najnovijeNaslovna vijestO kulturi

17 običaja širom svijeta: Mame opisale razlike u majčinstvu

Od porodiljskog, babinjanja  pa do rutina za spavanje – svaka zemlja ima svoj način dobrodošlice bebe na svijet, a ove mame podijelile su roditeljske običaje svoje kulture i pokazale kako uvijek postoji više od jednog načina.

Redakcija

miss7mama

Na početku treba naglasiti kako ne postoji ‘pravi’ način odgoja djece, a to je još očiglednije kada shvatite koliko drugačijih tradicija i običaja postoji širom svijeta. Na kraju dana, majka će uvijek znati šta je najbolje za njenu porodicu. Pročitajte 17 fascinantnih načina na koje mame odgajaju djecu u različitim kulturama.

1. Švedska

“U Švedskoj dobijamo 480 dana porodiljskog koje roditelji dijele između sebe. Možete putovati busom besplatno s kolicima, djeca su vani bez obzira na vremenske uslove, očevi su jednako uključeni kao i majke u odgoj djece, a dojenje u javnosti je potpuno normalno, čak i na mjestima koja nisu predviđena za djecu. Zajedničko spavanje se ovdje smatra normalnim, vrtići ne koštaju cijelo bogatstvo i roditelji imaju pravo raditi maksimalno 75 posto svog normalnog radnog vremena sve dok dijete ne navrši osam godina. Još jedna stvar: djeca ovdje počinju jesti ribu već sa šest mjeseci.” – Judit T.

2. Indija

“U Indiji bebe i jaslička djeca spavaju zajedno s roditeljima u krevetu, za razliku od mnogih drugih zemalja u kojima djeca imaju svoju sobu gotovo od početka. Indijci vjeruju kako zajedničko spavanje podstiče povezanost, veću privrženost i strpljenje koje je potrebno za zbližavanje roditelja sa svojim bebama.” – Lili R.

3. Finska

“U Finskoj porodiljsko traje devet mjeseci, a nakon toga možete dobijati dječji doplatak ako je dijete mlađe od tri godine kod kuće s jednim od roditelja ili plaćenom osobom koja čuva dijete. Ja sam trenutno domaćica s dvoje djece i zahvalna sam što imam tu mogućnost provesti prve godine sa svojom djecom i vidjeti svaku malu i veliku stvar koju naprave.” – Sinna K.

4.Pakistan

“U Pakistanu nove majke zajedno s bebom idu svojim roditeljima i tamo provode prvih 40 dana. Budući da su nove u majčinstvu, njihove majke i članovi porodice pomažu ženama s bebama. Kao još jednu zanimljivost, istaknula bih veliko podsticanje uzimanja proteina i hrane bogate proteinima koja se novim majkama kuha u to vrijeme kako bi se brže oporavile.” – Sara Z.

 

5. Kanada

“U Kanadi, porodiljsko traje 12 mjeseci, koji se mogu raspodijeliti između roditelja ako žele. To vrijeme mi je puno značilo jer sam mogla uspostaviti odlične rutine sa svojim djetetom i povezati se jako dobro. Porezna olakšica se također plaća svaki mjesec, a mnogo roditelja taj novac štedi za budući fakultetski fond djeteta.” – Melissa H.

6. Danska

“Mnogi roditelji u Danskoj ne brinu se ostaviti kolica s djetetom koje spava ispred prodavnice, kafića ili restorana ili kada djeca drijemaju u dvorištu kuće ili zgrade – sve dok ih mogu vidjeti i nadgledati.” – Sarah B.

7. Rusija

“Bebe u Rusiji drijemaju vani, čak i zimi, ali pravilno obučene, naravno. Mi na dodatnu dozu svježeg zraka uvijek gledamo pozitivno. Još jedna zanimljiva stvar je da se voda, kao piće, nudi djetetu već s tri mjeseca, što je mojoj prijateljici u Americi bilo jako čudno jer oni tamo vodu uvode tek sa šest mjeseci.” – Sasha D.

8. Nizozemska

“U Nizozemskoj većina mama i tata voze svoju djecu u posebnim teretnim biciklima (‘bakfietsen’), koji imaju prikolicu za dijete tako da od samog početka bebe mogu uživati u vožnji biciklom. Budući da smo biciklistička nacija, imamo posebne široke biciklističke staze širom zemlje, a bicikala imamo više nego automobila. Sigurna sam da strancima često izgledamo kao hrpa luđaka, ali to je naša kultura.” – Anne J.

9. Uzbekistan

“U Uzbekistanu, novorođene bebe ne smiju se izvoditi izvan kuće prvih 40 dana nakon rođenja. Takođe, ljudi se trude ne posjećivati nove roditelje u tih 40 dana, a ako ipak dođu u posjetu, preporučuje se da to bude prije nego što padne mrak.” – Shohista Y.

10. Vijetnam

“U Vijetnamu, nove bebe se ne preporučuje izvoditi van dok ne navrše tri mjeseca. Novim mamama se takođe savjetuje izbjegavati sunčevu svjetlost, vjetar pa čak i tuširanje. Kada beba navrši mjesec dana, slavi se važna godišnjica na kojoj se roditelji mole svojim precima, trinaestero vila, da brinu za bebu, s nadom da će beba biti blagoslovljena i zdrava.” – Xuan N.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije