najnovijeNaslovna vijestPorodica

16 stvari koje nikad ne bi trebalo da govorite djeci

U svim obavezama i svakodnevnoj žurbi, teško je uvijek izgovoriti prave riječi. Ali, za djetetovo vaspitanje i normalan razvoj, neophodno je da ono često čuje dobre stvari a da što rjeđe čuje ono što ima negativan uticaj na njega.

Redakcija

Detinjarije.com

Foto: Detinjarije.com

1.  “Budi muško!” Djecu treba učiti da prepoznaju i iskažu svoja osjećanja, a ne stereotipima koja će od njih napraviti emotivno nepristupačne osobe.

 2. “Devojčice/dječaci to ne rade”

Ova izjava je bazirana na predrasudama o dječacima i djevojčicama. Sigurno ne želite da uskratite djetetu želju da istraži nešto što ga zanima i u čemu može biti odlično. Ko kaže da djevojčica ne može da bude inženjer a dječak učitelj, na primjer?

3. “Nadam se da ćeš jednog dana imati djete kao što si ti!”

Ako ovo djetetu kažete kada dođe sa peticom iz škole ili uradi nešto jako lijepo, mirnim tonom, onda ovo može da ima smisla. Međutim, u praksi, ovu rečenicu izgovaramo u ironičnom smislu čime djetetu samo poručujemo da je toliko grozno odgajati ga da se nadamo da će i ono tako patiti sutra. To nema nikakvu poentu, neće uticati na poboljšanje djetetovog ponašanja i neće ga ničemu naučiti.

4. “Tvoj tata/tvoja mama je kreten!”

Nebitno je da li ste zajedno ili ste razvedeni i što možda vaš partner u nekim situacijama i jeste kreten, to ne treba da izgovarate pred djecom. Zašto? Prvo, zato što pričate o roditelju svog deteta a drugo, kada tako pričate o članovima porodice, nemojte da se iznenadite ako sutra i dijete isto kaže za vas.

5. Ti si ovo a tvoja sestra/brat ono!

Umjesto ovo ili ono ubacite šta god želite. Poenta je da djecu ne treba da klasifikujete i dodjeljujete im etikete koje im mogu ostati za cijeli život.

6. Umukni! ili Ućuti!

Ovo nije lijepo reći nikome jer niko to neće dobro prihvatiti naročito kada želi da iskaže svoje mišljenje. Ako ovo govorite djeci, samo imajte na umu da će uskoro ona ućutkivati vas.

7. Zašto ne možeš da budeš kao tvoj brat/sestra?

Ili kao Marko, Janko itd. Upoređivanja su loša za dijete, ona samo izazivaju osećaj neadekvatnosti, neprilagođenosti i umanjuju samopouzdanje. Pored toga, tako možete izazvati i sukobe među djecom.

8. Prestani da plačeš da ti ja ne dam razlog za plakanje!

Ovo ste vjerovatno i vi čuli od vaših roditelja, ali šta ste iz toga naučili? Ova rečenica zapravo predstavlja pretnju djetetu, ako bolje razmislite.


9. Zašto ništa ne možeš da uradiš kako treba?

Kada i pomislite ovo da kažete, bolje se ugrizite za jezik. Pa djeca uče kroz greške kao i svi mi. Ako im branite da uopšte pokušaju nešto i time ih uplašite, nikada neće naučiti nešto novo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije