Aktivizamnajnovije

Hemijska kastracija pedofila i silovatelja?

Novi zakoni u Ukrajini određuju hemijsku kastraciju za osuđene pedofile i silovatelje.

Prevela: Saša Leper

Foto: Pexels

Ova kazna će se potencijalno primjenjivati na hiljade muškaraca starosti između 18 i 65 godina koji su osuđeni za silovanja ili seksualna zlostavljanja maloljetnika.

„Ovo uključuje prisilne injekcije anti-androgenih supstanci koje za cilj imaju smanjenje libida i seksualnih aktivnosti“, prenosi novinska agencija Ukrinform.

Zakon će se primjenjivati na sve slučajeve silovanja djece, uključujući i „neprirodna“ silovanja i seksualna zlostavljanja djece uzrasta prije i u toku puberteta.

Zvanični podaci iz 2017. godine su pokazali 320 slučajeva silovanja djece u Ukrajini, ali sumnja se da postoji i na hiljade slučajeva pedofilije.

Šef nacionalne policije Vyacheslav Abroskin je izjavio da je u 24h prijavljeno pet slučajeva silovanja djece u četiri regije u Ukrajini.

„A to su samo slučajevi koje su roditelji ipak odlučili da prijave uprkos strahu i anksioznosti. Možemo samo pretpostaviti koliko imamo prikrivenih slučajeva nasilja nad djecom širom zemlje.“

U nedavnom užasavajućem slučaju, 11-ogodišnja Daria Lukyanenko iz Odese je ubijena nakon što se pokušala odbraniti od navodnog pokušaja silovanja. Počinilac je 22-godišnji porodični prijatelj Nikolay Tarasov.

Njeno tijelo je pronađeno u septičkoj jami sela nakon šestodnevne potrage, a stotine ljudi je prisustvovalo sahrani. Majka Nikolaya Tarasaova, Maria, se javno odrekla svog sina.

Po novim zakonima, Ukrajina će takođe uspostaviti i javni registar pedofila osuđenih za silovanje djece i seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Takve kriminalce će nakon puštanja iz zatvora policija pratiti doživotno.

Takođe, maksimalna zatvorska kazna za silovanje djece je podignuta sa 12 na 15 godina. Vođa Radikalne stranke Oleg Lyashko koji je i predložio ovu kaznu izjavio je:

„Ukrajinski zakoni ne predviđaju doživotnu robiju ili smrtnu kaznu za zločine protiv djece. Vrlo je vjerovatno da će silovatelji ponoviti svoje zločine nakon izlaska iz zatvora. Upravo iz tog razloga je potrebna kastracija.“

Ovo je uslijedilo nakon izvještaja o udvostručavanju slučajeva zlostavljanja djece na oko hiljadu godišnje u periodu između 2010. i 2014. godine.

Urolog Mirzakhmet Zhanadilov je objasnio da hemikalija funkcioniše tako što uništava libido.

„Doza je drugačija za svaku osobu. Ne samo što ubrizgavamo medikament, već i kontrolišemo testosteron.“

Međutim, psiholog Gulnara Aytnzhanova upozorava da hemijska kastracija može izazvati i to da pedofili svoj bijes ispolje nasilno.

„Biće tu mnogo mržnje, mržnje ka društvu, mržnje ka drugim ljudima“, predviđa ona.

Prisilna hemijska kastracija pedofila je legalna u mnogim zemljama, uključujući Britaniju, Kanadu, Dansku, Francusku, Njemačku, Izrael, Kazahstan, Norvešku, Švedsku i Sjedinjene države.

Ruski zakon iz 2012. godine dopušta hemijsku kastraciju ako osuđenici pristanu na to.

 

 

Izvor: Mirror, Radio Free Europe

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije