žena-u-samoodbrani
Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO ljudima

Šta će ženi samoodbrana, bolje nek uzme oklagiju u ruke!

Šta će ženi samoodbrana?! Bolje nek uzme oklagiju u ruke!

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Čitam skoro u lokalnim novinama, uspešan karatista i trener borilačkih veština pokrenuo kurs samoodbrane za žene. Čovek rešio da za simbolične novce obuči žene da se odbrane od nasilnika. Prijatno se iznenadim stepenom svesti, jer kažu veliko je interesovanje i odziv, jes da je 21. vek, al’ ovo je ipak provincija. Kad stignem do kraja članka i komentara, zagazim u blato i mulj. Slatki srednji vek i, ne provincija, nego crna rupa.

– Bolje bi im bilo da se obučavaju kako pitu da umese. Usput da savladaju kako se koristi oklagija, ona je zgodna i za samoodbranu, a ništa ne košta!

Usledili su komentari o tome kako su žene azdisale, ko će njih da napada, nije tolika stopa kriminala u Srbiji (?!), ko će njih u malom mestu da pokrade, napadne i izbije? Pa, muž, otac, brat, raspomamljeni pijani komšija ili zet, na primer?

Žena je crna hronika, al’ sama je tražila!

Vesti i crnu hroniku godinama obilazim u širokom luku. Ne mogu da čitam kako se ko preko čijeg groba presamitio, da l’ je muž prebio ženu nasmrt ili je nožem rezao pred decom ili roditeljima. Ne mogu da čitam komentare nadležnih i nenadležnih kako je „sama tražila“, jer je on bio „miran i povučen“, a oboje „skladan par, za primer“ sve dok ga ona nije nekako izazvala da je ubije.

Mislim, jeste, svakoj ženi je sigurno to na pameti: evo, danas ću da obučem kratku suknju, svrati po mene na posao da me ubiješ.

Stopa nasilja u porodici je sablažnjavajuća. Ne mogu ni da zamislim da postoje žene koje se s posla vraćaju sa strepnjom u kakvom stanju i raspoloženju će zateći svog muža. Moj mozak ne može da shvati da postoji žena koja ti je rodila decu, a ti je ne poštuješ i ne voliš, ti je ne čuvaš, već je biješ – jer te iznervirao šef, jer ne ume da ispegla košulju kako treba, jer je musaka neslana, jer ti se tako navrnulo!

Sama je tražila, jer je žensko, ima da ćuti i da trpi.

oklagija-u-rukama

Foto: Unsplash.com

Nemoj da me biješ, nisam još pitu umesila

Skočiće sad mnogi kako ne živimo u toliko primitivnom svetu, kako je patrijarhalno društvo na izdisaju, kako žene imaju prava više nego ikad. Al’ skače i svakog dana iskače po jedna nova crna vest, po jedno srce koje više ne kuca, po jedna majka siročića, po jedna, po dve, po ne mogu da brojim.

Svakog dana se na nekom jastuku budi uplašena žena, ona koja ne zna hoće li na tom istom jastuku zaspati to veče. Uplašena, bez snage i vere u izlaz, bez sigurnosti, bez mogućnosti da pobegne i da se spasi. Ona kojoj je duša u modricama. Ona koju on možda još nije udario, ali zna da hoće. Ona koju tuče svakog dana.

Žena koja se neće nasmejati na komentar o oklagiji. Žena kojoj nije smešno što joj je data samo ta mogućnost – da razvlači pitu ili da istom tom oklagijom dobije po plećima.

Šta je s vama, ljudi?! Zar stvarno u 21. veku treba da se objašnjava kako je Žena (da, veliko slovo!) ljudsko biće? Da li je moguće da postoji neko ko će opravdati ubistvo?

– Ali ona ga je prevarila, znaš?

– Pa šta?! Prevarila, izneverila, ćao, zdravo!

– Ali, ponizila ga je!

– Opet pitam: pa šta? Prijatno i doviđenja. Da te ne vidim više! A ne, uzmi joj život, ’ajde!

Ne znam koliko sam gluposti čula za kratko vreme. Ubio je pred roditeljima, pa presudio i sebi. Upucao je pred decom. Zadavio dete, pa joj ga doneo na ruke. Da kučka pati jedno dva minuta, pa onda i nju ubio nožem.

Ako nečim mogu da se opravdaju ovi monstruozni zločini, onda je ceo ovaj svet otišao dođavola!

Ko sme onda da prigovori bilo kome što želi da se odbrani?! Zašto nekom nije jasno šta će ženi da zna kako da ne trpi udarce? Možda je na tu obuku krenula ćerka nekog nasilnika kojoj je muka što celog života gleda kako joj otac mlati majku. Možda je krenula žena koju je pre mesec dana u po bela dana opljačkao i ispipao neki dripac na ulici.

Odgovor na nasilje nije nasilje, već odbrana. Onima kojima i dalje nije jasno šta će ženi ova veština i zašto umesto toga ne suče kore za pitu, kao što neko u komentarima napisa: oklagija ima dva kraja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije