FeminizamHrabra LolaLolitetinajnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Žene koje menopauzu čine seksipilnom

„Imam 54 godine ali se zaista osjećam mladom. Uopšte ne mislim da sam na kraju svog putovanja“ kaže Maria Kalomenidou.

Prevela: Saša Leper

Rachel Felder / Independent

Prije nekoliko mjeseci Sonoles Gonzalez, bivša izvršna direktorka kompanije Procter & Gamble Co je predstavila liniju proizvoda za njegu kose na kojima je radila nekoliko godina. Skuplja kolekcija koja uključuje šampone, maske za kosu i regeneratore, dolazi upakovana u uske marinskoplave kutije sa razmrljanim cvjetnim dizajnom koji asocira na Marni.

Kompanija Better Not Younger (Bolje ne mlađe) za ciljnu grupu ima žene sa onim vrstama problema sa kosom, poput istanjivanja i suhoće, koji često prate menopauzu i perimenopauzu. Djelimično je inspirisana i Gonzalesinom sopstvenom kosom koja je, prije otprilike deset godina, počela vidno da gubi na volumenu. Postojeći proizvodi, smatrala je ona, nisu bili usmjereno na njemu demografiju ili su jednostavno imali za cilj da prikriju ono što se smatralo problemom, poput sijeđenja.

Istovremeno, Gonzales, koja sada ima 54 godine, je vidjela da se njene prijateljice koje su bile istih godina bore sa sličnim problemima. Ali za razliku od njihovih majki ili baka, ove srednjovječne žene su same sebe smatrale privlačnim a ne matronskim.

„To je potpuno drugačija perspektiva“, kaže ona. „Osjećaju se seksipilno. Osjećaju se sigurno.“

Iduće godine više od 50 miliona žena u SAD-u će imati više od 51 godinu, što je prosječno doba nastupanja menopauze, kako tvrdi članak u medicinskom žurnalu The New England Journal of Medicine. Pa ipak, na neki način, menopauza je posljednji tabu među ženama, od kojih mnoge oklijevaju da pričaju o valunzima, hormonalnim disbalansima i onoj vrsti istanjivanja kose koja je drugačija od one kod 20 i 30-ogodišnjakinja. Ali vremena se mijenjaju.

„Žene u pedesetima se ne osjećaju kao da su u pedesetim godinama svojih majki i, zaista, to i nije srednje doba vaših majki“, kaže Candace Bushnell, čiji će novi roman Is There Still Sex in the City?  (Postoji li još seks u gradu?) biti objavljen u avgustu. Posmatra avanture srednjovječnih žena sa veselom otvorenošću koja se može očekivati od autorke koja je stvorila lik Samanthe Jones.

„Možda u društvu nije toliko prihvatljiva ta ideja da žene preko 50 godina žele da se seksaju i osjećaju kao da bi trebale biti u mogućnosti da se seksaju, ali žene se definitivno čine zainteresovane“, kaže Bushnell.

Daleko od toga da je kompanija Better Not Younger jedina koja targetira žene u menopauzi  na načn koji je otvoren, pomalo luksuzan i, ponekad, čak i seksipilan. Rory, nedavno lansirana internet stranica, nudi lični lubrikant kako bi se umanjila vaginalna suhoća od koje pate mnoge srednjovječne žene, kao i, između ostalog, ljekovi na recept i bez njega za valunge (postoji i opcija online doktora na stranici putem kojeg žene korisnici mogu dobiti recepte). Pakovanje je vrlo uglađeno: stvari dođu u neupadljivoj rozoj zip vrećici koja može proći i kao poklon za putnike prve klase neke aviokompanije.

Menopause.ai, još jedna nova lukavo osmišljena internet stranica, nudi proizvode kao što su serum protiv gubitka kose i multivitamine koji uključuju sastojke poput divljeg jama i biljke crnog kohoša, za koje neke manje studije tvrde da mogu pomoći pri umanjenju valunga.

Ristela, biljni proizvod usmjeren ka ženama u menopauzi koji obećava povećanje seksualnog zadovoljstva, je predstavljena prije nekoliko sedmica na internet stranici za velnes žena Bonafide. Bonafide tvrdi da je prodaja Ristele u prvih 10 dana prevazišla očekivanja za tri mjeseca a još jedan proizvod fokusiran na menopauzu je planiran za početak iduće godine.

Pause Well-Aging, kolekcija predstavljena 3.6. takođe ciljana ovu demografiju. Linija se sastoji od tri proizvoda za njegu lica, uključujući i sprej za umanjenje valunga koji košta 39 dolara.

Kompanija Procter & Gamble Co je predstavila Pepper & Wits, liniju proizvoda za žene u menopauzi koja uključuje vaginalni lubrikant koji dolazi sa aplikatorom koji liči na Beautyblender soužvicu za šminku. Poput  Better Not Younger, i ovo pakovanje izgleda skupo i elegantno.

I cijene su u porastu, takođe: mjesečna doza suplemenata The Pepper & Wits koji su usmjereni ka gubitku sna kod srednjovječnih žena košta 30$. Proizvodi Better Not Younger koštaju 24$ i 46$, što cjenovno parira skupocjenim markama za njegu kose poput Oribe i Ouai.

Stilska, nemedicinska prezentacija ovih proizvoda nije nalik na, recimo, onu bočicu ekstrakta crvene djeteline koja se kupuje u prodavnici zdrave hrane. „Dizajnirali smo svoja pakovanja tako da učine da se osjećate predivno i luksuzno i da su ona dio vašeg svakodnevnog života, kao što je i vaša lrema za lice La Mer“, kaže Rachel Blank, osnivačica stranice Rory.

Neke stranice potpuno izbjegavaju riječ „menopauza“ i njenu potencijalnu stigmu. Better Not Younger svoje mušterije naziva „ostvarenim ženama starijim od 40“. Rory koristi riječ „srednjovječna“. In the Groove, još jedna nova stranica, se opisuje kao „odredište stila života za žene koje prkose godinama“.

„Mislim da smo došli do drugačijeg vremena“, kaže  JoAnn V Pinkerton, izvršna direktorica Udruženja za menopauzu Sjeverne Amerike. „Prije dvadeset godina žene nisu željele da priznaju da prolaze kroz menopauzu.“

Nova terminologija je odraz srednjovječnih iskustava žena poput Marie Kalomenidou, prijateljice Gonzalesove koja je bila jedna od širokog spektra ljudi koja je davala svoje povratne informacije u vezi sa kompanijom Better Not Younger dok se ona još razvijala.

„Imam 54 godine ali se zaista osjećam mladom“, kaže Maria Kalomenidou. „Uopšte ne mislim da sam na kraju svog putovanja“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije