bridžit-džouns
Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO životu

Za sve je kriva Bridžit Džouns

„Volim te takva kakva jesi. Sa svim vrlinama i manama.“ To su najljubavnije reči u univerzumu. Nema: volim te, ali smršaj 5-6 kilograma. Volim te: ali nađi bolji posao. Volim te: ali lepše ti je sa dugom kosom. Nema: Volim te: ali… Nema ljubavi koja uslovljava. Samo ljubav.

Piše: Srbijanka Stanković

Bila sam u ranim dvadesetim kad sam ponovo otkrila Bridžit Džouns. Kad je film prvi put izašao, bila sam klinka u osnovnoj, bilo je zabavno gledati je kako trči skoro gola po snegu da stigne nekog kog voli. Sa 22 mi je bilo romantično. Sa 32, evo, i dalje se smeškam.

Niko nije smotan kao Bridžit

Jedna moja drugarica je rekla tada, sećam se, kako niko nije baš toliko smotan i da se takve stvari ne dešavaju u stvarnom životu. Da ne ulazim u dubiozu „šta je stvaran život“, probala sam da joj objasnim kako nije stvar u penjanju uz vatrogasnu cev i kuvanju plave supe, već u tome da se svakom može desiti. Da nijedna od nas nije mis savršenstva i da to i ne mora biti. Da ne teče sve i uvek po planu. Da ne treba da se stidimo zbog svojih izbora. Da uvek imamo prostora za rast i promenu – ali ako to želimo, a ne da bismo se nekom dopale.

Volim te takvu kakva jesi

Sve do Bridžit Džouns mislilo se – moraš da budeš savršena da bi došla do svog princa ili da te princ pronađe. Ako nisi savršena, moraš to da postaneš. U suprotnom. Pa, u kupatilu tvog dečka uvek će te čekati neka gola savršena druga žena.

To je bilo pre Bridžit. Pre njenog kostima Playboy zečice i stidljivog preznojavanja na večerama sa prijateljima parovima, samo zato što je SAMA. Onda se pojavio Darsi i rekao: „Dopadaš mi se takva kakva jesi.“

I sve se promenilo.

To su najljubavnije reči u univerzumu. Nema: volim te, ali prestani da se smeješ toliko glasno. Nema: volim te, ali smršaj 5-6 kilograma. Volim te: ali nađi bolji posao. Volim te: ali lepše ti je sa dugom kosom. Nema: Volim te: ali… Nema ljubavi koja uslovljava. Samo ljubav. „Volim te takva kakva jesi. Sa svim vrlinama i manama.“

bridžit-džouns

Ljubav ne mora da se zasluži, treba da postoji

Odjednom je postalo jasno: žena ne mora da zasluži ljubav muškarca. Muškarac ne mora da zasluži ljubav žene. Ljubav ili postoji ili je nema.

– Je l’ si to ponovo gledala Bridžit Džouns? – gledao je u moje nadureno lice u staklu autobusa na Slaviji.

– Hm.

– Dobro, je l’ znaš da je to samo film? Takve stvari ne postoje u stvarnom životu?

– A šta je stvaran život? – naprasno sam ga pogledala. – Ovo?!

– A šta fali ovome?

– Je l’ me zezaš?

Stajali smo u busu koji je vozio ka Autokomandi i više se ne sećam ni gde smo bili, ni kuda smo pošli. Imali smo po 22 godine i ja sam gledala Bridžit Džouns po treći put te nedelje, sa manijakalnim premotavanjem scene poljupca i onog kad joj kaže da mu se baš takva kakva jeste dopada. Pobrkala sam lončiće. Bridžit je već imala 30, ja sam bila daleko od te brojke, ali prestravljena od toga da će život proći brzo i bez te potpune ljubavi.

– Slušaj, moraš da me batališ s tim filmovima. To je sve gluma! – rekao je Žmu. – A taj gospodin Darsi…

– Mark Darsi.

– Koji god Darsi! Ne postoji. Ja s tim ne mogu da se takmičim. Nije sve u ljubakanju.

– Ne razumeš.

I stvarno nije razumeo. A i kako bi? Bili smo premladi, zakopčani između dva straha. Prvi: da život koji je pred nama i neće biti baš nešto. Drugi: da život koji je pred nama i neće biti baš nešto BEZ onog drugog.

Je l’ može da bude rano za ljubav?

Kasnije, mnogo kasnije, kad smo pomirili strahove i smejali im se u lice, jedne večeri na TV-u naišli smo na Bridžit.

– Hoćeš? – pogledao me je izazivački.

– Hoću! – odgovorila sam prgavo.

– Je l’ znaš šta mi nikad nije bilo jasno? On je drven, a ona je smotana kao sajla, kako se oni vole? I zašto bi se neko OVAKAV, pobogu, tebi svideo?

– Nije se meni sviđao on, nego baš to, različiti su, ali se vole. Ona nije morala da bude drugačija da bi mu se dopala. Samo da bude to što jeste.

– Pa ti si se meni uvek dopadala takva kakva jesi.

– Ali nikad to nisi rekao.

– Nisam ti to rekao sa 22. Nijedan muškarac neće to reći s 22, bleso! Mnogo je rano.

– Za ljubav rano?

– Evo tvoje omiljene scene, Bridžit, ne gnjavi me više. – smejao se.

Na ekranu je Kolin Firt očima obožavao Rene Zelveger.

– Čista gluma, vidiš! – zagrlio me je Žmu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije