najnovijeNaslovna vijestPorodica

16 stvari koje nikad ne bi trebalo da govorite djeci

U svim obavezama i svakodnevnoj žurbi, teško je uvijek izgovoriti prave riječi. Ali, za djetetovo vaspitanje i normalan razvoj, neophodno je da ono često čuje dobre stvari a da što rjeđe čuje ono što ima negativan uticaj na njega.

Redakcija

Detinjarije.com

Foto: Detinjarije.com

10. Ma nema šta da se plašiš. Samo uradi to!

Možda vam ovo ne zvuči pogrešno na prvu loptu, ali ako djetetu kažete da nema razloga da se plaši, to neće promjeniti činjenicu da se ono plaši. Bolje je za djete da se potrudite da ga saslušate i razumijete zašto ono kaže da se plaši. Vaš posao je da rješite uzrok straha.

11. Eto to ti je zato što me nisi slušao/la!

Ovo je ona rečenica koju izgovaramo kada osjećamo malu slast osvete kada, na primjer, djete padne pošto smo mu rekli da ne trči po kući i slično. Ali, naglašavanje ove činjenice i ruganje djetetu samo loše utiče na njega i gubite priliku da ga nečemu naučite.

12. Ti si bezobrazan/na dečak/devojčica!

Cilj ove rečenice bi trebalo da bude da djete prestane sa trenutnim ponašanjem i da pristane na ono što hoćemo, ali ono što ona stvarno radi je da samo naglašava ideju da je dijete bezobrazno. Bolje je reći, na primer: „Sad se ne ponašaš kao onaj dobar/a dječak/djevojčica što znam da inače jesi.“

13. Mrzim svoje tijelo.

Ako vi kritikujete svoje tijelo i vaša djeca će naučiti da kritikuju svoje. Ako im prenosite pozitivnu sliku i ona će vjerovatnije odrasti zadovoljna izgledom svog tijela.

14. Ni ja nisam znala matematiku. To si naslijedio/la od mene!

Roditelji često imaju tu potrebu da se upoređuju sa djecom i da ih gledaju kao svoje nastavke. Ali, istina je da vaše dijete ne mora da ne zna matematiku samo zato što vi niste i obrnuto, da zna matematiku zato što ste je vi znali. Učite djete kako da uči.


15. Daj ja ću to uraditi umesto tebe.

Ako vi budete uvek češljali djete, prali mu zube, vezivali pertle ili radili domaći za njega, ono nikada neće naučiti da to radi samo. Toliko je jednostavno. Zato prestanite. Možda mu ponekad treba malo više vremena ali će naučiti.

16. Izgledaš mnogo bolje kad….

Ako i pomislite da na ovaj način nudite konstruktivnu kritiku, varate se. Ovim djetetu samo poručujete da ne izgleda dobro nikako a to utiče na njegovo samopouzdanje. Bolje recite: „Nije lijepo da radiš…. Ti si inače dobro dijete i znam da znaš da treba da radiš…“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije