najnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Ženke vilinskog konjica se prave mrtve samo iz jednog razloga

Postoji ta urbana legenda o ljudima (uglavnom ženama) koje kažu da ih boli glava umjesto da kažu ne svom partneru. E, pa nismo jedini, životinje rade to isto. 

Prevela: Ivana Simikić

Healthyfoodhouse

Foto: Shutterstock

Životinje se obično prave mrtve da bi spasile sopstvene živote, tačnije da bi odbile predatore čiji plan je da ih pojedu. Na taj način spašavaju sopstvene živote. Isto tako postoje životinje koje se pretvaraju da su mrtve da bi odbile mužjake, a priča o njima po prvi put je objavljena u New Scientist magazinu.

Prema njihovoj priči, ženke vilinskog konjica odbijaju dosadne udvarače tako što se prave mrtve. Svaki put kad ženkama priđe neželjeno muško društvo, one padnu na zemlju, a ponekad se prave mrtve.

Eksperti Ekološkog društva u Americi su pokušali odgonetnuti šta se krije iza ovakvog ponašanja, a tokom istraživanja su posmatrali 31 vilinksog konjica. Vjerovali ili ne, čak 27 njih se pravilo mrtvo ne bi li odbilo navalentne mužjake. Njih šest nije bilo te sreće jer su ih njihovi udvarači smatrali privlačnima, čak i u tom stanju.

Rassim Khelifa, vodeći ekspert sa Univerziteta u Cirihu je prvi shvatio šta ženke rade jer su ekspresno ustajale i polijetale čim bi njihovi mužjaci nestali. Ženke su potpuno u pravu kada se ponašaju na ovaj način zato što mogu završiti sa trajnim oštećenjem reproduktivnih organa, nakon parenja.  JADNE ŽENKE!

To naravno ne mijenja činjenicu da je ovo veoma iznenađujuće ponašanje koje je po prvi put primijećeno kod vilinskih konjica. I da, oni to rade sve vrijeme.

Khelifa kaže da je bio iznenađen jer vilinske konjice proučava više od deset godina. On tvrdi da priroda krije brojna iznenađenja, a da mi obično ignorišemo i najjednostavnije stvari koje su nam pred nosem. Ljudi su previše fokusirani na svoje živote i probleme i većina nas ne zna ništa o vilinskim konjicima te je krajnje vrijeme da obnovimo svoju vezu sa prirodom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije