najnovijeNaslovna vijestO životu

Novi Zeland više neće tretirati abortus kao kazneno djelo

Vlada Novog Zelanda najavila je izmjenu zakona o pobačaju iz 1977., prema kojoj će se prekid trudnoće odsad tretirati kao zdravstveno pitanje i ženin izbor, a ne kazneno djelo.

Redakcija

voxfeminae

Prema prijedlogu zakona, žena će imati pravo na abortus do 20. tjedna trudnoće, a nakon zahvata uslijedio bi lijekarski pregled.

“Ovo već dugo čekamo,” rekla je Jackie Edmond, izvršna direktorica organizacije Family Planning New Zealand.

“Predložena izmjena zakona je veliki korak naprijed, iako je šteta što nisu ukinuli ograničenje od 20 nedelja.”

Novi Zeland trenutno ima vrlo restriktivan zakon prema kojemu je abortus kazneno djelo, ali uz mogućnost prekida trudnoće ako se dva doktora slože da bi nastavak trudnoće prouzročio negativne fizičke ili mentalne posljedice za ženu.

“Abortus je jedini medicinski zahvat koji je na Novom Zelandu i dalje kazneno djelo. Vrijeme je da se to promijeni,” izjavio je ministar pravosuđa Andrew Little. “Siguran abortus trebao bi se tretirati kao zdravstveni problem; žena ima pravo odlučivati o tome šta se dešava  sa  njenim tijelom.“

Prijedlog zakona osigurava i zone od 150 metara oko klinika za abortus kako bi se spriječilo prosvjednice i prosvjednike da uznemiravaju pacijentice.

Ministar pravosuđa očekuje da će prijedlog proći prvo čitanje, ali nije siguran koliko zastupnika će ga podržati. Naime, očekivano je da će neki zbog religijskih uvjerenja glasati protiv ili ostati suzdržani.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije