LjudinajnovijeNaslovna vijest

Mihail Labkovski: Zdrava osoba ne želi da se uda

Ravnodušnih na riječi Mihaila Labkovskogo nema: neko ih potpuno prihvata, neko sa negodovanjem opovrgava.

Ali i za jedne i za druge njegove riječi imaju ogromnu snagu. One su zasnovane na “zdravom cinizmu” i dugogodišnjem iskustvu.

Redakcija

bebamur.com/ Mihail Labkovski

11. Ako čovjek drugom čovjeku zamjenjuje cio svijet, to znači da svog svijeta on jednostavno nema.

12. Usamljenost – to nije nedostatak ljubavi okolo. To je odsustvo interesovanja za sebe, pri tom još od djetinjstva.

13.  Na račun traženja partnera reći ću, a koga to tražiš? Jedini kvalitet koji može da bude kod tvog partnera – to je to, da te on uhvati. Sve drugo uopšte nije bitno. Ako ga voliš, brineš za njega, tada nema nikakvih “udica”.

14.  Šta treba raditi da se uda? Sve u svemu treba raditi samo jedno – biti samo svoj. To je dovoljno. I voljeti u principu samo zbog toga.

15.  Da li znate koja je principijelna razlika između zdrave osobe i neurotične? Zdrava osoba isto pati, ali zbog realnih priča. Neurotična pati zbog fiktivnih priča. A ako patnje nije dovoljno, mora još da je uveća sa svojim voljenim Kafkom, Dostojevskim i flašom.

16.  Ako vam se ne sviđa kako se ponaša muškarac, ne treba da tražite opravdanja za njegovo ponašanje. Situacija u kojoj “nije nazvao ” za zdravu djevojku znači kraj odnosa, za nezdravu – početak ljubavi.

17. Kako je rekao pisac Kristofer Bakli (autor romana Thank you for smoking, postoji još i taj film), ne treba jesti u restoranu pod nazivom “kao kod mame” i ići u krevet sa ženom koja ima više problema nego ti.

18.  Skromnost nikoga ne ukrašava. Zbog iskompleksiranosti, nesigurnosti i niskog samopoštovanja djevojka živi bez seksa i odnosa, ne zato što je loša već zato što se loše odnosi prema sebi. Zadatak psihologa je da je izbavi od toga.

19.  Porodična terapija to je razvod. Samo jednu vrstu porodične terapije smatram zaista korisnom – posredovanje psihologa pri razvodu. Ali upravo to u Rusiji ne praktikuju.

20. Jedino vrijeme u životu čovjeka, kada je on objektivno zavisan i kada se može smatrati taocem – je detinjstvo i zavisnost od roditelja. To traje relativno kratko vrijeme. U svim ostalim slučajevima ostajanje u bilo kojim odnosima je izbor odraslog čovjeka.   

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije