Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO ljudimaO životu

Dragi roditelju iz intenzivne njege za bebe, vidim te.

Vidim te kako dolaziš ujutru sa osmijehom na licu i sa toliko emocija u srcu. Smještaš se na svoj dodjeljeni naslonjač koji je prekriven plastikom i gledaš druge kako se brinu o tvojoj bebi za koju si se toliko pomučila da je doneseš na svijet.

Prevela: Saša Leper

Jillian Benfield / Facebook

Foto: Unsplash

Vidim te naoružanom kesom punom distrakcija, ali rijetko kada izvučeš tu knjigu ili časopis jer je toliko teško pobjeći od sveprisutnog zvuka pištanja uređaja; svaki od njih te podsjeća na to koliko ti je život postao nenormalan.

Vidim kako pažljivo pereš ruke prije nego što se izviješ preko tog majušnog plastičnog kreveca da dodirneš lice svoje bebe – nadajući se da ćeš ubrzo moći obmotati ruke oko čitavog njenog tijela.

Foto: Hu Chen / Unsplash

Vidim te kako ulaziš sa posebnom elegantnom haljinom i ukrasima da obilježiš njen prvi mjesec života. Nisi taj trenutak uopšte tako zamišljala, ali odlučna si da ga obilježiš u svakom slučaju.

Vidim te čitavog dana kako izgledaš umorno, ali upijaš i svaki trenutak kad ti je beba budna.

Vidim te kako odlaziš naveče, rastrzana između dva mjesta, brinući se i za ovaj novi život i za živote kod kuće.

Vidim kako te ovo iskustvo mijenja. Znaš više medicinskih pojmova nego što te ikad zanimalo, više straha nego što si ikad osjetila, ali ovo mjesto te takođe i izgrađuje.

Foto: Janko Ferlič / Unsplash

Vidim kako žudiš za tim da ti život počne i izvan ove bolnice ali kako primjećuješ stvari koje ranije ne bi. Vidiš ne samo svoju bebu, već i komšijsku. Vidiš bebu u privatnom inkubatoru koji nijedan roditelj ne želi jer to znači da im je beba u izuzetno kritičnom stanju. Tvoji problemi su stvarni, ali su i problemi drugih oko tebe.

Vidim te sa širom otvorenim očima.

Postaješ empatičnija, jača, učiš kako da prihatiš trenutke energičnije.

Najviše od svega, roditelju iz intenzive za bebe, vidim tvoju žestinu.

Tvoja beba se žestoko bori. Ti se žestoko boriš za nju. A ljubav koja ti je već bila u srcu ovdje žestoko raste.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije