DogađajiKulturanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Knjige Hari Poter izbačene iz katoličke škole, a evo i zašto

Privatna katolička škola u Nešvilu je uklonila knjige Hari Poter iz svoje biblioteke jer uključuju „stvarne kletve i čini, koje mogu prizvati zle duhove kada ih ljudsko biće pročita“.

Prevela: Saša Leper

Alison Flood / The Guardian

Foto: Artem Maltsev / Unsplash

Lokalne novine The Tennessean su prijavile da je pastor Katoličke škole Sv Edvard u koju idu djeca od predškolske do 8. razreda poslao mejl roditeljima svojih đaka da im kaže da je bio u kontaktu sa „nekoliko“ egzorcista koji su predložili uklanjanje Hari Potera iz biblioteke.

„Ove knjige predstavljaju magiju i kao dobru i kao lošu, što nije istina, već zapravo pametna varka“, napisao velečasni Dan Reehil. „Kletve i čini koje se koriste u knjigama su stvarne kletve i čini; koje kada ih pročita ljudsko biće mogu prizvati zle duhove u prisustvo osobe koja čita tekst.

Kletve i čini koje se nalaze u ovim bestselerima objavljenim između 1997. i 2007. godine uključuju „avada kedavra“, kletvu za ubijanje, „crucio“, kletvu za mučenje i „imperio“ koja omogućava čarobnjacima da kontrolišu postupke drugih.

Rebecca Hammel, nadzornica škola za katoličku eparhiju Nešvila je izjavila da je Reehil poslao mejl nakon upita roditelja. Dodala je i da je „on ovlašten za ovakve postupke“ jer „svaki pastor ima kanonsko ovlaštenje da donosi takve odluke za školu u svojoj parohiji“.

Foto: Rae Tian / Unsplash

Prema novinama The Tennessean, knjige su se nalazile na policama do kraja prethodnog polugodišta, ali onda je škola otvorila novu biblioteku iz koje su uklonjene.

„Znam da su u toku tog procesa prošli kroz sav sadržaj i izbacili ponešto u nadi da će malo osvježiti sadržaj i popraviti cirkulaciju“, rekla je Hammelova, dodajući i da ako roditelji smatraju da su priče „prigodne nadamo se da će voditi sopstvene sinove i kćeri da sadržaj razumiju kroz prizmu naše vjere“.

„Pri takvim izborima se ne upuštamo se u cenzuru osim da se postaramo da je ono što nam je u školskim bibliotekama prilagođeno uzrastu za naše učionice.“

Hrišćani su cenzurisali ove knjige još otkako 1997. izašla prva, Hari Poter i Kamen mudraca. Upravo to je bila najosporavanija knjiga u Sjedinjenim državama 1999. godine, a serijal se našao na vrhu liste Američke bibliotekarske asocijacije za najosporavanije knjige u periodu 2000-2009.

Oni koji ga osporavaju to rade jer knjige „slave magiju i okultno, zbunjuju djecu i navode ih na to da pokušaju i oni izvesti čini i kletve o kojima čitaju“, kako tvrde iz ove asocijacije. Pastor Crkve zajednice Isusa u Alamogordu u Nju Meksiku je 2001. nadgledao spaljivanje knjiga Hari Poter, a lokalna biblioteka je odgovorila porukom na tu temu u kojoj je obavijestila javnost da je „Hari živ i zdrav u njihovoj biblioteci“.

Još dok je bio kardinal 2003. godine, budući papa Benedikt XVI je opisao knjige kao „suptilna zavođenja koja prolaze neprimjećeno i tako duboko iskrivljuju dušu hrišćanstva prije nego što može propisno da naraste.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije