MjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Kako su vikend putovanja postala moja omiljena navika? A mogu i tvoja!

Period je godine u kome se neke od nas tek spremaju za letnji odmor, a neke su ga već završile.

Redakcija

Koliko god da volimo duže odmore kao što su letovanja, koja zaista predstavljaju raj za oči i odmor za dušu, ne možemo a da se ne osvrnemo i na kraća putovanja koja su su tu da ostatak godine učine zanimljivim.

Meni su upravo ta mala vikend putovanja postala omiljeni dani u godini. Sa njih imam mnoštvo najlepših uspomena, izuzetno mnogo iskustava, a počela su i da mi služe kao motivacija za uspešno izvršavanje svakodnevnih obaveza dok sam u svom gradu. 

Upravo sam isplanirala i naredno kratko, ali slatko putovanje u Beč 2020. godine, odnosno da doček Nove godine provedem upravo u Austriji, što me je podstaklo da se upitam: Kada su i kako su ova vikend uopšte putovanja postala moja omiljena navika? Svoje iskustvo i odgovore podeliću sa vama u narednim pasusima.

Oduvek sam obožavala putovanja

Iako mi vikend putovanja nisu uvek bila navika, niti sam u periodu školovanja i odrastanja na njih često odlazila – činjenica je da sam oduvek obožavala da putujem! Zimovanja i letovanja, ali i kraće citybreak-ove, uvek sam čekala s ogromnim uzbuđenjem, a sa destinacija sam odlazila puna utisaka i nezaboravnih doživljaja. 

Vrlo je moguće da ne bih ni otkrila to koliko volim da putujem da me moja porodica nije naučila lepoti putešestvija u najranijem periodu. Imala sam sreće u još nečemu – kao već odrasla osoba, mogla sam da se pohvalim time da nisam doživela ni jedno neprijatno iskustvo na putovanju. 

Verovatno je ovo bio prvi okidač i najvažniji faktor, koji je odredio to da jedno od glavnih obeležja mog karaktera bude upravo neizmerna ljubav prema putovanjima. Na to da kratka vikend putovanja postanu moja rutina, naravno, uticali su i drugi faktori.

Vozačka dozvola dala mi je samostalnost u planiranju

Dok nisam dobila vozačku dozvolu, odnosno položila sve testove vožnje, putovala sam koliko sam mogla – kada sam nailazila na dobre aranžmane ili kada uspem da se dogovorim sa roditeljima, prijateljima ili partnerom. Ovo su ipak i dalje bila duža i ređa putovanja (letovanja i zimovanja).

Moj pogled na putovanja potpuno se promenio nakon dobijanja vozačke dozvole, i naravno – nabavke sopstvenog automobila. Trebalo mi je malo vremena da shvatim koliko je lako putovati vikendom, sada kada imam svoj automobil. Naravno, nisu to odmah bili dugi putevi. 

Krenula sam da obilazim okolna mesta i gradove, a uvek sam rado putovala u nečijem društvu. Ne samo da je bilo zabavnije, već i vrlo povoljno. Što više ljudi krene – to je manje troškova potrebno za samo putovanje. 

Automobil i vozačka dozvola omogućili su mi to da mogu da, kada meni to odgovara, odem na vikend putovanje i u to na mesto koje je isključivo moj izbor. Ko je želeo da se pridruži – bio je više nego dobrodošao, ali ako dobrovoljaca nije bilo – na put sam odlazila sama.

Vikend putovanja zaslužna su za sticanje poznanstava širom regiona 

Vremenom sam počinjala da imam sve bolji i opušteniji osećaj u inostranstvu, pa mi je bilo i sve lakše da stičem nova poznanstva. Neka od tih poznanstava postala su i prijateljstva, pa i dan-danas umem da “zapucam” u Beograd, Novi Sad, Sarajevo i Zagreb kod prijatelja koje sam upravo tamo upoznala. 

Ne samo da sam ovako dobila priliku da često i povoljno boravim u ovim gradovima i upoznam ih što bolje, već sam i obogatila svoj život divnim ljudima iz regiona, ali i ostalih delova sveta. Upoznavanje novih ljudi, njihovih običaja i kulture je postao još jedan faktor zbog kog sam svakog dana sve više želela da putujem. 

Internet i popularizacija turizma dali su mi pregršt mogućnosti

Od dana kada sam počela sa sticanjem sopstvenih novčanih sredstava, a samim tim i mogućnosti da odlazim na vikend putovanja, pa do danas –  svetski turistički trendovi umnogome su se promenili. 

Turizam je iz godine u godinu postajao sve popularniji, tražnje za kratkim i dugim putovanjima sve više, a samim tim i ponuda turističkih agencija, povoljnih avio, voznih i autobuskih karata. Danas mi automobil praktično ni ne treba, jer je ponuda povoljnih aranžmana za kratka putovanja zaista ogromna.

Sem toga, na Internetu su se u međuvremenu pojavili sajtovi i aplikacije koji za manje od minuta mogu da pronađu najpovoljniju autobusku, voznu ili avio kartu do željene destinacije, u željenom terminu. 

Smeštaj takođe nikad nije bilo lakše pronaći i rezervisati, pa sam neretko uspevala da celo vikend putovanje isplaniram za manje od pola sata, a da u njemu uživam toliko da u novu radnu nedelju krenem potpuno sveža, sa novim iskustvima i saznanjima. 

Kratka putovanja omogućila su mi da upoznam popularne turističke desitinacije u Evropi, ali i manja mesta i sela po čitavom regionu. Mnoge od tih gradova i mesta danas poznajem toliko da se u njima osećam kao u svom, a prijateljstva koja sam stekla, uz ogromno znanje o kulturi, istoriji i umetnosti različitih zemalja, zaista nemaju cene. 

Skoro svakog meseca biram destinaciju za vikend putovanje. Shvatila sam da se ne kaže slučajno kako su putovanja jedina stvar koja košta, a istovremeno obogaćuje. Slobodno se i same uputite na kratka putovanja – otkrićete da su sitnice zaista najveće zadovoljstvo za duh, a vaš život biće bogatiji za mnoštvo iskustava. Srećan put!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije