najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

5 načina da učinite vašu vaginu srećnom

Čini se kako je vagina tema koja nikako ne izlazi iz mode, a o njoj pričaju svi, od slavnih osoba do ljudi koje susrećete u vašoj svakodnevnici.

Prevela: Staša Nikodinović

healthline.com

Foto: mexanichp / Shutterstock.com

Vagina stručno govoreći predstavlja kanal kroz koji se rađaju djeca, a ako ste ponosna vlasnica jednog primjerka trebali biste raditi ovih pet stvari kako biste ju činili srećnom ?

Nemojte ju ispirati

Ovo vjerovatno niste željeli čuti zato što ne volite ’neugodan’ miris koji vaša vagina odaje, ali ispiranje je u stvari štetno za vašu vaginu. Sigurno se onda pitate: šta trebate raditi kako biste održavali njenu čistoću? Najbolji odgovor je: ništa!

Vagina je prilično nevjerovatan organ. Osim što se uz pomoć nje dešava jedan od najvažnijih procesa u prirodi, one su i prilično sposobne da samostalno održavaju svoju čistoću. To čine tako što uspješno balansiraju nivo zdravih bakterija i pH nivoa tako da nikakvo ispiranje nije potrebno za održavanje njenog zdravlja.

Foto: healthline.com

Zadržite dlačice

Sasvim je u redu da malo skratite dlačice i da redovno održavate područje oko vagine, niko ne kaže da trebate biti neuredni ’tamo dole’. Ipak, trebate znati da pubične dlačice služe svojoj svrsi i da su tu sa dobrim razlogom. One štite vašu vaginu od direktnog dodira sa štetnim bakterijama i rješavaju problem znojenja i trenja. Osim toga, manje uklanjanja dlačica znači da će vas dole i manje svrbiti i da ćete imati manje porezotina i uraslih dlaka.

Foto: healthline.com

Praktikujte siguran seks

Jedna od najboljih i najjednostavnijih stvari za održavanje zdravlja vagine je praktikovanje sigurnog seksa. Koristite zaštitu koja vam najviše odgovara, a kada koristite kondom provjerite od čega je tačno napravljen. Spermicidi nisu pretjerano zdravi za vaginu, zato što ubijaju i dobre bakterije.

Foto: healthline.com

Piškite nakon seksa

Obavljanje nužde nakon seksa može značajno smanjiti mogućnost oboljevanja od seksualno prenosivih bolesti. Osim toga, tako ćete na najbolji način izvršiti dezinfekciju vaše vagine.

Foto: healthline.com

Nosite odjeću koja ’diše’

Odjeća i veš od laganog materijala koji ’diše’ važni su za održavanje zdravlja vagine. Pamučni veš je najbolji izbor zato što odlično upija vlagu koja je najzaslužnija za bujanje bakterija. Redovno mijenjajte veš kada se oznojite kako biste smanjili mogućnost razvoja bakterija, a poželjno je da se veš mijenja svakodnevno.

Foto: healthline.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije