najnovijeNaslovna vijestO kulturi

17 običaja širom svijeta: Mame opisale razlike u majčinstvu

Od porodiljskog, babinjanja  pa do rutina za spavanje – svaka zemlja ima svoj način dobrodošlice bebe na svijet, a ove mame podijelile su roditeljske običaje svoje kulture i pokazale kako uvijek postoji više od jednog načina.

Redakcija

miss7mama

11. Meksiko

“U Meksiku, novorođenim djevojčicama se buše uši čim se rode, a to radi doktor koji ih porađa. Naravno, samo na zahtjev roditelja.” – Elda E.

12. Argentina

“Ja sam iz Argentine i kod nas su mala djeca gotovo uvijek budna do 22 naveče, a popodnevni san se ne praktikuje toliko kao u drugim zemljama. To spavanje je možda najveća razlika koju sam primijetila kada sam bila kod sestrine porodice u Velikoj Britaniji.” – Amalita G.

 

13. Indija

“U Indiji prve tri godine dajemo djeci svježe mljevenu smjesu sandalovine, ljusaka, muškatnog oraščića i drugog začinskog bilja. Vjeruje se da to osnažuje imunitet, poboljšava koncentraciju i probavu.” – Aparna V.

14. Uganda

“U Ugandi, bake i djedovi pomažu kupati bebu prvih nekoliko mjeseci kao dobrodošlicu ženi u majčinstvo.” – Anne G.

15. Malezija

“U Maleziji, većina kineskih mama u periodu babinjanja zapošljava ženu koja im pomaže u prilagođavanju na majčinstvo. Kod nas također postoje neka starinska pravila kojih se još puno mama drži, a to je zabrana pranja kose i zabrana hladne hrane i pića mjesec dana nakon poroda.” – Christina C.

16. Velika Britanija

“U Velikoj Britaniji, zahvaljujući Nacionalnoj zdravstvenoj službi – ne plaćamo porod i bolničke troškove kao u nekim zemljama. Imala sam sreće što nisam imala nikakvih komplikacija i mogla sam biti sama u sobi, zajedno sa suprugom. Takođe sam na raspolaganju imala dvoje zaposlenih u bolnici koje sam mogla pozvati u bilo kojom trenutku.” – Michelle Z.

17. Japan
“U Japanu, ime za bebu mora se izabrati unutar dvije sedmice od rođenja djeteta i kada je odluka službena, papir s djetetovim imenom stavlja se u mali šintoistički hram kod kuće.” – Maiko S.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije