najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Razgovor sa hirurgom: Da li je 13 godina premalo za plastičnu operaciju?

Priča o 13-ogodišnjoj djevojčici koja je operisala nos nakon što su je zlostavljali na internetu i u školi postavlja pitanje: Koliko godina je premalo za plastične operacije?

Prevela: Saša Leper

Marilyn Kalfus / The Orange County Register

Nedavno je na televizijskom programu ABC Nightline prikazana priča o Nikolet Tejlor [Nicolette Taylor] iz Long Ajlanda u Njujorku, koja je operisala nos samo nekoliko sedmica nakon što  je završila sedmi razred.

Djevojčica, koja je prethodno bila dječiji model, je dva puta lomila nos. Iako ćemo se svi odmah složiti da je zlostavljanje vršnjaka u vidu zadirkivanja pogrešno, šta je sa plastičnim operacijama 13-ogodišnjaka? Da li je to primjereno?

Donosimo intervju sa dr Semirom Bajati [Bayati], američkim plastičnim hirurgom.

 

Generalno, koliko godina je premalo za operaciju nosa?

Razvoj lica, naročito nosa, nije gotov do 15. godine za djevojčice i 17. za dječake. Hirurške korekcije u dobu mlađem od ovog mogu rezultovati deformitetima i potrebom za novim operacijama kasnije te se generalno ne preporučuju.

 

Zar se sa 13 godina crte lica još uvijek ne razvijaju?

Naravno. Osim ušiju koje se ne mijenjaju nakon 6. godine, zbog čega se oblikovanje može raditi dosta rano, ostatak lica se razvija do 15. godine za djevojčice i 17. za dječake. Osim korekcija urođenih ili traumatskih deformiteta koji se smatraju medicinskom potrebom za formu ili funkciju, estetske operacije lica se ne bi trebale izvoditi dok se lice ne prestane razvijati. Takođe, zbog razvoja ličnosti i identiteta tokom tih kritičnih tinejdžerskih godina, prerano urađene korekcije lica mogu imati vrlo štetne posljedice.

 

Da li su Vas ikada kontaktirale porodice koje žele plastične operacije za djecu za koju ste vi smatrali da su premlada? Da li ste ih odbili?

Da, dešavalo se da dođu majke sa kćerkama tinejdžerkama koje žele „čitav paket“ – povećanje grudi i liposukciju. Orange County je, naravno, jedinstveno tržište kada je u pitanju obim kozmetičkih operacije. Dolaze nam navijačice tinejdžerke sa roditeljima i traže liposukciju „problematičnog područja“ kao što je stomak ili struk.

Iz principa ne radim povećanje grudi pacijentkinjama mlađim od 18 godina. Smatram da tu postoji potreba za zrelošću i odgovornošću koja dolazi sa godinama a ova operacija uključuje uređaj koji zahtjeva održavanje i rizike kojih može biti svjesna samo odrasla osoba.

Što se tiče liposukcije određenih problematičnih područja, kada postoji genetska disproporcija tijela, takvo konturisanje tijela radim na djevojčicama starijim od 15 i dječacima preko 17 godina. Živimo u zajednici na plaži u društvu koje izuzetno mnogo pažnje pridaje tijelu, a problematična područja koja su otporna na dijete i vježbu mogu proizazvati svakodnevne psihološke probleme u ovoj starosnoj grupi. Nemamo uvijek kontrolu nad svojim oblikom ili genetikom. Manje korekcije u kritičnom dobu koje neće uticati na opšte dugoročno zdravlje mogu promijeniti život i djelovati motivišuće na mlade ljude.

Međutim, izuzetno je važno dobro odabrati kandidate. Ove operacije nisu zamjena za zdravu ishranu i aktivan stil života i savjetuju se samo kao dodatak ovim navikama.

Iz principa odbijam gojazne adolescente koji dođu sa roditeljima i traže liposukciju. Smatram da su dijeta i vježba primarni stil života, a da se liposukcija treba ostaviti samo za problematična područja koja opstaju uprkos zdravom stilu života.

Još jedno problematično područje je kada vrlo mladim djevojkama naglo i disproporcionalno porastu grudi te ih ometaju u aktivnostima i izazivaju bol u vratu i leđima. Smanjenje grudi se savjetuje ovakvim djevojkama starijim od 15 godina i ne smatra se kozmetičkom operacijom.

 

Koliko godina je imao najmlađi pacijent na kome ste izvodili plastične operacije?

Radila sam liposukciju 15ogodišnjakinjama koje su mršave ali imaju ogromnu stražnjicu ili dosta nakupina na struku i kukovima i operacije nosa na 17ogdišnjacima. Iako oblikovanje ušiju nije medicinski neophodno, izvela sam ovu operaciju nebrojeno puta na djeci koju druga djeca zadirkuju. Ta djeca imaju psihološke traume od zadirkivanja i ismijavanja. Kako uši u potpunosti narastu do 6. godine operacija je u potpunosti prihvatljiva nakon tog doba, a preporučuje se kako bi se izbjegle dugoročni psihološki problemi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije