FeminizamnajnovijePreduzetništvo

Feministkinja nagrađena za dizajn stolice koja spriječava „manspreading“

Sve smo se već našle u toj situaciji: nakon što se ipak uspijemo ugurati u sjedište metroa, budemo zgniječene između dvojice muškaraca koji su toliko raširili koljena dok sjede da ne postoji način da se mi išta više skupimo da bismo izbjegle da nas ukliješte.

Prevela: Saša Leper

Sarah Young / Independent

Foto: CNN, Independent

Sve smo se već našle u toj situaciji: nakon što se ipak uspijemo ugurati u sjedište metroa, budemo zgniječene između dvojice muškaraca koji su toliko raširili koljena dok sjede da ne postoji način da se mi išta više skupimo da bismo izbjegle da nas ukliješte.

Da, „manspreading“ ili širenje koljena u sjedećem položaju, je vjerovatno jedna od stvari koja ženama najviše ide na živce u javnom prevozu, a jedna feministična dizajnerka nam je nedavno priskočila u pomoć.

Laila Lorel, 3D dizajnerka koja je diplomu stekla na Univerzitetu u Brajtonu, osmislila je stolicu koja ima trouglasto sjedište koje podstiče muškarce da sjede sa skupljenim koljenima, što je potencijalno rješenje problema manspredinga.

Kao dio svog završnog projekta pod nazivom „Rješenje za manspreading“, Lorelova je takođe dizajnirala i drugu stolicu namijenjenu ženama a koja na središtu sjedišta ima maleni komad drveta koji treba da ohrabri žene koje sjede da rašire noge, što im pak omogućava da zauzmu više prostora.

Foto: Laila Laurel / Independent

Autorka je rekla da se njen dizajn ne treba shvatiti suviše ozbiljno, ali priznaje da stolice „na prilično zabavan a ipak doslovan način“ daju „fizički oblik problemu s kojima se žene suočavaju svaki dan.“

Prema novom onlajn rječniku engleskog jezika Oksford, manspreading se opisuje kao „praksa u kojoj muškrci sjede tako da su im noge široko razmaknute, na način da zauzimaju i površinu susjednog sjedišta“.

Lorel je i sama izjavila: „Moj dizajn je kontekstom smješten unutar četvrtog talasa feminizma, a druga ogromna inspiracija mi je bio Projekat svakodnevnog seksizma Laure Bejts, što je platforma na kojoj žene mogu da posvjedoče o seksizmu koji su doživjele.

„Dizajnirala sam i napravila ove stolice kako bih identifikovala i skrenula pažnju na probleme u vezi sa sjedenjem koji eventualno mogu biti malo više usmjereni na jedan pol, kao što je manspreading.“

Foto: Laila Laurel / Independent

Lorel je dodala da je oduševljena reakcijama koje je izazvao njen dizajn, govoreći „Reakcija ljudi koji su vidjeli i isprobali moj dizajn u sklopu Izložbe post-diplomaca je zaista ohrabrujuća i uzbudljiva i čini se da je inspirisala razgovore i izazvala smijeh, što je nešto što vrlo cijenim u svom radu.“

Pored toga što je višestruko pohvaljena za svoj dizajn, Lorel je obila i nagradu Belmond za nove talente.

Iz ovog luksuznog hotela i društva za slobodno vrijeme su rekli da su u potrazi za dizajnovima koji prikazuju „kretivne i pametno predočene ideje uz pažljivo osmišljen izgled i osjećaj te jasan kvalitet rada.“

Sudijski panel je izjavio da je Lorelina stolica „hrabar dizajn usredređen na svrhu koji istražuje važnu ulogu dizajna u informisanju prostora, ponašanja osobe i društvenih problema današnjice“.

U svojoj reakciji na nagradu, Lorel je izjavila: „Potpuno sam šokirana ali i veoma srećna i počastvovana što sam dobila nagradu Belmond – radujem se tome što ću ove godine dizajnirati sa njima.

Kao dio nagrade, Lorel će biti angažovana da napravi proizvod za hotel i društvo za slobodno vrijeme te će primiti naknadu u iznosu od 1000 funti.

Madrid je 2017. godine započeo borbu protiv manspreadinga tako što je zabranio ovaj potez u vozovima i autobusima. Gradska kompanijaza prevoz je u svim vagonima i vozilima postavila mnogobrojne znakove koji ilustruju muškarca koji je široko raširio noge u metrou sa ogromnim crvenim znakom „X“ koji pokazuje da je to neprihvatljivo.

Foto: CNN

Madrid se poveo primjerom Njujorka koji je jedan od prvih gradova koji su odbili manspreading u javnom prevozu još 2014. godine.

Njihova kampanja „Dude, please stop the spreading“ (Druže, molimo te prestani da se širiš) u gradskoj mreži metroa je zadobila mnogo podrške, a neki njujorški policajci su čak i hapsili počinitelje koji se nisu povinovali.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije