Medicinanajnovije

I ovulacija zna boljeti – zašto bol nastaje i kako je se riješiti

Menstruacija, ovulacija – nikad kraja ženskim mukama! Dok jedne muku muče s bolnim menstruacijama, one druge itekako znaju kako boli ovulacija Uglavnom pritom nije riječ ni o čemu ozbiljnom, ali ako je bol praćena mučninom ili temperaturom, razlozi bi mogli biti ozbiljni.

Redakcija

miss7

Znaš li zašto do te boli uopšte dolazi? Dva su moguća razloga…

Dok je bol za vrijeme ciklusa za većinu žena uobičajena pojava, drugima je poznatija bol za vrijeme ovulacije.

Ta se ovulacijska bol, kao što joj i ime kaže, pojavljuje na polovini menstrualnog ciklusa, odnosno 10 do 15 dana računajući od prvoga dana ciklusa tj. prvog dana menstrualnog krvarenja, ukoliko je riječ o ciklusu koji traje 28 ili 30 dana.
Kao što je to slučaj i s menstruacijama, ovulacije se kod žena razlikuju prema dužini trajanja i količini grčeva i bola koji ih prate.

Bolne ovulacije ne zahtijevaju liječenje, osim u ekstremnim slučajevima kad mogu upućivati na pojavu bolesti.
Ako je bol manja, mjesta za brigu nema i ona se uspješno može tretirati i običnim tabletama protiv bolova. Ipak, ako je bol jača, ginekolozi rješenje često pronalaze u propisivanju kontracepcijskih tableta jer za vrijeme njihovog uzimanja ne dolazi do klasične ovulacije pa tako uglavnom niti do takve boli.

 

 

 

Bol za vrijeme ovulacije može trajati nekoliko minuta pa sve do nekoliko sati, ali često se produži na cijeli dan ili dva, a takva se bol pojavljuje svaki mjesec ili tek povremeno.
Slična je to situacija kao kod bolnih menstruacija. I ova bol uključuje presijecanje u donjem dijelu trbuha, iznenadne i snažne grčeve, a često je mogu pratiti i blaga vaginalna krvarenja ili smeđi iscjedak.

Bol se pritom javlja na onoj strani na kojoj jajnik otpušta jajašce, odnosno ovulira. Ako bol postane ozbiljna i neizdrživa, ako je popraćena mučninom ili temperaturom ili je jednostavno konstantna, posavjetuj se sa svojim lijekarom jer bi to mogle biti indikacije da je riječ o nečem ozbiljnijem, poput upale slijepog crijeva, infekcije reproduktivnog sistema ili čak izvanmaternične trudnoće.

Tačan razlog pojave boli za vrijeme ovulacije ne zna se, ali postoje dva moguća.

Jedan od njih je taj što prije nego se jajašce u ovulaciji otpusti, površina jajnika se rasteže što može uzrokovati bol baš kao i krv ili tekućina koja se ispušta iz folikule tijekom otpuštanja jajašca i koja nadražuje membranu abdomena, odnosno trbušne šupljine.

Svaka druga bol koja ne nastaje u vrijeme ovulacije, nije s njom niti povezana. Dakle ili je riječ o menstrualnim bolovima, ili, ako je izvan ciklusa, bol mogu uzrokovati drugi abdominalni problemi. Rijetko je to zapravo ozbiljna situacija, ali važno je uvijek biti na oprezu, pratiti ciklus i na vrijeme se posavjetovati sa svojim doktorom.

Ponekad zaista nije lako biti žena, zar ne?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije