devojka-sa-šeširom-na-obali
Lole iz komšilukaO životu

Da li ste spremne za more ili se još pakujete?

Da li stvarno, stvarno, mislite da će ta haljina koju niste obukli tri godine biti vaš izbor za diskoteku na moru?

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Da li i vi pripadate grupi onih što uvek za putovanje spakuju više odeće nego što im je potrebno? Služeći se metodom: ova siva majica se odlično slaže uz ove srebrne sandale, a mogla bih i onu zelenu suknju da ponesem da razbijem monotoniju – i tako još 5-6 odevnih kombinacija, neretko završimo naskačući na kofer u pokušaju da zakopčamo rajfešlus. Da li je to stvarno neophodno?

Prestanite da pretpostavljate

Bez obzira na to da li se pakujete za poslovni put ili odmor, idete li na more ili planinu, putujete sami ili sa decom, molim vas, prestanite da pretpostavljate! Žene izgube u očekivanju i pretpostavljanju različitih situacija više vremena nego što sam odmor traje. Pakovanje odjednom postaje nauka, a zaista nema potrebe za tim. Pakovanje za more, na primer, nije ništa drugo do čista logika i lak matematički problem.

Na prvom mestu tu je broj dana na letovanju. Ostajete 7 ili 10 noći? Ženski kupaći kostimi se brzo i lako suše, ali nije loše da ponesete bar dva. Planirate izlaske u noćnim klubovima ili lagane šetnje pored obale? Da li stvarno, stvarno, mislite da će ta haljina koju niste obukli tri godine biti vaš izbor za diskoteku na moru?

Dakle, umesto izmišljanja i prerazmišljavanja, postavite sebi jednostavno pitanje:

Šta mi zaista treba na moru?

Sa odgovaranjem krenite ovim redom: za plažu mi treba, pa onda dve tačke: kupaći, mleko za sunčanje, papuče, peškiri, marama/ogrtač (ne i jedno i drugo, za svaki slučaj! Koji slučaj? Da se pokvasite na moru?). Ne bojte se svog kupaćeg kostima, izaberite onaj koji vam najlepše pristaje i u kome se najudubnije osećate. Najčešće je onaj u kome vam je najprijatnije onaj pravi. Ponesite nešto i za razonodu. Da li je to knjiga, časopis, slušalice za telefon, nebitno je, sve dok ne ponesete pola svoje biblioteke. Ne pakujte više od onog što možete da pročitate!

Potom, biće vam potrebna odeća za opuštene šetnje i večernje izlaske. Napravite pametne kombinacije, ponesite jednu ili dve suknje koje možete kombinovati sa dve ili tri majice. Neke žene biraju i lakšu varijantu, pa ponesu pet – šest dugih haljina. Duge ili kratke haljine uvek su dobar izbor za odmor pored morske obale.

U skladu sa odabranom odećom treba izabrati obuću. Dakle, japanke ili papuče za plažu, u čemu god da vam je prijatnije, i jedan par sandala za šetnje. Neke žene se osećaju prijatnije dok putuju u patikama. Patike i čarape sigurno nisu greška u vašem koferu, jer se može desiti da prevrtljivo more nekad donese i neko prohladno veče. U skladu sa tim, nije loše imati jednu majicu dugih rukava ili tanji duks i trenerku u torbi. Obratite pažnju – jednu. Neka vam to bude prvi recept za more.

pakovanje-kofer

Foto: Unsplash.com

Pribor za higijenu

Ukoliko nečemu posebno treba dati prostora, onda je to definitivno pribor za ličnu higijenu. Iako more prija duši i telu, ne treba zanemariti činjenicu da sunce i so nisu baš najbolji prijatelji našoj koži. Zbog toga, pored pomenutog losiona za sunčanje, pametno bi bilo spakovati još i neki losion za negu kože posle sunčanja. To mogu biti specijalno proizvedeni losioni, ali i mleko za telo koje inače koristite kod kuće. Isto se odnosi i na kosu. So u kosi nije baš najlepši modni detalj. Frizeri savetuju da se posle kupanja u moru so obavezno ispere iz kose, pa da se tek onda pristupi standardnom pranju kose. Dakle, šampon, regenerator, maska za kosu. Kada se ovako predstavi, izgleda kao da nam je poseban kofer potreban samo za sredstva za linu higijenu. Međutim, postoje i mala pakovanja šampona i balzama za kosu, kao i maski u kesicama za jednokratnu upotrebu koji neće zauzeti mnogo mesta u neseseru, a mogu učiniti mnogo za vašu kosu i kožu.U današnje vreme skoro svi hoteli i vile imaju fen koji možete koristiti, tako da umesto ovog aparata možete poneti svoju peglu za kosu. Ako baš ne možete bez ravne kose deset dana.

Pasta za zube, četkica i sapun su već nešto što se podrazumeva u priboru za ličnu higijenu. Za one osetljive ne treba zaboraviti zubni konac.

Pored ovoga, ono što ne zauzima mnogo mesta, a potrebno je svakoj ženi – pa i na moru – sigurno je pinceta za čupanje obrva, grickalica i vata ili tuferi za skidanje šminke. Sve to, naravno, ukoliko nosite svoju šminku. Ukoliko ste opušteni tip i pobornica prirodnog izgleda za more vam treba samo maskara i sjaj za usne. Vašem licu treba samo da gleda u more.

devojčicaa-sa-naočarima-na-plaži

Foto: Sunny studio / Shutterstock.com

Putna apoteka, za ne daj Bože

Neka se vaše mere predostrožnosti preusmere sa odevnih kombinacija na nešto stvarno, a to je zdravlje. More je sjajno mesto za odmor, ali isto tako promena klime može dovesti do različitih i ne tako prijatnih promena u Vašem telu. Dakle, spakujte neko sredstvo protiv bolova, probiotik i antibiotik, kao i lek za regulisanje visoke telesne temperature. Ne bi bilo loše da Vaša putna apoteka sadrži kremu protiv opekotina i hanzaplast. Naravno, pre putovanja obezbedite zdravstveno i putno osiguranje. Za svaki slučaj.

Putujem sa porodicom, šta sad?

Posebnoj kategoriji onih što se neekonomično pakuju pripadaju – mame. Inače ocenjene kao visokokvalifikovana i nadmoćna superbića, majke umeju posebno da se upetljaju kada treba da spakuju svoju porodicu za letovanje. Dakle, sve one dileme koje ima jedna žena, pa puta svaki član porodice i eto tesnog gepeka. Da ne bi došlo do toga da svaki član porodice ima svoj kofer pun odeće koja se samo provoza do mora i vrati nazad izgužvana i neobučena – za decu i supruga treba primeniti istu metodiku pakovanja. Nije loše uključiti ih u pakovanje. Ako sami odaberu omiljenu igračku ili zabavu manje su šanse za nesuglasice na plaži ili na putu do letovališta.

porodica-na-plaži

Ne zaboravite da izbavite iz kofera ovu stvar

Postoji nešto što nikako ne bi smelo da se nađe u Vašem koferu spakovanom i spremnom za letovanje. To je briga! Nije reč o onoj pozitivnoj tremi hoće li putovanje proteći glatko, da li će zadržavanje na granici biti minimalno ili hoće li neki dan na moru pasti kiša. Ne, ovde se misli na onu pravu brigu koja nas prati u našoj svakodnevici. Pod pretnjom da idealizujemo svoj godišnji odmor, ipak bi trebalo da se na istom tom odmoru opustimo. Zbog toga, na kraju krajeva odmor i postoji – da se neki problemi slegnu, da se baterije napune, da se telo osveži, a duša odmori za neke nove napore i planove. Neka vas ne brine ni neki kilogram više, obucite kupaći kostim i osmeh i pravac – more!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije