto neprocjenjivo! To je u stvari ono zbog čega i radim ovaj posao i zbog čega i dalje imam strast da ga radim iako je, moram priznati ponekad dosta stresan.

Privatna arhiva

S kojim se problemom najčešće susrećeš u svakodnevnim situacijama i kako ga rješavate?

Problema kao i u svakoj praksi ima mnogo i može se reći svakodnevno. Ali ako se pacijentu na početku objasni kakve su moguće komplikacije, a pacijent to razumije i prihvati kao dio procesa na kraju imamo obostrano zadovoljstvo!

Koliko mladi danas brinu o svojim zubima i koji bi bio tvoj savjet našim čitaocima za njihovo očuvanje?

U našoj zemlji situacija po pitanju prevencije nastanka karijesa i brige o zubima uopšte, nije na zavidnom nivou. Čak šta više, jako je loša. Prije svega bih ovim putem uputio apel roditeljima da briga o zubima počinje odmah sa nicanjem mliječnih zuba njihove djece! Dijete od malih nogu treba stvoriti naviku redovnog i pravilnog pranja zuba kako bi njihovo zdravlje bilo očuvano. To je zadatak roditelja!

Redovne kontrole kod stomatologa, i dijece i odraslih, fluorizacija zuba i uklanjanje naslaga se podrazumijevaju.

Čuli smo da imaš i određene zanimljive hobije?

Stomatologija jeste moj poziv i zaista uživam baveći se njom ali ponekad zna da bude i opterećujuća. Život je mnogo više od svakodnevnog rada od 9 ujutro do 8 naveče! Slobodno vrijeme uglavnom provodim sa svojom porodicom koju obožavam! Tu su još i trčanje, biciklizam, teretana, učenje stranih jezika, putovanja itd…

Navedi mi nekoliko razloga zbog kojih bi pacijenti trebali doći kod tebe i šta je to što im možeš ponuditi?

Pacijenti nisu broj, nekava kvota koju treba ispuniti. Svako dolazi sa svojim problemom i svakome treba pristupiti individualno. Moje vrijeme, posvećenost u slušanju i rješavanju njihovih problema, kao i kvalitet pružene usluge su zagaratovani! Terapija može da traje dugo, mogući su i određeni problemi ali na kraju pacijent mora biti zadovoljan i izaći sa osmijehom iz ordinacije.

Privatna arhiva

Kako izabrati pravog stomatologa?

Kao prvo, vrlo je bitno kakvu intervenciju trebate. Ako želite nekakav protetski rad, proteza, krune, ljuspice logičan izbor je spec. protetike. Ako imate cistu, impaktiran umnjak onda trebate hirurga ili parodontologa. Ako je potrebno liječiti zube treba vam endodont. Ako želite implante onda je bitno da ordinacija ima tim ljekara koga čine hirurg ili parodontolog i protetičar. Itd

Može biti bitno ali ne i presudno iskustvo stomatologa. Raspitajte se koliko dugo radi i kakva su iskustva drugih pacijenata

Strah od stomatologa postoji kod velikog broja pacijenata. Uglavnom neopravdan. Stomatolog mora svojim pristupom, ljubaznošću, spremnosti da sasluša pomoći takvim pacijentima da shvate da u današnje vrijeme, sa napretkom stomatologije u cijelini, bola praktično više i nema. Nekoliko puta mi se desilo da kada kažem pacijentu da sjedne, on ustvari, od straha, sjedne na moju stolicu! Ja onda sjednem na njegovu, malo se nasmijemo pa počnemo da radimo.

Ako želite da odete kod nekog stomatologa a niste sigurni da je on/ona najbolji za Vas otiđite prvo na jedan pregled. Prvi utisak ne mora biti odlučujući ali može mnogo pomoći!

Izvor: DrBojan 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije