DogađajinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Istraživanje: Koji narod je najčistiji, a koji najprljaviji u Evropi? Iznenadićete se!

Petnaesti oktobar je Svjetski dan pranja ruku. Time ne mislimo da treba do tada da čekate da operete šape. To bi bilo u potpunosti kontrapriduktivno! Prljave ruke prenose bolesti koje su nerijetko i smrtonosne.

Prevela: Saša Leper

Frank Jacobs / Big Think

Foto: Matthew Tkocz / Unsplash

Razmislite o činjenici da pranje ruku sapunom umanjuje stopu smrtnosti novorođenčadi izazvanu upalom pluća (i drugim bolestima disajnih puteva) i do 25%, a prolivom (i drugim crijevnim bolestima) čak i do 50%. A razmislite i o sumornom danku te dvije prilično sprječive bolesti: svake godine ubiju 3.5 miliona djece mlađe od 5 godina.

Drugim riječima, poboljšavanje higijene ruku je najjednostavniji, najjeftiniji i najefektivniji način smanjivanja smrtnosti male djece.

Operite ruke prije jela i nakon odlaska u toalet. To je vrlo prosta poruka Međunarodnog dana pranja ruku, koji je prvi put održan 15. oktobra 2008. godine. Riječ je o plemenitom i vrijednom cilju – čak iako ga prilično svrsishodno sponzorišu neki od najvećih svjetskih proizvođača sapuna.

Dan se najviše fokusira na zemlje u razvoju poput Etiopije, Nigerije, Indije i Filipina, gdje je osnovna higijena (ili njen nedostatak) ključniji faktor pitanja da li će djeca preživjeti nego u razvijenom svijetu. Poboljšavanje higijene ruku zahtjeva povećanje svjesnosti, primjenjivanje vršnjačkog pritiska i promjenu kulture.

Ali čišće ruke nisu potrebne samo svijetu u razvoju. Kako pokazuje ova mapa, neke evropske zemlje takođe imaju problem sa (ne)pranjem ruku.

Ova mapa pokazuje rezultate istraživanja Gallup iz 2015. godine.

Pitanje je glasilo: Da li automatski perete ruke vodom i sapunom nakon odlaska u toalet?

Postotak pokazuje broj ljudi koji su odgovorili potvrdno.

Najčistiji ispitanici su Bosanci (96%), a potom Turci (94%). Ovakvi odgovori su zasigurno rezultat wudua, islamske procedure za pranje ruku (i usta, nozdrva, ruku, glave i stopala) kao sredstvo ritualnog čišćenja npr. prije molitve.

Drugi balkanski narodi su među najhigijenskijim u Evropi, ali ipak značajno ispod Bosanaca i Turaka: Kosovci (takođe većinski muslimani) su na istih 85% kao i Grci, potom slijede Rumuni (84%) i Srbi (83%), pa Makedonci (82%). Jedini drugi Evropljani sa ovom stopom higijene poslije toaleta su Portugalci (85%).

Iduća grupa zemalja je ostvarila oko 10 bodova manje. Island, Švedska i Njemačka su u vođstvu sa 78%, pa slijede Finska (76%) i UK (75%), Irska (74%) te Švajcarska (73%).

Foto: Dan Walsh / Unsplash

Bugarska sa svojih 72% je prilično prljava tačka u inače čistoj Evropi. Češka (71%) manje odskače u inače prljavoj Centralnoj Evropi. Ukrajina, takođe sa 71%, se čini blistavom u poređenju sa (relativno) prljavim Rusima.

Spuštajući se dalje na rezultate sa 60-tak posto, najveći rezultat ima Poljska (68%), praćena Estonijom (65%), te malo prljavijim komšijom Rusijom (63%). Francuska (62%), Španija (61%) i Belgija (60%) su na poražavajućem dnu grupacije sa 60-tak posto. Austrija (65%), inače okružena čišćim komšijama sa skoro svih strana, može da poprijeko gleda Italiju (57%).

 

Ali ko je najprljaviji od svih?

 

Kakvo iznenađenje: to su Holanđani!

Iako ih inače prati glas da su uredni i čisti, ispostavlja se da je to uglavnom neosnovano. Kako pokazuje ova anketa, čitava polovina Holanđana ne pere ruke sapunom nakon odlaska u toalet. Nijedna druga Evropska zemlja nema lošiji rezulat (mada, istina, nisu sve zemlje učestvovale u ovom istraživanju).

Čini se da bi Holanđanima bio koristan ovaj uređaj koji je osmislio crtač Geri Larson a koji upozorava na ljude koji su toalet napustili bez pranja ruku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije