MedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Da li vas nedostatak sna ubija?

Izgubljeni san preko radne sedmice tijelo ne može nadoknaditi dužim spavanjem preko vikenda

Prenijela: Redakcija

Jelena Kalinić / quantumjk.blogspot

Foto: quantumjk.blogspot

Radite od 8?  Budite se u 6 da biste iole pristojno izgledali na poslu, da biste se nekako istuširali, opali zube, našminkali, počešljali i obukli? A liježete hmmmm..kad? Spavate 6 sati da biste sve to stigli? I onda u subotu i nedjelju ujutro spavate do 10-11 ili koliko već i mislite da ćete tako nadoknaditi manjak sna u toku radne sedmice. E, ne može.
Duže spavanje u toku vikenda  vjerovatno nije dovoljno da bi se smanjili zdravstveni rizici povezani s nedovoljnim spavanjem u toku iscrpljujućih radnih dana, nalaz je jedne kraće  studije sna kod mladih odraslih osoba.

Foto: Vladislav Muslakov / Unsplash

Nedostatak sna je, znamo, povezan s nizom poremećaja, uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Međutim, Kenneth Wright sa Univerziteta Colorado Boulder i njegove kolege proučavali su šta se događa kada ljudi pokušaju nadoknaditi nedovoljan san tokom sedmice dužim spavanjem preko vikenda. Rezultate su objavili u Current Biology u radu pod naslovom “Ad libitum Weekend Recovery Sleep Fails to Prevent Metabolic Dysregulation during a Repeating Pattern of Insufficient Sleep and Weekend Recovery Sleep“.

Tim je otkrio da su ispitanici  u grupi od 14 mladih odraslih osoba koje su spavale samo 5 sati svake noći tokom 9 uzastopnih noći, više jele preko noći, te da su dobili više na težini i imali smanjenu osjetljivost na inzulin u poređenju sa kontrolnom grupom u kojoj su ispitanici spavali do 9 sati svake noći.  U trećoj grupi, dodatnih 14 sudionika spavalo je samo 5 sati po noći tu toku radnih dana, ali im je bilo dopušteno da spavaju onoliko koliko su željeli tokom vikenda.

No, to nije bilo od velike pomoći: u toku iduće sedmice, negativni metabolički učinci nesanice su i dalje postojali.

Dakle – pošto vjerovatno nemate fleksibilne radne sate, bolje je da idete ranije na spavanje i zgrabite svojih bar 7-8 sati sna.
Jelena Kalinić / quantumjk.blogspot

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije