Naslovna vijest

Mjesto susreta regionalnih feministica u Banjaluci. Progovoreno o ženama kojima fabrika izjeda dušu i tijelo

Govorilo se o anonimnim ženama koje susrećemo svakodnevno na radnim mjestima ili koje svoje smjene od 8 do 12 časova provode u fabrici, na traci koja im izjeda dušu i tijelo.

Prenijela: Redakcija

Buka magazin

Proteklog vikenda dva dana bila su u znaku feminizma i feminističkih tema. Blasfem, feministički festival, održao se u petak i subotu u BASOC-u (Banjalučkom socijalnom centru).

Festival je okupio teoretičarke, istraživačice, umjetnice koje su progovorile o temama feminizma, feminističkih teorija, a razgovaralo se o odnosu prema tijelu, feminizmu i politici, erotici, seksualnosti i sličnim temama.

O tome kakav je položaj radnica, žena koje rade u tekstilnoj industriji, trgovinama i fabrikama, otvoreno je govorio dokumentarni performans “Zajedno do dostojanstvenog rada“, u izvođenju Udruženja za radna prava žena Roza iz Zrenjanina.

Govorilo se o anonimnim ženama koje susrećemo svakodnevno na radnim mjestima ili koje svoje smjene od 8 do 12 časova provode u fabrici, na traci koja im izjeda dušu i tijelo. Žene često ne mogu da odu u toalet, nemaju pravo na pauzu ili rade za platu od 100 eura.

Jedno je jasno – dok ne dođe do bolje organizacije žena na terenu, žena radnica i njihovog povezivanja sa sindikatima, ili bar dijelovima sindikata koji želi nešto da promijeni, do poboljšanja prava radnica neće doći.

Kroz tri panela: Pravda i tijelo, Politike, organizacije, feminizmi i LGBTQI i feminizmi: ka novim (starim) solidarnostimam, pokušalo se odgovoriti na pitanja o savremenom društvu i problemima sa kojima se žene suočavaju, te ponuditi teorijski okvir odnosa nekad i sada.

Posjetioci su se mogli upoznati sa istorijskom pozadinom feminizma, feminizmom u socijalističkom periodu Rusije i Jugoslavije, ali i mnogim drugim zanimljivim temama.

U duhu festivala, posjetiocima je za ručak poslužen pasulj.

U okviru festivala, pored panela, održali su se performansi, izložbe, druženje sa umjetnicama i muzičko-scenska izvođenja, a ova dva dana bila su dobra prilika da se ljudi sličnih afiniteta druže i malo bolje povežu.

Sa gošćama iz BiH i regiona, Basoc je dva dana bio feministički centar, a pokazalo se da je ovaj događaj vrijedan pažnje, ne samo kada su žene u pitanju, već i muškarci, jer feminizam nije samo ženski pokret, već univerzalni.

Nadamo se da će Danijela Majstorović, Gordana Katana i Lejla Šeper naredne godine uspjeti da organizuju Blasfem IV, sa uvijek zanimljivim gošćama i programima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije